Jediný důvod Trumpova vítězství

Donald Trump slíbil, že odevzdá moc zpátky do rukou lidu. Výborně, může s tím začít a jako první rozhodný krok by měla následovat jeho vlastní rezignace. Na prezidentský post ho nevynesla většina lidu.  

Důvod rezignace je úplně jednoduchý. Trumpovo vítězství je založeno na deficitu demokracie, kterým jsou poznamenány americké volby. Pokud vyjdeme z čísel, situace je naprosto jasná. V přímé volbě by jednoznačně vyhrála Hillary Clinton, která získala zhruba o víc než 2,8 miliónů hlasů víc než Trump. Hillary jsem nijak nefandila. Ta dáma působila arogantně a koženě. Nedalo se jí věřit ani dobrý den. Trump se choval jako hulvát, ale alespoň byl autentický. Byl uvěřitelný v tom, jaký je, byť se nejednalo o nic oslnivého. O Clintonové těžko soudit, co se za tou maskou skrývalo.

Pokud Trump slibuje maximum demokracie, měl by začít u sebe. Americké prezidentské volby jsou poznamenán tím, že se do volebního systému promítá federativní uspořádání státu. Tedy jednotlivé státy mezi sebou vyvažují své postavení a volby nejsou založeny na prosté většině. Otcové zakladatelé vymysleli systém ochrany, který má zajistit, aby se velké státy nepřeválcovaly ty menší a méně zalidněné. Funguje zde princip ochrany slabšího. Mimochodem, tolik neoblíbený Trumpovými podporovateli.   

Trumpův slib maxima demokracie by měl být následován činem, a to změnou amerického volebního systému. Už příště žádnou ochranu menšin, ale pěkně, kdo má víc hlasů, získá víc. Patří to přece k jeho stylu. Svoje publikum zaujal tím, že mluví na rovinu. Jedni jsou z něho nadšeni, jiní ho nesnáší za jeho hrubost a neomalenost. Trumpova prostořekost by neměla zakrývat základní fakt. Trump nevyhrál kvůli svému programu, ani kvůli drzé hubě, ani kvůli frustraci voličů z nejisté budoucnosti. Vyhrál čistě jen díky specifikům amerického systému. Ve většinových volbách by mu chybělo příliš mnoho hlasů.

Teď ať tedy ukáže, jaký je chlap a začne posilovat moc všeho lidu. Tím, že rozvine diskusi o spravedlnosti systému. Nechci říkat, že stávající je špatný. Je ale založený na ochraně slabšího. Nic proti tomu. Má to svůj důvod. Trump však nevyhrál kvůli tomu, že by zaujal většinu. Ne, to se mu nepodařilo. Do čela ho vynesl princip, proti kterému brojí.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | středa 25.1.2017 13:00 | karma článku: 30,95 | přečteno: 7739x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68