Chci platit kartou na České poště

Diskutuje se o návrzích týkajících se zákazu hotovostních plateb. Česká pošta může být bez obav, jí se určitě týkat nebude. Jinak tam nezaplatíte, tedy pokud nemáte kartu ČSOB. Prý snad už letos na podzim se dočkáme změny.

Dvacáté století dorazilo i do těchto prostor. Na vybraných pobočkách se chystá pilotní projekt placení kartou. Před mnoha lety jsem byla v šoku, když u jakési osamělé zaprášené vesnické pumpy korsického vnitrozemí vytáhl ten starý pán terminál a mohla jsem zaplatit kartou. Nemám potřebu platit kartou za dva rohlíky. U vyšších částek však možnost bezhotovostního placení oceňuji. Chápu, že některé malé obchody platební karty nepřijímají, protože jejich marže je tak nízko, že už ty poplatky za převod neunesou. Jen bych podtrhla, nepřijímají žádné karty. Česká pošta také nebere karty, ale až na jednu vyvolenou. Jen tak mimochodem, co takhle narušení hospodářské soutěže? Umíte si představit, že by nějaký soukromý provozovatel přijímal karty jen jedné banky? Hned by měl na krku obvinění z diskriminačního chování. Jenže, co je dovoleno bohovi, tedy státnímu podniku, není dovoleno volovi, tj. privátní firmě. Zaznamenala jsem servilní vyádření úřadu, že je vše v pořádku.

Až začne Česká pošta přijímat karty všech bank, což můžeme očekávat v roce 2016 nebo 2017, dá to rozvoji využívání elektronických platebních metod v Česku velký impuls“, uvedl Francis Voyron, šéf české pobočky společnosti Ingenico. Přátelé bez obav, žádné zákazy hotovosti. Češi zatím občas nemůžou platit kartami, ani kdyby sami chtěli. Nepovažuji za dobrý nápad blouznění o úplném zákazu používání hotovosti. Ale proč nemůžu platit kartou, když dobrovolně chci?

Česká pošta je retro podnikem nejen, co se týká akceptovatelného způsobu placení. Retro prostředí vám zajistí, kdykoliv tam vstoupíte. Oblíbeným hitem je vyzvedávání balíků. V předvánočním čase během čekání na balík přečtete nejméně polovinu oblíbené detektivky nebo stihnete zkontrolovat všechny aktivity přátel na FB za posledních čtrnáct dní.

Původně to vypadalo docela optimisticky. Pošta avizuje doručování zásilky přes mobil, email, můžu sledovat pohyb zásilky na internetu, objednat doručení na jindy. Ale nějak se mně to nehodí, protože to vyžaduje vyčkat doma v určitému časovému rozpětí příchodu doručovatele. Zrovna mám cestu kolem pošty. Otevírací doba solidní. Můžu si vyzvednout pořadové číslo. A tady moderní technologie končí. Nikde nevidím takovou tu mašinku, do které člověk vyťuká kód zásilky a čeká. Vyjde paní a dožaduje papírků. Lidé kolem mávají mobilem s číslem zásilky. Ne, kdepak holečkové, s tím na nás nechoďte. Bez papírku ani ránu. Zavírací doba na krku. A úředníci zrychlili tempo, také chtějí domů. Jejda, jak jsem se ponořila do četby, moje číslo už prošlo. No nic, vyhodit se nenechám. Narvu se k okénku a reklamuji technickou závadu pořadníku. Nevyhodí mě.

Zatím je prý schopen vyzvednout na České poště balík bez čekání a zaplatit kartou jen Chuck Norris. Nevzdávejme se, třeba se i na nás jednou usměje štěstí.

 

Zdroj:

http://byznys.lidovky.cz/zaplatit-kartou-na-poste-nejdriv-na-konci-roku-a-jen-na-zkousku-pvp-/moje-penize.aspx?c=A150415_151919_moje-penize_pave

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 22.6.2015 13:01 | karma článku: 24,24 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68