Chcete někoho beztrestně zavraždit? Nechte ho roztrhat svým psem.

Ono to tedy tak úplně bez trestu nebude. Dostanete dva roky s podmínkou na tři roky, peněžitý trest kolem půl miliónu a seberou vám vražednou zbraň - psa. Ale za vraždu to až tak špatné není, ne?

Takový trest totiž vyfasoval od přerovského okresního soudu Lukáš Černošek, jehož kříženec argentinské dogy a stafordšírského teriéra usmrtil na konci roku 2017 v bytě v přerovské čtvrti Předmostí dvouleté dítě. Mladý muž podle soudu nezajistil dohled nad psem a jeho výchovu, a proto byl obžalován z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozilo až šest let vězení.

Obžalovaný se sice hájil tím, že zvíře podle něj bylo na děti zvyklé a vychované a odmítl, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu, ale zřejmě si vůbec neuvědomuje, že nechat psa v místnosti se třemi dětmi je prakticky totéž, jako jim nechat na stole ruční granát, nabitý samopal, nebo kanystr s kyselinou. Je to prostě naprosto nezodpovědné.

„Vina byla prokázána bez jakýchkoliv pochybností. Pes využil nepozornosti svého pána a zaútočil,“ uvedla předsedkyně senátu Miluše Hadamčíková.Podle soudkyně šlo o nevědomou nedbalost, obžalovaný vzhledem k okolnostem případu měl vědět, co se může stát, avšak nezachoval potřebnou míru opatrnosti.„Jako spolumajitel dospělého dominantního psa nevykonával řádný dohled nad psem, přitom věděl, že nezletilý se již v minulosti choval vůči psovi nevhodně,“ doplnila soudkyně.

S jejímy slovy se nedá než souhlasit, ale o to více mě překvapila "výše" trestu. Vždyť to podle rozsudku vypadá, jako by to, co paní soudkyně řekla, byla polehčující okolnost. Ale zde se jedná o trestný čin, za který mohl pachatel obdržet až šest let na tvrdo a on odešel s tříletou podmínkou.

Aby nedošlo k mýlce, já nechci naznačit, že se pan Černošek dopustil vraždy. Z jeho strany se nejspíše  opravdu jednalo o nezodpovědnost až hloupost. Ale prostě si myslím, že každý trest by měl sloužit také jako varování a výstraha pro další potenciální pachatele, nebo nezodpovědné osoby, aby se zamyslely nad tím, co je za jejich jednání může čekat. 

Ovšem takto mírné tresty by mohly někoho inspirovat spíše k tomu, aby sobě nepohodlnou osobu nechal zabít svým dobře vychovaným a vycvičeným bojovým mazlíčkem.

Doplnění:

Z diskuse pod tímto článkem, zejména s paní Poborskou a panem Dvořákem, jsem dospěla k přesvědčení, že paní soudkyně Hadamčíková je pejskařka. Od nikoho jiného by totiž odsouzený takovou shovívavost očekávat nemohl.

 

Autor: Marie Jandová | úterý 9.4.2019 8:05 | karma článku: 42,49 | přečteno: 4175x