Babiš, Zeman, ČSSD, SPD a komunisté dostali od Ústavního soudu řádně za uši

A já, ač ateistka, jsem tomu velmi ráda a tleskám. Je dobré vědět, zvláště po nedávném ostudném rozsudku v kauze „Zeman – Peroutka“,  že u nás působí soudní instituce, která opravdu ctí právo a spravedlnost.  

A tak se premiér Babiš a jeho koaliční partneři ČSSD, KSČM a SPD, kteří zákon o dodatečném zdanění církevních restitucí spáchali a odhlasovali, společně s prezidentem Zemanem, který tu hanebnost podepsal, dozvěděli, že:

„Dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené zločinným komunistickým režimem míří proti demokratickým principům právního státu založenému na úctě a svobodám k právům člověka. Zákonodárce tím porušil principy právní jistoty, důvěry v právo, jeho předvídatelnost a ochrany nabytých práv jako stěžejní principy demokratické společnosti. Porušil též právo dotčených subjektů vlastnit majetek. Ústavní soud dospěl k závěru, že nejde ve své podstatě o daň, ale o snížení restituční náhrady. Podle ÚS v tomto případě nešlo o čestný úmysl naplnit státní pokladnu primárně, ale o něco jiného, o snížení náhrady, na jejíž celou výši vznikl církvím a náboženským společnostem právní nárok a legitimní očekávání okamžikem uzavření smluv o vypořádání." (zde)

Já nevím, jak si to přeberou dotyční zákonodárci a prezident, nejspíše jako nebetyčnou nespravedlnost, ale já osobně bych řekla, že Ústavní soud jim vzkázal zhruba toto:

"Pane prezidente, pane premiére a vy, kteří jim pomáháte. Chováte se stejně, jako se chovali komunisté v době své zločinné diktatury. Účelově jste stvořili stejný zákon, jaké používali komunisté po únoru 1948 k okrádání občanů své země znárodňováním, združstevňováním, rušením kampeliček (a mnoha dalšími zlodějskými zákony), aby vše završili měnovou reformou. Neuznáváte principy demokracie a právního státu, stejně jako právo vlastnit majetek. Pácháte ty samé nespravedlnosti, jako komunisté"

Tak to si já myslím, že vzkázal Ústavní soud tvůrcům tohoto "komunistického" zákona a tomu, kdo ho stvrdil svým podpisem.

A také si myslím, že v předvečer 30. výročí pádu komunistické diktatury této události větší ostudu udělat nemohli.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Jandová | středa 16.10.2019 7:20 | karma článku: 46,08 | přečteno: 7130x