Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis odborníkům ve věci 50+

Ve většině kultur (mayských, sumerských, staroslovanských aj.) byli zralí moudří a zkušení lidé vysoce ceněni. Pokud nezastávali přednější místo, tak alespoň vždy požívali normální přirozenou vážnost od širokého okolí. Myslím, že i dnes by mělo jít ne-li o spokojenost, tak alespoň o důstojnost člověka a proto zde uveřejňuji svůj otevřený list, adresovaný všem, jež se při své činnosti zaštiťují pomocí lidem s označením 50+.  

stromy jsou pevné...my lidé ne...archiv autorky

Historie potvrzuje, že čím vyšší civilizační úroveň, tím větší tolerance, respekt a úcta k jedinci. Česká společnost se již nějakou dobu zaštiťuje demokratickými principy, rovnými příležitostmi pro všechny a podobnými vysokými ideami. Jak jsou tyto uplatňovány v souvislosti s postavením seniorů, žen samoživitelek a konečně občanů 50+? Jaká je hodnotnost těchto lidí v očích širokého okolí, úřadů? Jak si váží sami sebe, jak k nim přistupují jejich děti, když jsou prezentováni jako méněcenní jedinci?

Protože mi jde o důstojnost člověka obecně, protože se problematika dotýká mé generace (+ a – 50 let), proto zde uveřejňuji svůj otevřený list. Je adresovaný všem, jež se při své činnosti zaštiťují pomocí lidem s označením 50+. Když se člověk začte do seznamů těch, kteří např. v Praze v jednotlivých Operačních programech Evropského sociálního fondu ČR s řešením problematiky 50+ uspěli, zjistí, že jde vesměs o poradenské a personální agentury, které pro nezaměstnané nedělají nic konkrétního. V textech projektů se obecně (tu s menšími, tu s výraznějšími změnami) objevují řádky: “ V projektu dojde k uspořádání X konferencí, seminářů… a X workshopů za účasti zahraničního partnera, bude vytvořena příručka zaměřená na efektivnější fungování v oblasti práce s lidmi 50+ na trhu práce v ČR, bude uspořádáno X zahraničních cest ( VB, USA…), budou vytvořeny manuály k tematickým seminářům, budou…budou…“

*za X doplňte jakoukoli číslici, zemí, kam zamíří „odborníci“ pro inspiraci je nespočet…

Jde například o tyto instituce a organizace:

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů,  Respekt institut, o.p.s. (vydavatel tiskoviny 50+ Aktivně, vzpomenuté níže), Alternativa 50+, Czech Top 100, a.s.  o.s. PROSTOR a jeho Potenciál 50+ a jiné. Stránky jedné z nich mě zvlášť pobavily: Na  titulu webu Agemanagement.cz, jsou čtyři krásní perfektní mladí třicátníci, přímo katalogového vzezření. Pravděpodobně jde o reklamní tváře, které nemající se jmény reálného teamu nic společné. Jestli ano, nebo ne, je nepodstatné, vím jen jedno: nikdo z nich si pocity zralého mnohokrát vysokoškolsky vzdělaného, ale již notně frustrovaného padesátníka nedokáže aspoň teoreticky představit. Pokud ano, empatie by jim zabránila umístit na svých stránkách citáty podobného charakteru:" Podle demografických expertů se skupina obyvatel nad padesát let stane v následujících desetiletích nejsilnější skupinou občanů. Už dnes to respektují marketingová oddělení velkých firem. A nejen těch, které prodávají lepidlo na zubní protézy..."

Po přečtení podobných řádek si člověk říká: oni si snad dělají ze mě blázna! Protože to chci opravdu vědět a protože podobně přemýšlejících lidí, jako jsem já, je více, píšu tento Otevřený dopis odborníkům ve věci 50+.

Vážení,

jsem člověk v kategorii -50, ale brzo budu 50+. Už nějakou dobu se pokouším najít si zaměstnání. S mým specifickým vzděláním však velké možnosti nemám. Rámcově tak jednou za týden posílám někde CV, jednou za 14 dnů se někde prezentuji, abych se po čase ještě frustrovanější dozvěděla, že přednost dostal jiný uchazeč. A to pouze tehdy, kdy zaměstnavatelům stojím za tu námahu, odpovědět mi. Většinou se neobtěžují.

Nicméně jsem člověk aktivní a funkční v iniciativách spojených s neziskovým sektorem, dobrovolnictvím a otevřenou občanskou společností. Denně se probírám různými personálními a vzdělávacími weby a natrefila jsem i na Vaše stránky: www.respektinstitut.cz/50-aktivne/ Protože jsem se už několikrát setkala s takto podobnou nesmyslnou dikcí, s nic neříkajícím obsahem, podepřeným logem EU a ESF, rozhodla jsem se Vám napsat!

Hrubě nesouhlasím s označením občanů, narozených kolem roku 1960, jako lidí předdůchodového a důchodového věku. Už jen nadefinování jisté skupiny obyvatel jako davu méněcenných jedinců, jejichž přirozená existence v jistém stadiu života je neslučitelná s prosperitou, plynoucí z adekvátního uplatnění…JE DEHONESTUJÍCÍ A PROTIPRÁVNÍ

Způsob nahlížení na lidi ve zralém věku vaší optikou je diskriminující a skandální. Jistě namítnete, že pocity všech zralých lidí nejsou stejné a to, že já se necítím stará, neznamená, že se tak necítí jiní padesátníci. Dnes, když padesátiletí muži zakládají rodiny, někdy druhé, ale mnohdy i první, dnes, když padesátileté ženy lezou na osmitisícovky, Vy o nás mluvíte jako o lidech druhé kategorie, kteří by se měli poohlédnout po hezkém místě na hřbitově…

Myslím, že mám smysl pro humor, jenže když jsem si s mými dcerami (18 a 24) prohlížela Vaší "publikaci", všechny tři jsme byly popuzeny řazením lidi jako já do kategorie gerontů! Se slzou v oku zkonstatujete: „Holt, žijeme ve společnosti, která při vnímání věku je ovlivněna stereotypy,“…no a dáte si za to zaplatit! Tučně, tj. sumou v místě obvyklou!!!!!

Ať je to jakkoli, myslím, že pokud by se částky, použité za nesmyslné publikace typu 50+ AKTIVNĚ – FAKTA, INSPIRACE A RADY DO DRUHÉ POLOVINY ŽIVOTA a jiné "pře-potřebné pindy" vložily do něčeho rozumného, např. do opravy nějaké památky, školy, hřiště…pár slušných odborníků ve věku 50+ by našlo práci. Na dlouho.

Je směšné, že uveřejňujete v sekci Výzkum a analýzy takové "poznatky", které jsou každému člověku bez práce absolutně k ničemu. Například tyto objevné věty: "Na stárnutí populace nemusí být však nezbytně nahlíženo jako na problém....Aby však stáří mohlo být vnímáno jako žádoucí a stárnutí populace nebylo pro mnohé z nás ohrožující, je nutné upravit jednotlivé systémy sociálního a zdravotního zabezpečení, které se nyní nacházejí ve finanční nerovnováze...."Můžete, namítnou, že Vám nejde o návody. Ale pro koho to tedy děláte? Odpoveď je v této ediční poznámce: Tato publikace vznikla v rámci projektu Podpora zaměstnanosti a využití volného času seniorů – lidí v předdůchodovém věku, ve věku 50+ (zkráceně 50+ Aktivně). Tento projekt (CZ.1.04/5.1.01/12.00048) je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Jaký efekt pro člověka bez možnosti plně se uplatnit, má čtení o tom, jak veselí a zabezpečení jsou lidi jeho věku v Německu, Anglii, EU i USA? Jaký dopad má brožura na konkrétní lidské osudy? Jak jsou ní obohaceni kompetentní? Politici jsou nedotčeni, úřady nic nezmohou, myslící a práce chtiví lidi žádnou radu a pomoc nezískají…

Možná se urazíte, a možná si řeknete, že jsou to pouze mé kyselé hrozny.A možná taky ne. Snad budete o mých řádcích přemýšlet a uvědomíte si, co Vám chci skutečně sdělit.

Občanka -50, už přes dva roky bez zaměstnání, ne však bez práce…

 

Tento článek má přímou souvislost s textem Je občan 50+  méněcenný jedinec?http://mariauhrinova.blog.idnes.cz/c/395035/Je-obcan-50-menecenny-jedinec.html

 

Mária Uhrinová 

Autor: Maria Uhrinová | pátek 7.2.2014 15:39 | karma článku: 23,21 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik