O smutných prázdninových dětech

Léto. Co na něm my lidi máme? Dny jsou k nepřežití, noci jak by smet. Nicméně všichni se na něj těšíme, malí, mladší i staří. …slunce přidá na náladě, nemusí se do školy, v televizi běží staré estrády z Bohdalkou. Upřímně, léto je prima, když jsou teploty kolem třiceti a člověk leží u vody, Je snesitelné, když všichni v redakci mají dovolenou a vy, jako jediní pracujete. Nikde nikdo, ke psaní si pustíte ventilátor a Händelovu Vodní hudbu. Léto je k uzoufaní, pokud jste nuceni být ve městě a pracovat například jako asfaltér.

 

Ovšem – a to platí napříč profesemi - už nikdy nebude léto, jako když jsme byli dětmi. Už nám jednoduše nechutná zmrzlina, ta nesladší, nejvoňavější, nejbarevnější, nej…Ta, kterou prodával veselý chlápek, jehož řeč byla srandovní a jemuž dospěláci říkali Bulhar. Nic nemůže být podobné chvíli, když jsme spolu s kamarády běželi za zmrzlinářem, který svůj pult vozil po vesnici v zařízení na vlastní pohon. Rukama dávkoval dobrotu do kornoutů, nohama šlapal do pedálů a kolenem u toho bouchal do zvonečku. Pro nás děti tenkrát bylo nejstrašnější věcí babiččino sdělení: „ že jí došly drobné peníze…a že papírové rozměňovat nebude!“ Ledový kopeček stál pouhou korunu, jenomže babička nás vnuků měla celý houf a navíc patřila k lidem, kteří si raději nechají koleno vrtat, než vydají nazdařbůh korunu jedinou. A tak jsme tam stáli- ti menší se slzami v očích - a dívali se, jak se cinkající zmrzlinářský vozík s Bulharem ztrácí v dálce. Babiččina lakota nebyla však na mých každoročních prázdninách to nejhorší. To, co jsem opravdu považovala za tragedii, byly narozeniny. Proč, ptáte se, vždyť všichni lidi někdy mají narozeniny. Ano mají…strejda je slavil jednou za čtyři roky, narodil se 29. února. Moje kmotřička na Silvestra a brácha na Vánoce, ale v mých dětských očích na tom se slavením narozenin nikdo nebyl tak špatně, jako já. Narodila jsem přesně uprostřed prázdnin, několik minut po půlnoci posledního července a navíc mě sestřičky na celý život poznamenaly: udělaly mě o jeden den starší. V čase socializmu, kdy všichni rodičové bez rozdílu dostávali od státu na každé své dítko finanční přídavek, zvaný dětský, byly sestřičky na moji mladou maminku tak hodné, že jí k růžovému robátku přidaly i měsíční obolus za předchozí měsíc červenec, přestože jsem doopravdy na svět přišla až v půl druhé prvního srpna. Moji rodiče byli tenkrát bohatší o cca 200 Kčs, ale já mám nadosmrti bouli na duši, cha-cha... Snad proto slavení narozenin bylo, je a bude pro mě vždy problematickou záležitostí.

Kamarádi, zrozeni ve školním roce nejenom, že dostali gratulaci od soudružky učitelky, ale mohli všem dětem ve školce a škole rozdat lentilky a tím si je zavázat, že budou kamarády. Navždycky! Byla jsem ve třídě nejmladší, všechny děti už měly čtyři, pět….třináct let, jenom já odcházela poslední den školky/školy jako pětiletá a vracela se do ní jako šestiletá. Životními okolnostmi mi bylo souzeno se narodit v takto nepříznivý čas, ale jakoby to nebylo vše. Pokud to nevíte, tak vězte: v létě se oslavy dětských narozenin nekonají! Jsou dovolené, děti jsou u babiček a na táboře. Kdo by si vzpomněl na nějaké narozeniny.    

Je to možná s podivem, ale tento fakt se mi vetknul do podvědomí tak, že jsem narozeniny nezačala slavit ani v dospělosti a teď to snad už nemá ani cenu. Svým přátelům gratuluji, posílám přáníčka, svým dětem připravuji narozeninové dorty, ale svůj den jaksi programově neslavím. Jednoduše už přelom července a srpna nereflektuji jako citlivé datum, je to pouhá číslice v kalendáři. Obyčejně a lidsky mi dochází, že mládí je živeno našimi sny, zralost našimi vzpomínkami: Ta zmrzlina od Bulhara byla andělsky dobrá!!!!

Autor: Maria Uhrinová | pondělí 12.8.2013 19:05 | karma článku: 5,94 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik