Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolumbus celostní medicíny z Grafenberku

Kraj Jesenicka byl od věků chudý a plný pověr. Právě zde se v polovině 17. století konaly čarodějnické procesy a bylo upáleno několik stovek lidí. V tomto kraji, kde tradice čarodějů byla stále přítomna, se 4. října 1799 narodil Vincenz Priessnitz, geniální léčitel, o kterém byly za života a bezprostředně po jeho smrti napsány tisíce oslavných i polemických článků a stovky knih. Na jeho počest se stavěly pomníčky i pomníky a podle jeho vzoru vznikaly v Evropě i v zámoří vodoléčebné ústavy. Zakladatel moderní vodoléčby, nazývaný též otec přírodní medicíny, oslavován svými současníky jako dobrodinec lidstva a podle některých dokonce lékařský Kolumbus.

Vodní doktor V. Priessnitz (1799 až 1852)archiv

Priessnitz ve svém poměrně krátkém, ale oslnivém životě názorně předvedl, jak se z něčeho tak prostého jako je voda udělá univerzální léčebný prostředek a z chudé vesnické osady Grafenberk lázně světové pověsti. To vše se mu podařilo přesto (ale dost možná právě proto), že byl člověkem bez vzdělání, který se prakticky polovinu života potýkal s nepřízní osudu a nevraživostí svých konkurentů. Oč méně hleděl do knih, o to větší měl kontakt s přírodou a na základě jejího sledování určil zásadu, ke které se jednou v nějaké jiné formulaci dobere i medicína klasická: "Následovat přírodu a nic nevynucovat. Opravdový lékař přebývá v člověku samém." Vodou se léčilo vždycky, i ve starověku, ale Priessnitz byl prvý a zřejmě jediný, kdo tak mistrovsky všechny přednosti tohoto způsobu léčby skloubil. Dnes, kdy se již otevřeně mluví o celostní medicíně, není nadsázkou říct, že to byl právě V. Priessnitz který tento přístup k pacientovi a jeho léčení uváděl do praxe už před víc než 180 léty.


Priessnitz není jenom zábal

To, co vzniklo, je tak složité a propletené, že není lékařského oboru, který by byl schopen Priessnitzův systém léčby v celku uchopit a nějak začlenit. Zjednodušeně je možné říct, že koupelemi ve vlažné a následně studené vodě, zábaly, jejichž výsledkem bylo pocení a následné opětovné zchlazení, dociloval Priessnitz, že pacientovo tělo začalo znova pracovat se svojí přirozenou energií. K návratu do přirozeného stavu zdraví přispíval i pobyt na čerstvém vzduchu, spánek, jídlo a pohyb, který měl často podobu pracovních aktivit.

Muž, jež byl nazýván Vodní lékař, nebyl však žádný šarlatán, ani charismatický blouznivec. Jezdili za ním lidé z celé Evropy, šlechtici, lékaři. Ve věku 27 let byl pozván ke konzultaci při léčení člena tehdy vládnoucí císařské rodiny. Určitou dobu se u něho léčil například i slavný ruský spisovatel Gogol. Priessnitz měl i schopnosti organizační a úspěchy v oblasti ekonomické. Začal prakticky z ničeho v dřevěném domku svého otce a končil v komplexu budov, se jměním na tehdejší poměry zcela neobvyklým. Přitom však dle dostupných informací zůstal skromným člověkem, který ve věci plateb za své služby pečlivě diferencoval. Byl přímý, ke všem se choval stejně pozorně, nečinil žádné ústupky prominentní klientele, stejně tak neprovozoval žádné nadstandardní služby. Prostě charakter.

Bohužel, do dnešních dní z aktivit průkopníka vodoléčby přežil jen Priessnitzův zábal. Ten zná mnoho lidí, bez toho že by někdy něco slyšeli o jeho objeviteli. Prakticky každá máma, které dítě stonalo horečnatým onemocněním, použila při jeho léčení studený zábal na snížení tělesné teploty. Neuvědomujeme si, komu vděčíme za pocit úlevy, který přichází, když vidíme, že horečka ustupuje a dítě v klidu usíná. A efekt léčení vodou, zařazen do rozumného systému pomáhá při léčení mnohých těžkých onemocnění – astma, psychické traumata, ap. Právě tato onemocnění léčí v zařízení, které alespoň názvem připomíná otce vodoléčby - Priessnitzovy Léčebné lázně Jeseník.

Moje první osobní návštěva před léty, pobyt a zkušenost z Jeseníku způsobily lásku na první pohled k tomuto zajímavému místu, která trvá a každou další cestou na severní Moravu stále roste. Protože odkaz a myšlenky Vincenze Priessnitze jsou dle mnohých velkým dědictvím lidstva, rozhodlo se několik jedinců z řad lázeňských lékařů založit Společnost  Vincenze Priessnitze.  Ta si dala za cíl záchranu kulturních památek na Jesenicku, ale hlavně propagaci odkazu V. Priessnitze v ČR i v zahraničí, aby se této vskutku světové osobnosti dostalo postavení, které jí v historii medicíny a evropských kulturních dějin podle názoru členů Společnosti právem náleží.

Bohužel, dnes ani na Grafenberku, prý díky kánonu klasické medicíny a jejím právně závazným podmínkám není žádný prostor pro složitější priessnitzovské procedury. Lékaři, členové Společnosti V. Priessnitze, Dr. Novotný a Dr. Vařeka chtějí tuto skutečnost změnit. Pokoušejí se už víc než 20 let znovunavrátit vodoléčbě prestiž v očích veřejnosti a své snahy chtějí přivést dokonce ke každoročnímu udělování Priessnitzovy ceny za alternativní medicínu a přírodní léčebné postupy.

 

 

Autor: Maria Uhrinová | pátek 16.8.2013 23:30 | karma článku: 8,33 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik