Dělají šaty člověka?

"Dáma nikdy nenosí šaty. Dovolí šatům, aby jí byly nošeny,"řekla velká anglická divadelní a filmová herečka Vivien Leigh (1913-1967), představitelka první filmové Scarlett O´Hara, zvaná též  Lady Laurence Olivier. Dnešní člověk i přes obrovské možnosti ne vždy nosí svůj oděv s noblesou. A je skutečně pravdou, že ze způsobu oblekání lze usoudit, jakou povahu má ten-který člověk?

John je několik let v Praze, ale vždy, když jde, vzbudí svou vzpřímenou postavou a upjatým kabátem pozornost. Nosí oblek, jenž působí, jako by jej měl po mladším bratrovi. Přitom je to značkové oblečení ze skvělého materiálu. Nikdo z nás, kdo se s tímto chytrým mladíkem, který pracuje jako umělecký kurátor galerie, přátelíme, nikdy nedá řeč o oblečení. Jeho styl, který je stále jakoby OUT, je vlastně mimo všechny trendy, a tím pádem je určitě IN. V době, kdy všichni kluci kolem chodí v tričkách a mikinách, John nosí oblek s kravatou jako po dědečkovi. Není to povinná výbava k profesi, je to jeho životní pocit.

Giuseppe v Čechách žije taky léta. Nikdy jsem jej neviděla jinak než ve frajerských černých džínech a černém triku do V. K tomu vždy skvělý sestřih a vůně, oslovující ženy všech věkových kategorii. A s těmi to Giuseppe umí. Jako učitel jazyků se s nimi setkává den co den a náležitě si to umí vychutnat. Neprojde kolem něho žena, na kterou by se neusmál, nebo se alespoň neohlédl. Kamarádkám pochválí oblečení, nebo dokonce poradí, co jim sluší. Není to proto, že by se jim chtěl vnutit, nebo přímo od nich něco požadoval. On je prostě takový.

Umíte si představit ještě větší rozdíl, než je ten, který panuje mezi těmito dvěma muži? Jejich oblečení, styl a přístup jsou navzájem od sebe na hony vzdáleny. Brit se svojí zdrženlivostí, která hraničí až s ošuntělostí, a Ital se svou až živočišnou radostí ze života. Jsou charakterističtí pro svoji kulturu, nebo jsou jenom výjimkami potvrzujícími pravidlo? Někde jsem četla, že Angličané chtějí svým oblékáním ukázat, že přísluší k určité společenské vrstvě. Jako by říkali: „Patřím k těm, co se oblékají u …“ (a teď by bylo dobré zacitovat některé staré anglické značky. Jenomže je neznám a také je z důvodů reklamních nemohu uvádět.) „To jsou ti, ke kterým naše rodina patří už staletí, k těm, co správně žijí, jedí, investují, chodí do správného kostela. Já jsem stejný jako oni, a tím jsem silný.“ Johnův oblek vypadá, že jej klidně mohl nosit jeho táta nebo strýc. Jsou vesměs z tak kvalitních materiálů, že když mladík není zvlášť vybíravý, muže jej nosit i v další generaci. Anglický štof nebo tvíd přežije dokonce přešití staršího saka nebo kalhot do módnější fazóny. Nejde přece o individuum, ale o stavovskou čest! A ta se udrží jenom dodržováním stanovených pravidel.

Naproti tomu si představte co nejnarcistnějšího muže s maximálním zájmem o sebe, své tělo, duši, ale hlavně o to, jak toto všechno působí navenek. Tak to je Ital. Je posedlý svou důležitostí a je to jeho zábava - sledovat, zda zapůsobil víc nebo méně, ale vždy zapůsobit musí. Jakási teatrálnost je už ve výchově v italských rodinách. Prvek ukazování se na veřejnosti je zakomponován i u mužů z nižších společenských vrstev. Ale je nutné mít oblečení, ve kterém je možné se ukazovat. Nikoli jarmarečními barvami nebo střihy, ale elegancí a stylem vyniká takový oděv. Italové nezapřou, že jejich země je kolébkou renesančního malířství a stavitelství, místem, odkud se do celé Evropy šířily umělecké směry a nové podoby kultury v oblékání, česání, vonění, bydlení, koupání, atd… Ta přirozenost, s jakou Italové nosí svou minulost v sobě, je obdivuhodná. Dá se říct, že hraničí až s nonšalancí. Vědomi si svojí elegance, mohou se povalovat po kavárnách, jít do opery nebo do rockového klubu. Jako by svojí image říkali těm kolem: jsem sám sebou a jsem si toho vědom.

Nedbalá elegance je nejcharakterističtějším prvkem Giuseppeho šatníku. Nenosí vázanku. Když má košili, tak vždy s prvními knoflíky rozepnutými. Sako z měkké látky v kvalitním provedení nebo koženou bundu. Moc mu sluší dlouhý plášť, a kdyby žil v 19. století, určitě by nosil cylindr a hůl. Mnohokrát jsem si říkala, jak to ta jeho žena zvládá a kdo asi u nich doma víc času stojí před zrcadlem. John asi před zrcadlem nestává, nevím, zda doma i nějaké má. Potřebuje dobrý oblek, aby byl oblečen, aby mu nebylo zima, aby byl ucelený. Giuseppe svým zevnějškem žije a těší tím i okolí. Jsou tak odlišní, ale oba báječní. Nabízí to, co jejich jest… Kdybych si měla mezi nimi vybrat, tak bych nevěděla kterého. Vy ano?  

Autor: Maria Uhrinová | čtvrtek 8.8.2013 23:35 | karma článku: 6,70 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik