Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prvním ustavujícím jednání zastupitelstva Obce Moravany u Brna

Komentář 2:  nedá mi, abych po účasti na prvním ustavujícím jednání zastupitelstva Obce Moravany u Brna neokomentoval jeho průběh.  Již ze zasedacího pořádku nově zvolených zastupitelů bylo příchozím občanům, kterých tam ze začátku bylo až 30 z 1800 voličů, bylo  jasné, jak bude vypadat koalice a opozice. Z pohledu voliče sice vpravo, ale politickou orientaci vlevo seděly pánové Koloušek, Veselý,Fiala, Horejsek, Vídeňský, pí.Stroblíková, Kadlečíková, Barešová a mluvčí celé skupiny p.Slavík. Opozice seděla roztříštěně vlevo počínaje panem Pařízkem, přes paní  Křižaničovou, pana Rybku, Kozohorského, Horkého a Vaverku. Je samozřejmé, že koalice vše řídila a rozhodovala vždy s krásným úsměvem paní budoucí placené místostarostky Kadlečíkové s rétorickou podporou pana Slavíka.

A teď k hlasování o členech rady a ze zákona daných výborů.  Samozřejmě hlasování o radě proběhlo dle domluvy a rada ve složení pí.Barešová, Kadlečíková, Slavík, Fiala a Vídeňský byla zvolena bez problémů ( stará parta se nezapřela).  Ovšem co se týče alespoň drobného prostoru pro opozici, kdy to bývá pravidlem ve finančním a kontrolním výboru, tak tady jsem byl opět nezklamán, protože to proběhlo dle názoru šéfové ČSSD v Moravanech – všechno, nebo nic.  Finanční výbor zcela ovládla koalice paní starostky s vedením pan Horejska, který ani neví, že rozpočet lze udělat i bez zavření účtů a kontrolní výbor byl z milosti boží obsazen z opozice panem Pařízkem a panem Kozohorským, kteří ve spoustě bodů hlasovali s koalicí. Přesně jako v minulém volebním období, kdy koalice “staré party“ prohlasovala z opozice pana Novohradského do čela kontrolního výboru a ten jim za příslib zařazení pozemků jeho známých a rodiny do ÚPO zobal celé 4 roky z ruky. Radní pan Fiala, zavázaný paní starostce rybníkem, si klasicky vyřizoval své soukromé účty s jeho bývalým mecenášem panem Malým, což je již běžná vsuvka v jednání zastupitelstva. Paradoxně paní Kadlečíková, placená místostarostka, navrhla pana Kozohorského na předsedu kontrolního výboru a následně hlasovala pro jeho nezvolení.  Po dotazu z pléna na důvod tohoto obratu o 180stupňu, sdělila, že si to rozmyslela. I z tohoto jednání je patrné, že paní Kadlečíková, která se asi neumí jinak uživit, potřebuje základní informace a vzdělání o politice, která se buduje již na obecní úrovni. Obecní politika není jenom o maminkách, dětech a farmářských trzích. Tyto témata jsou samozřejmě důležité, vy s paní Stroblíkovou jste s nimi vyhráli obecní volby, ale jenom pro to, že chlapy z obce rezignovaly na účast ve volbách. Ale nezapomínejte, že jsou tady témata daleko širší a důležitější.

Brzo Vám spadne na stůl problém obydlení bytů společnosti EMBRA. Jenom v první etapě to bude 96 bytů x 2,5 obyvatel, což je 240 obyvatel. Těchto bytů bude 4 x tolik a navíc 51 bytů ve viladomech. Takže si dokážete představit nápor na poštu, komunikace a obecní úřad. Nemluvě o školce, škole a veřejné dopravě.  Hlavně, že dáváte vybraným majitelům pozemků podmínku v novém územním plánu obce prověřit potřebu další školky a školy před zahájením výstavby. Zde je vidět krásný přístup k jednotlivým majitelům pozemků, někdo musí, někdo nemusí.

Proč investor EMBRA nemusela uhradit obci, tak jak je požadováno po jiných stavebnících za každou bytovou jednotku 50.000,-Kč? Proč investor pan Slavík nemusel uhradit stejný poplatek i když usnesení zastupitelstva obce bylo v den právní moci jeho ohlášení stavby platné?

A teď bych rád změnil téma na daleko důležitější. Stavba obecní kanalizace v ulici Modřická  narazila na své dno. Po mém dotazu, kdy jsem několik let zpět upozorňoval na kolizi trasy vodovodu v ulici Modřické s trasou kanalizace, kdo zaplatí přeložku vodovodu, my bylo sděleno paní starostkou, že nikdo ( tzn.obec z rozpočtu). Firma budující kanalizaci v ulici Modřické, která vyhrála výběrové řízení  (nevím kdo byl v komisi a vybral ji bez záruky) pravděpodobně půjde do insolvence. Takže tady si obec nepomůže. Toto je další důkaz neschopnosti vedení obce pohlídat větší stavbu a zejména najít dodavatele, který to se vší vážností a za přiměřenou cenu provede.

Myslím si, že obec měla placeného technického dozoru investora a navíc pan Koloušek coby zastupitel, který byl schopen hlídat rekonstrukci návsi, před hospodou, měl být schopen pohlídat i hutnění kanalizace na ul. Modřické.

Kdysi v minulosti proběhli jednání o možnosti provádět stavební a jiné úklidové práce místními firmami. Tento způsob byl vždy paní starostkou z ješitnosti odmítnut, přesto, že tyto místní firmy prokázaly, že při nadměrné sněhové nadílce a při dalších kalamitách, bezplatně pomohly obci. Tyto firmy by si zásadně takhle odfláknutou práci v životě nedovolily.

Závěrem se na to chci podívat z nadhledu, ale i zde vidím přístup vedení obce ve smyslu:někdo může a někdo ne.

Autor: Marian Bezák | čtvrtek 27.11.2014 9:00 | karma článku: 7,55 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Marian Bezák

Očkování

Vážení, nedá mi, abych nenapsal svůj názor na současnou situaci i do veřejného prostoru. To, že píšu ministrovi zdravotnictví, prezidentovi ČLK a dalším osobám, kteří jsou kompetentní v boji s covidem 19...

8.3.2021 v 12:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 522x | Diskuse| Osobní

Marian Bezák

Očkování

Vážení, jak je možné, že očkovací střediska/fakultní nemocnic, zejména v Praze mají tak málo zájemců, že musí očkovat náhradníky.

25.1.2021 v 10:20 | Karma: 17,95 | Přečteno: 527x | Diskuse| Osobní

Marian Bezák

Očkování

Vážená vládo, nikdy jsem Vás nekritizoval, vždy jsem si říkal, že to ta opozice přehání s tím, že můžete komunikovat v rámci covidu, jak chcete vždy to bude špatné.

19.1.2021 v 18:06 | Karma: 19,93 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Marian Bezák

Vážení občasní čtenáři blogů

Píšu sice jednou za čas, a to jenom když mne něco hodně naštve... Takže současná situace a paměť národa a baziliškovství české, známá nemoc...

19.3.2020 v 9:45 | Karma: 31,02 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Marian Bezák

HRDOST - NEHRDOST

1.HRDOST Všichni jsme byly svědky jaké cti se dostalo našemu tenistovi Radkovi Štěpánkovi od světových tenisových celebrit a domácích celebrit. Je to proto, že se snažil ze všech sil reprezentovat samozřejmě sebe, ale ...

22.10.2018 v 8:30 | Karma: 7,22 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 688x
Jsem občanem České republiky, kterému není lhostejné co se tady děje, proto se chci vyjadřovat k dění ve svém blízkém i vzdáleném okolí.

Seznam rubrik