Prvním ustavujícím jednání zastupitelstva Obce Moravany u Brna

Komentář 2:  nedá mi, abych po účasti na prvním ustavujícím jednání zastupitelstva Obce Moravany u Brna neokomentoval jeho průběh.  Již ze zasedacího pořádku nově zvolených zastupitelů bylo příchozím občanům, kterých tam ze začátku bylo až 30 z 1800 voličů, bylo  jasné, jak bude vypadat koalice a opozice. Z pohledu voliče sice vpravo, ale politickou orientaci vlevo seděly pánové Koloušek, Veselý,Fiala, Horejsek, Vídeňský, pí.Stroblíková, Kadlečíková, Barešová a mluvčí celé skupiny p.Slavík. Opozice seděla roztříštěně vlevo počínaje panem Pařízkem, přes paní  Křižaničovou, pana Rybku, Kozohorského, Horkého a Vaverku. Je samozřejmé, že koalice vše řídila a rozhodovala vždy s krásným úsměvem paní budoucí placené místostarostky Kadlečíkové s rétorickou podporou pana Slavíka.

A teď k hlasování o členech rady a ze zákona daných výborů.  Samozřejmě hlasování o radě proběhlo dle domluvy a rada ve složení pí.Barešová, Kadlečíková, Slavík, Fiala a Vídeňský byla zvolena bez problémů ( stará parta se nezapřela).  Ovšem co se týče alespoň drobného prostoru pro opozici, kdy to bývá pravidlem ve finančním a kontrolním výboru, tak tady jsem byl opět nezklamán, protože to proběhlo dle názoru šéfové ČSSD v Moravanech – všechno, nebo nic.  Finanční výbor zcela ovládla koalice paní starostky s vedením pan Horejska, který ani neví, že rozpočet lze udělat i bez zavření účtů a kontrolní výbor byl z milosti boží obsazen z opozice panem Pařízkem a panem Kozohorským, kteří ve spoustě bodů hlasovali s koalicí. Přesně jako v minulém volebním období, kdy koalice “staré party“ prohlasovala z opozice pana Novohradského do čela kontrolního výboru a ten jim za příslib zařazení pozemků jeho známých a rodiny do ÚPO zobal celé 4 roky z ruky. Radní pan Fiala, zavázaný paní starostce rybníkem, si klasicky vyřizoval své soukromé účty s jeho bývalým mecenášem panem Malým, což je již běžná vsuvka v jednání zastupitelstva. Paradoxně paní Kadlečíková, placená místostarostka, navrhla pana Kozohorského na předsedu kontrolního výboru a následně hlasovala pro jeho nezvolení.  Po dotazu z pléna na důvod tohoto obratu o 180stupňu, sdělila, že si to rozmyslela. I z tohoto jednání je patrné, že paní Kadlečíková, která se asi neumí jinak uživit, potřebuje základní informace a vzdělání o politice, která se buduje již na obecní úrovni. Obecní politika není jenom o maminkách, dětech a farmářských trzích. Tyto témata jsou samozřejmě důležité, vy s paní Stroblíkovou jste s nimi vyhráli obecní volby, ale jenom pro to, že chlapy z obce rezignovaly na účast ve volbách. Ale nezapomínejte, že jsou tady témata daleko širší a důležitější.

Brzo Vám spadne na stůl problém obydlení bytů společnosti EMBRA. Jenom v první etapě to bude 96 bytů x 2,5 obyvatel, což je 240 obyvatel. Těchto bytů bude 4 x tolik a navíc 51 bytů ve viladomech. Takže si dokážete představit nápor na poštu, komunikace a obecní úřad. Nemluvě o školce, škole a veřejné dopravě.  Hlavně, že dáváte vybraným majitelům pozemků podmínku v novém územním plánu obce prověřit potřebu další školky a školy před zahájením výstavby. Zde je vidět krásný přístup k jednotlivým majitelům pozemků, někdo musí, někdo nemusí.

Proč investor EMBRA nemusela uhradit obci, tak jak je požadováno po jiných stavebnících za každou bytovou jednotku 50.000,-Kč? Proč investor pan Slavík nemusel uhradit stejný poplatek i když usnesení zastupitelstva obce bylo v den právní moci jeho ohlášení stavby platné?

A teď bych rád změnil téma na daleko důležitější. Stavba obecní kanalizace v ulici Modřická  narazila na své dno. Po mém dotazu, kdy jsem několik let zpět upozorňoval na kolizi trasy vodovodu v ulici Modřické s trasou kanalizace, kdo zaplatí přeložku vodovodu, my bylo sděleno paní starostkou, že nikdo ( tzn.obec z rozpočtu). Firma budující kanalizaci v ulici Modřické, která vyhrála výběrové řízení  (nevím kdo byl v komisi a vybral ji bez záruky) pravděpodobně půjde do insolvence. Takže tady si obec nepomůže. Toto je další důkaz neschopnosti vedení obce pohlídat větší stavbu a zejména najít dodavatele, který to se vší vážností a za přiměřenou cenu provede.

Myslím si, že obec měla placeného technického dozoru investora a navíc pan Koloušek coby zastupitel, který byl schopen hlídat rekonstrukci návsi, před hospodou, měl být schopen pohlídat i hutnění kanalizace na ul. Modřické.

Kdysi v minulosti proběhli jednání o možnosti provádět stavební a jiné úklidové práce místními firmami. Tento způsob byl vždy paní starostkou z ješitnosti odmítnut, přesto, že tyto místní firmy prokázaly, že při nadměrné sněhové nadílce a při dalších kalamitách, bezplatně pomohly obci. Tyto firmy by si zásadně takhle odfláknutou práci v životě nedovolily.

Závěrem se na to chci podívat z nadhledu, ale i zde vidím přístup vedení obce ve smyslu:někdo může a někdo ne.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marian Bezák | čtvrtek 27.11.2014 9:00 | karma článku: 7,55 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Marian Bezák

Očkování

8.3.2021 v 12:56 | Karma: 14,29

Marian Bezák

Očkování

25.1.2021 v 10:20 | Karma: 17,95

Marian Bezák

Očkování

19.1.2021 v 18:06 | Karma: 19,93

Marian Bezák

HRDOST - NEHRDOST

22.10.2018 v 8:30 | Karma: 7,22