Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak televize diskriminují veřejnou dopravu

Čtete noviny? Díváte se na zprávy? Zamysleli jste se někdy na tím, kolik nám toho napovídají o tom, jak nutně potřebujeme nové dálnice, kolik desítek miliard je nutné investovat do tunelů pod Prahou, kolik zase bylo na silnicích mrtvých, jak se správně řídí a jak je drahý benzín a povinné ručení? O reklamě na nějaké to božsky dokonalé a absolutně bezpečné auto pro ty nejsprávnější borce před zprávami ani nemluvě. A všimli jste si, že o hromadné dopravě – a to nejen té železniční – toho moc neřeknou? Protože autem nejezdím a problematika benzínu, dálnic a povinného ručení je mi cizí, zatímco veřejnou dopravu využívám denně, rozhodl jsem se si své dojmy ověřit přesněji než odposlechem zpráv u večeře.

Postup měření

Jako relace typická pro každou z našich tří hlavních televizí bylo zvoleno jejich hlavní zpravodajství v období od 25.2.2011 do 8.3.2011, které vysílají mezi sedmou a osmou hodinou večerní. U ČT 1 to byly Události vysílané od 19:00 do 19:35, u televize Nova Televizní noviny vysílané od 19:30 do 19:55 a u televize Prima Zprávy vysílané od 18:55 do 19:20. Jiné relace, týkající se sportu nebo v případě Primy oddělené VIP zprávy a krimi zprávy byly ignorovány.

Zprávy byly nahrávány po dobu 9 dnů u ČT 1 a 8 dnů u Primy a Novy (původní snahu zachytit jeden nepřerušený týden narušil kolaps a reinstalace měřicího počítače).

U každé epizody byla změřena přesná délka relace a ta očištěna o čas spotřebovaný znělkami, rekapitulacemi, odkazy na jiné pořady nebo loučením se moderátorů a jejich povídáním si mezi sebou. Byl tak získán tzv. „čistý čas“, ke kterému byly vztaženy procentuální podíly času věnovaného jednotlivým tématům. Byly rozlišeny 3 typy témat:

  • Vlaky, hromadná, cyklistická a pěší doprava (dále HD)
  • Osobní auta a kamióny (dále IAD)
  • Ostatní témata, tj. většina času

Pokud se daná zpráva nedala přiřadit jednoznačně pouze k jednomu tématu, byla započítána polovinou svého času ke každému z obou témat, jichž se týkala.

Výsledky byly vyjádřeny v procentech času daného tématu z celkového čistého času zpráv pro každou televizi. Totéž bylo vypočteno pro všechny tři televize úhrnem, kde se každá televize podílela přesně jednou třetinou, aby byl kompenzován vliv rozdílné délky zpráv u jednotlivých televizí a vliv jedné epizody navíc u ČT 1.

Dále byl spočítán celkový počet jednotlivých zpráv pro každou televizi a každý druh tématu a to vyhodnoceno v procentech shodně s předcházejícím odstavcem.

Výsledky

Zjištěné výsledky potvrdily, že mé dojmy se od reality neliší. Zatímco veřejnoprávní ČT 1 věnovala IAD téměř trojnásobek času ve srovnání s HD, u komerčních televizí byl tento nepoměr ještě vyšší – u Primy 11:1 a u Novy dokonce 21:1. V následující tabulce a na obrázcích je možno vidět, kolik procent z celkového vysílacího času nebo z celkového počtu zpráv bylo věnováno které kategorii. Více podrobností naleznete v tabulce s podklady [ODS/XLS].

IADHDIADHD
9,53,49,03,9
Nova10,60,58,60,8
Prima8,20,89,20,8
celkem9,41,68,91,8

 


 


 


 


Zhodnocení

Zatímco komerční televize si v zásadě mohou vysílat co chtějí (nebo co je zadáno?) a objektivitou se mohou případně ohánět jako třešničkou na dortu v rámci reklamní sebechvály, situace veřejnoprávní České televize je odlišná: Jako u služby ve veřejném a nekomerčním zájmu by zde byla na místě jistá vyváženost. I když je ve srovnání s komerčními televizemi o hodně lepší, přesto stále jsou jednotlivé druhy dopravy prezentovány ve značném nepoměru 2,8:1 ve prospěch IAD.

To dokresluje také fakt, že jediný pořad o železnici – ve vedlejším vysílacím čase a pouze jednou měsíčně vysílaný „Svět na kolejích“ byl před více jak rokem bez náhrady zrušen. Tento pořad navíc spíše než serióznější informování o železnici připomínal agitku našeho nejmenovaného největšího železničního dopravce a organizace, které se má o státní (a tedy naše) koleje starat, spojenou s tipy pro turisty. I to bylo jistě prospěšné, ale bylo to málo.

Výše uvedené je navíc o to více závažné, o co více se ruší osobní doprava při každoroční změně jízdního řádu na jedné trati za druhou s následujícími snahami o rušení lokálních tratí nejlépe takovým způsobem, aby se to veřejnost ani nedozvěděla.

Odkazy

 

Další užitečné odkazy

Děkuji ing. Pavlu Prchalovi za souhlas s publikací tohoto textu.

Psáno pro http://www.klub-pratel-lokalek.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Tomek | středa 18.5.2011 13:15 | karma článku: 12,51 | přečteno: 1572x
  • Další články autora

Marek Tomek

České dráhy hromadně šrotují vozy pro lokálky

Státem vlastněné České dráhy začaly s hromadným šrotováním přípojných vozů Btax (řada 010), které po všech "optimalizacích", "racionalizacích", "zvyšování komfortu" a jiných formách likvidace železnice zůstaly jako "nepotřebné" odloženy v počtu přes 100 kusů (nejen) na šrotišti v České Třebové. Za zisku směšné částky za šrot se tak zbaví vozů, na jejichž znovupořízení v takovém počtu nemají a už nikdy mít nebudou. Prodej někomu jinému ČD odmítají, je tlačeno na šrotování za každou cenu. Je tak ničen de facto veřejný majetek a případné budoucí oživení zájmu o využití lokálních tratí tak bude ještě více neproveditelné než dnes.

24.9.2013 v 8:30 | Karma: 15,50 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika

Marek Tomek

Otevřený dopis hejtmanovi Plzeňského kraje

Vážený pane hejtmane, jako levicově smýšlející člověk a volič ČSSD a naposledy i volič pana prezidenta mám před blížícími se říjnovými volbami velké dilema. Nemám koho volit. Chtěl jsem ještě nedávno dát svůj hlas ČSSD s vědomím, že dám svůj hlas právě Vám. Dění v mém regionu se mne ale natolik dotklo, že poprvé v životě uvažuji o tom, že nepůjdu k volbám, nebo že znehodnotím svůj hlas a dám ho straně, která sice nemá šanci dostat se do sněmovny, nicméně nebudu mít černé svědomí, ale „zelené“.

23.9.2013 v 19:00 | Karma: 13,44 | Přečteno: 789x | Diskuse| Společnost

Marek Tomek

Výstava Muzea vlakové pošty

Na víkendové jízdy parním vlakem na lokálce z Vranovic do Pohořelic a prohlídku historického poštovního vozu se mohou brzy těšit občané z Vranovic a okolí.

30.5.2013 v 9:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 292x | Diskuse| Pozvánky, akce

Marek Tomek

Parním vlakem za zážitky

Společnost moravských okresních drah pro vás připravila na měsíc červen několik unikátních zážitkových vlaků. Vypravujeme svatební parní vlak, parním vlakem se můžete také svézt po vlečce BVV, a.s. na brněnské výstaviště a navštívit největší evropskou výstavu plastikových modelů www.modellbrno.cz, nebo si jen užít dvoudenní Pohořelický parní víkend.

6.5.2013 v 11:27 | Karma: 10,47 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika

Marek Tomek

Ulicemi Brna pojede parní vlak

Chcete unikátním způsobem prožít konec června? Nabízíme vám možnost projet se parním vlakem ulicemi Brna. Neváhejte a volejte. Kapacita vlaků je omezená a mizí jako pára nad hrncem :)

2.5.2013 v 10:30 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2145x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1603x
... věnuji se železnici. Aktivně i aktivisticky.