Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je Petr Mach mimo? A proč je Putin zlý duch?

Fascinace části intelektuálů Vladimírem Putinem je na první pohled nepochopitelná. U lidí trpících duševní poruchou „levicová úchylka“ to lze ještě zařadit do obvyklých modelů (typově „Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá“), ale co si počít s tím, že vlivem i postavením významná skupina bezesporu nikoliv hloupých jedinců zastávajících jinak zřetelné postoje „pravicové“ vyjadřuje nemalé pochopení pro putinovský režim? Pro režim, který vykazuje hodnoty rozličné, zcela jistě ale nikoliv úctu k demokracii, individualitě a již vůbec ne k tomu nejpodstatnějšímu, totiž k vládě zákona.

(Předčasné P.S., už jsem to psal dřív i dole: V titulku má být Václav Klaus, nikoliv Petr Mach - jen to už bylo venku a připadalo mi stejně hloupé to měnit, jako to nechat - asi jsem to měl vyměnit.) A nyní k původnímu textu:

Působí to do jisté míry jako „legitimace“ Vladimíra Putina ke vstupu do „slušné společnosti“. Byzantinsky okázalá úcta vládce k tradicím, ke „konzervativním“ hodnotám, k „národní historii“, jeho úzké sepjetí s patriarchy a pravoslavím, to všechno je považováno částí pravicových intelektuálů (nejen v Čechách) za důvod pro pochopení a dokonce i spojenectví. Rusko představuje pro tyto lidi „pravoslavnou hráz“ proti islamizaci Evropy, což je vize tak absurdní, že by měla být zanesena mezi psychiatrické diagnózy.

Zvláštní je, jak tento myšlenkový systém funguje, i když mu chybí vnitřní soudržnost. Prezident Putin je chápán jako ochránce tradičních hodnot (primárně rodina, rodičovství), ale jeho rozvod nevadí a to, že po většinu svého veřejného působení vystupuje spíše jako machistický starý mládenec a nikoliv jako starostlivý otec, je pomalu povyšováno na klad. Je brán téměř jako obnovitel pravoslaví – i když právě tato církev byla v dobách KGB udavačsky infiltrovanou složkou sovětské společnosti (snad ani není potřeba připomínat, že Vladimír Putin pochází z kádrové líhně státní bezpečnosti).

Pro onu intelektuální skupinu však „klady převyšují zápory“ a Putin je konzervativním protikladem bonvivánského, zhýralého a nechutně liberálního Západu, který na svoje tradice zapomněl a co hůře – neustále je pošlapává. Ano, to je v mnohém pravda. Dnešní Západ je změkčilý, bonvivánský, svým způsobem zhýralý a zcela jistě opustil mnoho ze svých tradic. Rodina ztratila pro lid Západu obsah, což neznamená jenom, že rozvodovost je extrémní a sňatečnost nízká. Západ je již tak pohodlný a zahleděný do shoppingu, že nejen nerodí děti, ale dokonce ani neuzavírá manželství, protože by to znamenalo jenom komplikace při rozvodu a při nakupování tretek. To všechno je fakt. Dokonce je to tak banální fakt, že o něm ani nelze vést seriozní diskusi. Podobně je banální skutečností, že naše demokracie ztratila mnoho ze svého základního ustanovení a stala se diktátem většiny místo vládou zákona. Naše legislativa je plná dalších a dalších a dalších a dalších předpisů, které přikazují, zakazují, regulují, předepisují, normují a omezují… občany, podnikání, i tu nyní tak omílanou výchovu dětí. Přitom zákony mají především regulovat vládu, ohraničovat její pravomoci vůči lidu a nikoliv omezovat pravomoci lidu vůči vládě. Západ je bezesporu na špatné cestě. Na špatné, nikoliv na cestě do pekel, ale na špatné.

Jenže vidět z tohoto stavu cestu ven skrze Putina, to je selhání a pošlapání celé intelektuální tradice Západu. Co více, je to jeho destrukce. Když se tito pravicoví intelektuálové ohánějí tradicí, měli o poslední neděli navštívit kostel a poslechnout si verše 21 až 28 z první kapitoly evangelia svatého Marka. Vypráví se tam příběh o Ježíšově kázání v synagoze v Kafarnaum. Všichni jsou užaslí, co jim to ten člověk povídá a jak divně učí, nechápou. Pouze zlý duch usídlený v jednom z mužů jeho ústy křičí: „Vím, kdo jsi – ten Svatý Boží!“ A Kristus, místo toho, aby si mnul ruce, že alespoň někdo pochopil jeho božství, když ostatní jenom stojí v poněkud tupém úžasu (v úžasu nejspíše nad opovážlivostí mladého muže) ho okřikne:  „Zmlkni!“ Nechce, aby pravdu vyjevilo zlo, neboť tím by popřel všechno, co ona pravda obsahuje.

Když Putin, tento nesporně zlý a záludný muž, představuje pro některé pravicové síly návod k překonání krize Západu, pak to ale značí jediné. To již není putování po špatné cestě, ale po opravdové cestě do pekel.

P.S. Už to nechci měnit, jenom dodám - v tom titulku měl být Václav Klaus, ne Petr Mach. Ale už jsem to takhle vložil, tak si to tak i ustojím.

Autor: Tomáš Marek | pondělí 2.2.2015 14:19 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Malá velká Čína v Praze

Není to tak dlouho, co mediálně známý český ekonom Lukáš Kovanda spočítal, že rozepře mezi Pekingem a Prahou budou stát Českou republiku 23 miliard. Já tedy tvrdím, že tyto rozepře nebudou naši zemi stát ani korunu.

21.10.2019 v 7:59 | Karma: 22,87 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Jak se boj o obecní blaho v průšvih obrací

Je tomu už něco kolem dvou a půl roku (jsem líný to počítat přesně), co radnice Prahy 3 pod vedením TOP09, ODS a ČSSD s přispěním KSČM „zobecnila“ provozování trhů na Jiřáku. Jakkoliv od té doby trhy vypadají podobně,...

11.6.2019 v 8:01 | Karma: 20,37 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Několik poznámek ke všeobecné zlotřilosti dotací

Tento text není ani o pekárnách, ani o rekreačních objektech s jezírkem a dětskou ZOO. Kdo chce, jistě si je mezi řádky najde. Ale to není smysl. Tento text je o obecné zlotřilosti dotací. Protože dotace jsou zlo.

3.6.2019 v 8:02 | Karma: 39,84 | Přečteno: 2685x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Don't feed Zeman

Nekrmte trolly je jedna ze zlatých zásad lidí, kteří chtějí ve zdraví přežít sociální sítě. V krátkosti to znamená nereagovat na diskutéry, kteří provokují (nadávají, urážejí či zastávají naprosto absurdní postoje).

18.10.2018 v 9:40 | Karma: 38,04 | Přečteno: 2697x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Tak kdo nás vlastně obsadil? Nebyli to Tataři?

Podle soudruha Vojtěcha Filipa (známého v některých kruzích pod údernickou přezdívkou Falmer) nezosnovali okupaci Československa v srpnu 1968 ruští soudruzi, ale ukrajinští soudruzi.

17.8.2018 v 11:05 | Karma: 28,68 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik