Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je Petr Mach mimo? A proč je Putin zlý duch?

Fascinace části intelektuálů Vladimírem Putinem je na první pohled nepochopitelná. U lidí trpících duševní poruchou „levicová úchylka“ to lze ještě zařadit do obvyklých modelů (typově „Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá“), ale co si počít s tím, že vlivem i postavením významná skupina bezesporu nikoliv hloupých jedinců zastávajících jinak zřetelné postoje „pravicové“ vyjadřuje nemalé pochopení pro putinovský režim? Pro režim, který vykazuje hodnoty rozličné, zcela jistě ale nikoliv úctu k demokracii, individualitě a již vůbec ne k tomu nejpodstatnějšímu, totiž k vládě zákona.

(Předčasné P.S., už jsem to psal dřív i dole: V titulku má být Václav Klaus, nikoliv Petr Mach - jen to už bylo venku a připadalo mi stejně hloupé to měnit, jako to nechat - asi jsem to měl vyměnit.) A nyní k původnímu textu:

Působí to do jisté míry jako „legitimace“ Vladimíra Putina ke vstupu do „slušné společnosti“. Byzantinsky okázalá úcta vládce k tradicím, ke „konzervativním“ hodnotám, k „národní historii“, jeho úzké sepjetí s patriarchy a pravoslavím, to všechno je považováno částí pravicových intelektuálů (nejen v Čechách) za důvod pro pochopení a dokonce i spojenectví. Rusko představuje pro tyto lidi „pravoslavnou hráz“ proti islamizaci Evropy, což je vize tak absurdní, že by měla být zanesena mezi psychiatrické diagnózy.

Zvláštní je, jak tento myšlenkový systém funguje, i když mu chybí vnitřní soudržnost. Prezident Putin je chápán jako ochránce tradičních hodnot (primárně rodina, rodičovství), ale jeho rozvod nevadí a to, že po většinu svého veřejného působení vystupuje spíše jako machistický starý mládenec a nikoliv jako starostlivý otec, je pomalu povyšováno na klad. Je brán téměř jako obnovitel pravoslaví – i když právě tato církev byla v dobách KGB udavačsky infiltrovanou složkou sovětské společnosti (snad ani není potřeba připomínat, že Vladimír Putin pochází z kádrové líhně státní bezpečnosti).

Pro onu intelektuální skupinu však „klady převyšují zápory“ a Putin je konzervativním protikladem bonvivánského, zhýralého a nechutně liberálního Západu, který na svoje tradice zapomněl a co hůře – neustále je pošlapává. Ano, to je v mnohém pravda. Dnešní Západ je změkčilý, bonvivánský, svým způsobem zhýralý a zcela jistě opustil mnoho ze svých tradic. Rodina ztratila pro lid Západu obsah, což neznamená jenom, že rozvodovost je extrémní a sňatečnost nízká. Západ je již tak pohodlný a zahleděný do shoppingu, že nejen nerodí děti, ale dokonce ani neuzavírá manželství, protože by to znamenalo jenom komplikace při rozvodu a při nakupování tretek. To všechno je fakt. Dokonce je to tak banální fakt, že o něm ani nelze vést seriozní diskusi. Podobně je banální skutečností, že naše demokracie ztratila mnoho ze svého základního ustanovení a stala se diktátem většiny místo vládou zákona. Naše legislativa je plná dalších a dalších a dalších a dalších předpisů, které přikazují, zakazují, regulují, předepisují, normují a omezují… občany, podnikání, i tu nyní tak omílanou výchovu dětí. Přitom zákony mají především regulovat vládu, ohraničovat její pravomoci vůči lidu a nikoliv omezovat pravomoci lidu vůči vládě. Západ je bezesporu na špatné cestě. Na špatné, nikoliv na cestě do pekel, ale na špatné.

Jenže vidět z tohoto stavu cestu ven skrze Putina, to je selhání a pošlapání celé intelektuální tradice Západu. Co více, je to jeho destrukce. Když se tito pravicoví intelektuálové ohánějí tradicí, měli o poslední neděli navštívit kostel a poslechnout si verše 21 až 28 z první kapitoly evangelia svatého Marka. Vypráví se tam příběh o Ježíšově kázání v synagoze v Kafarnaum. Všichni jsou užaslí, co jim to ten člověk povídá a jak divně učí, nechápou. Pouze zlý duch usídlený v jednom z mužů jeho ústy křičí: „Vím, kdo jsi – ten Svatý Boží!“ A Kristus, místo toho, aby si mnul ruce, že alespoň někdo pochopil jeho božství, když ostatní jenom stojí v poněkud tupém úžasu (v úžasu nejspíše nad opovážlivostí mladého muže) ho okřikne:  „Zmlkni!“ Nechce, aby pravdu vyjevilo zlo, neboť tím by popřel všechno, co ona pravda obsahuje.

Když Putin, tento nesporně zlý a záludný muž, představuje pro některé pravicové síly návod k překonání krize Západu, pak to ale značí jediné. To již není putování po špatné cestě, ale po opravdové cestě do pekel.

P.S. Už to nechci měnit, jenom dodám - v tom titulku měl být Václav Klaus, ne Petr Mach. Ale už jsem to takhle vložil, tak si to tak i ustojím.

Autor: Tomáš Marek | pondělí 2.2.2015 14:19 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Poučení z krizového vývoje II (Petrof)

Z krizového vývoje je třeba se poučit. Jinak je celý krizový vývoj slušně řečeno na pytel, nebo-li na nic, čili na prd. A co plyne z krizového vývoje kolem jedenácti klavírů a pián firmy Petrof nedodaných do Číny?

10.9.2020 v 7:46 | Karma: 28,38 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Jak erár krade nápady a vize

Je to model dramatu, který se objevuje zas a znovu. Kulisy: Veřejný prostor. Náměstí. Náplavka u řeky. Nebo cokoliv, kde se dá něco provozovat. Kladní hrdinové: Lidé s nápadem, jak to oživit. A s vytrvalostí to vydupat ze země.

27.5.2020 v 8:37 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4319x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

A exit? Exit máte? A mohli bychom ho vidět?

Nesporně jsme zaznamenali mimořádné úspěchy v tom, jak brzdit epidemii koronaviru. Přibývání nemocných je pěkně pomalé, v podstatě pod kontrolou (i díky chabému testování?). Ale: Co s tím teď budeme dělat?

2.4.2020 v 7:16 | Karma: 14,01 | Přečteno: 499x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Bílá liga letí z Kanzelsbergeru. Po právu?

Několik drobných poznámek k příběhu oné "knihkupkyně", která po poněkud nejapných komentářích již není zaměstnankyní společnosti Kanzelsberger.

11.2.2020 v 9:55 | Karma: 35,03 | Přečteno: 6973x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Jděte už s tou Sofiinou volbou do někam…

V téhle zemi pořád někdo stojí před Sofiinou volbou. Naposledy poslankyně za ANO Hana Válková, bývalá ministryně spravedlnosti. Její Sofiinou volbou je, jakou otevírací dobu mají mít supermarkety.

23.10.2019 v 8:21 | Karma: 43,17 | Přečteno: 8058x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik