Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A exit? Exit máte? A mohli bychom ho vidět?

Nesporně jsme zaznamenali mimořádné úspěchy v tom, jak brzdit epidemii koronaviru. Přibývání nemocných je pěkně pomalé, v podstatě pod kontrolou (i díky chabému testování?). Ale: Co s tím teď budeme dělat?

Vláda šlápla na takovou obrovskou brzdu a skoro zastavila zemi. A s tím i šíření viru. V podstatě skvělá práce, tedy když pomineme fakt, že nějak mimo záběry kamer a twitterových či facebookových účtů premiéra i ministra zdravotnictví se virus dostal do domů důchodců, do nemocnic a mezi lidi, pro které je největším nebezpečím. To se tedy zrovna moc nepovedlo. Ale jinak ano - brzda zafungovala.

Faktem totiž je, že takhle okem měřeno je výskyt mezi lidmí, co mají velmi vysokou pravděpodobnost přežití bůížící se jistotě, v podstatě minimální. Pokud tohle byl cíl, tak byl splněn skvěle.

To má tak trochu odvrácenou stranu.

Od oka odhaduji, že tímhle tempem můžeme v nastolených opatřeních pokračovat nějakých deset nebo dvacet let než se „provirujeme“ k nějaké společenské „provirovanosti“ takové, že se vir prostě přestane šířit díky nedostatku hostitelů (vím, říká se tomu promořenost, ale to je strašné slovo). Na konci sice budeme jíst kořínky a lovit poslední přeživší vrány, ale koronavirus slavně porazíme.

Přesto, že si sice o vládě myslím svoje, nemám přece jenom pocit, že zrovna tohle je její cíl. Ale jakou exitovou strategii vládní strategie vlastně nabízí?

V úterý v podvečer měla země za sebou 55 tisíc a něco malinko testů, 3500 a něco infikovaných a 32 mrtvých. Jen na okraj a nechci tím snižovat nebezpečí čínského viru, ale pokud se nepletu, tak ke konci prvního březnového týdne v souvislosti s běžnou chřipkou zemřelo již 55 lidí. Ale zkušenosti z Číny, z Itálie, Španělska ukazují, že koronavirus dokáže klasickou chřipku snadno překonat, takže to opravdu nemyslím jako snižování nebezpečí.

Což nic nemění na té základní otázce. A exit? Exit máte? A mohl bych ho vidět?

Zatím to vypadalo a trochu i pořád vypadá, že vláda žádný nápad na exit prostě nemá. Ale dříve nebo později musí nechat ekonomiku rozeběhnout, musí pustit tu brzdu, na které stojí a kterou snižuje počet nakažených, za což platíme obrovské ekonomické náklady. Konečně včera (proč Probůh tak strašně pozdě?) zazněl první ofenzivní krok k tomu, abychom alespoň rámcově zjistili situaci – rozhodnutí orientačně udělat plošné nahodilé testování v Praze a na Litovelsku. Pak se uvidí, kolik nakažených se pohybuje v daných oblastech. A díky tomu konečně bude k dispozici ta hlavní informace – totiž to, jak jsme na tom v nejhůře postižených oblastech a jaký další vývoj opravdu můžeme očekávat. Tedy ne, co si myslí hlavní stratég epidemiologických opatření, ale k čemu směřují fakta.

Což, při vší úctě, může být nemalý rozdíl.

Vláda se každopádně bude muset co nejdříve rozmyslet, co s tím dál. Připustit, že nahonem dělaná opatření sestávající ze zákazů byla dělaná jenom jako přehrada rychlé nákaze mnoha lidí, ale bez jasné představy, jakým způsobem po nich pokračovat. Což v podstatě není kritika, on to celkem logicky nevěděl nikdo, to je v pořádku.

Věci se nicméně, zdá se mi, posouvají k lepšímu. První týdny chaotického vedení (dirigovaného nejspíše více PR týmem premiéra než kým jiným), které se vyznačovalo především pořádáním permanentních, ale o to více zmatených tiskových konferencí, bylo naštěstí nahrazeno nepoměrně racionálnějším a systematickým fungováním Ústředního krizového štábu. Hurá. Nápady na posílení role premiéra proti parlamentu smetla veřejnost ze stolu, že se k nim už ani ten premiér raději nehlásí. Hurá. Chvíli to trvalo, ale epidemie se z roviny „příležitosti vyniknout a ukázat, jak se řídí stát“ dostala do pozice „problému pro profesionály pod kontrolou politiků nesoucích politickou odpovědnost“. Hurá!

Tohle všechno otevírá cestu k tomu, že nám vláda bude během nějaké rozumné doby schopna dát odpověď na tu první otázku: A exit? Exit máte? A mohli bychom ho vidět?

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 2.4.2020 7:16 | karma článku: 14,01 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik