Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poločas rozpadu společnosti

Ve skutečnosti jsme na tom ještě hůře, než to vypadá na první nebo druhý pohled. Česká společnost se atomizuje na několik málo větších skupin s podporou milionů a na obrovské množství malých a velmi malých skupin reprezentujících desítky nebo jenom jednotlivé tisíce obyvatel.  Na tom by celkem zase nemuselo být všechno tak špatné, kdyby se vztahy mezi těmito komunitami nevyvíjely do fáze postupně se zahřívající studené války.

Marketingová primitivnost se stala základním nástrojem politického boje. Prezident označuje ústavní zvyklosti za idiotské a vystavuje na odiv extenzivní výklad ústavy. Proč je překvapen, když ho hlavní protivníci označí za idiota a predátora? Což v překladu znamená, že podle nich je prezident vlastizrádce, kterého je třeba odprásknout jako škodnou. Sociální demokraté považují za vrchol politického boje, když nešťastnou Nečasovu vládu označují za zločineckou nejen jednou týdně, ale třikrát denně. Vyniká v tom Jakýsi Tejc, kterého nám snad dali za trest. Poslanec Babák žertuje na židovské téma s jemnocitem imáma a když ho někdo okřikne, začne vytahovat vlastní židovské kořeny, jako by to bylo vysvětlení toho, že mluví jako hlupák. Hradní kancléř Mynář je karikaturou dokonce i jako následník Petra Hájka, ten byl alespoň vtipný a v jeho erupcích byla jistá intelektuální noblesa a hlavně ideový systém. Je rozdíl říkat, že prezident to dělá dobře z toho a toho důvodu, nebo říkat, že to prezident dělá dobře, protože Zeman, Ať žije SPOZ a zničit Kalouska.

Každá tato okolnost zvlášť je buď směšná nebo trapná. Ale dohromady vytvářejí smrtící koktejl. Prezidentovo bažení po pomstě na sociální demokracii a po tom, aby ji sestřelil z pozice hegemona levice a dosadil tam za ní svoje věrné ze SPOZ, by mohla všechny pravověrné těšit. Kdyby používané nástroje nebyly zbraně hromadného ničení společenského konsenzu. Lidsky asi pochopíme, že koalice zahnaná do kouta a připravená prezidentem o možnost využít „stojedničky“, ztrácí klid. Ale opravdu je nejlepším způsobem, jak se utkat s „predátorem“ používání stejných bonmotových salv? Politika přece jenom není válka, kde se na atomovku odpoví dvěma atomovkami. Když z Hradu létají intelektuální pukavce, není snad potřeba v koalici vybírat nejhlubší latríny mysli a vrhat jejich obsah na Hradčany.

Ale jako by tohle všechno nestačilo.

Představme si, jak musí být zmaten občan, kterému nejprve řeknou, že Nečas politicky korumpoval poslance.  Pak mu je zase vysvětleno, že politická korupce není trestný čin. Ovšem státní zástupce má názor jiný a ostatně soud asi také, když tři lidé tráví týdny ve vazbě a expremiér má být vydán ke stíhání. Pak ale jiný soud řekne, že to je celé zmatené, protože „imunita“ – jenže proti tomu se postaví další (mimo jiné soudci), že „imunita“ ne. Mezitím ale ti politici, kterým ještě před chvílí hořela koudel u zadnice, žádají hlavy státních zástupců. A do toho prezident, který nenechá bez komentáře jediné pšouknutí v celé naší vlasti, tatíčkovsky radí politikům, že výroky soudů by komentovat neměli (což je, na okraj, samozřejmě pravda). Ale ono je toho podstatně více. Například je tu otázka, zda máme jednu nebo více Ústav. Vypadá to, že rozhodně s jednou nevystačíme a koluje zde tak pět variant. Matoucí je, že se vytahují, jak se kdy hodí. „Ctihodní“ senátoři, kteří by měli být vzorem moudrosti a nadhledu, vybírají ústavní soudce podle toho, zda mají stejný názor na ústavní otázky jako oni. Čili kritériem pro ústavního soudce je, zda dokáže poklesnout na míru právního vědomí zootechnika, inženýra, gynekologa či vysloužilého svazáka.

Podle mého soukromého názoru je pocit občana sledujícího tohle všechno vcelku jednoduchý – jděte mi s tou vaší demokracií někam. Oněm stále více rozhádaným skupinám se podařilo vytvořit z demokracie v České republice systém, který občan nechápe, nerozumí mu, nepovažuje ho za užitečný a přátelský k němu, ale zato za systém velmi užitečný a vstřícný k některým. Jak můžeme chtít, aby v takové situaci občan považoval demokracii za hodnotu, kterou je nutno chránit, pěstovat a rozvíjet?

Možná – kdyby se místo spekulování nad co největším ponížením soka – politici od Hradu až k patě zamysleli, přišli by na to, že až překročí nějakou hranici trpělivosti občanů, tak dostanou nakopáno všichni. Nejen ti v podhradí a na pravici. Aby se nám nestalo, že po Zemanovi (a všech těch jeho přátelích i nepřátelích) přijde nový, mladší. To by pak byl jinej Sekáč, ten by se nezakecal, pánové…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 18.7.2013 7:13 | karma článku: 14,81 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6942x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik