Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Papež šílí, snad ho nikdo neposlechne

Turisti se letos klepou strachy, jestli odletí jejich letadlo na vytouženou cestu k moři, jestli je v Egyptě nesejme pomatený islamista nebo jestli na švédském stolu v Primorsku nebudou servírovat salmonelu místo džuveče. A do toho jim místopředseda Asociace cestovních kanceláří Papež Jan (známý pod občanským jménem Jan Papež) sdělí, že propříště by neměly být cestovní kanceláře pojištěné, ale měly by skládat „bankovní jistinu“.

Z ekonomického pohledu to není nesmysl, ale v podání mistra Papeže jde o opravdovou bramboračku.  Neb věrozvěst bezpečného cestování dále podle ČTK tvrdí, že „u středně velké CK s ročním obratem 50 miliónů korun by podle Papeže takováto garance mohla dosahovat sumy 1,2 až 1,4 miliónu korun. To by prý pro pokrytí výdajů spojených s vypořádáním klientů mělo stačit, dodal.“ Na což lze říct jediné: zešílel, asi ho na exotické dovolené kousla tarantule.

Proslavená I. Parkam Holidays byla v roce 2010 pojištěná na plnění ve výši 8,5 milionu korun, a to v dané době nebyla „středně velkou kanceláří s obratem 50 milionů korun“, ale spíše menším podnikem. Pojištění stačilo na repatriaci asi stovky lidí z ciziny a těm klientům, kteří ani neodjeli, na výplatu 58 procent toho, co zaplatili za svoje dovolené. Tak si představme, že by Parkam nebyla celkem slušně (ale jak se ukázalo, tak nedostatečně) pojištěna, a že by měla v bance uloženu jistinu 1,4 milionu korun. To by sotva stačilo na návrat turistů z ciziny.

Jana Papeže asi mrzí, že cestovní kanceláře musí ze zákona platit pojišťovnám peníze za pojištění, což jsou z pohledu majitele cestovní kanceláře vždycky peníze vyhozené oknem. Když nezkrachuje, tak je to zbytečný náklad. Když zkrachuje, tak už majiteli je obvykle naprosto jedno, co se stane s turisty v zahraničí nebo s těmi, kdo v dobré víře zaplatili za zájezd. Jistina v bance je zábavnější. Alespoň nese nějaká procenta.

Avšak – při pojištění jednu sumu platíte, ale na podstatně vyšší částku jste pojištěni. Takže cestovní kancelář zaplatí dejme tomu 300 tisíc korun, ale pojistka zní na plnění až do 9 milionů korun (ty poměry střílím od boku). Pokud by bankovní jistina měla mít stejný smysl jako pojištění, pak by musela mít taková cestovní kancelář uloženo právě těch devět milionů. Jakýkoliv jiný model snižuje zásadním způsobem jistoty klientů cestovních kanceláří.

Samozřejmě je tu otázka, proč by měli mít klienti cestovních kanceláří větší zabezpečení než kupující v jiných oblastech, ale už se to stalo součástí evropské kultury a zvyklostí, je to dané a zavedené. A faktem je, že rekreanti jsou vůči cestovní kanceláři jinak ve velmi slabém postavení. Řekněme, že to je nějaká kompenzace a určité dorovnání tržních podmínek.

Místopředseda Papež a jeho lobbyistická parta v Asociaci cestovních kanceláří by se měli spíše podívat do vlastních řad či do řad konkurenční AČCKA a projet si, na kolik jsou jejich členové pojištěni a jak to odpovídá potřebám a zákonu. Když totiž byla řeč o I. Parkam Holidays, tak bývalý jednatel této zkrachovalé firmy Roman Šimek má společnost RS Tour. Začala podnikat od ledna 2011 a těžko říci, kolik měla loni obrat, ale nyní je pojištěna na plnění ve výši pouhých 3 milionů korun. Což by mělo odpovídat obratu asi devět milionů a to je cca 800 prodaných zájezdů. Směšné – RS Tour sice žádné výsledky za rok 2011 v obchodním rejstříku nezveřejnil, ale vsadil bych se, že letošní prodej bude minimálně takových 2000 nebo 3000 zájezdů. V tom případě je ale pojistka na tři miliony fatálním porušením zákona.

V této zemi existuje zákonné ustanovení, podle kterého musí podnikatelské subjekty zveřejňovat v obchodním rejstříku svoje účetní uzávěrky, výkazy zisků a ztrát a další dokumenty. Cestovní kanceláře by měly tento předpis dodržovat zvláště bedlivě – vždyť jejich podnikání do značné míry stojí na důvěře. Namátkou vybírám For-Line Tour CK. Když odmyslím, že grafika jejich stránek je zbraň hromadného ničení a měla by být zakázána, tak v obchodním rejstříku je poslední účetní uzávěrka za rok 2006. To je již nějaký pátek. Nebo Canaria Travel – poslední informace je výroční zpráva z roku 2008. Global Tour- žádná informace o hospodářských výsledcích. Karma Tours – poslední informace z roku 2009. A tak dále. Z nereprezentativního soukromého průzkumu mezi členy ACK i AČCKA mi vychází, že včas a kompletně zveřejňuje výsledky podle zákona sotva polovina cestovních kanceláří.

Pan Papež (pomoci by mu mohl populární Tomio z AČCKA) by udělal lépe, než vymýšlet finty na klienty s nějakými bankovními jistinami, kdyby vysvětlil podnikatelům v cestovním ruchu, že pokud budou zjevně podvádět a vodit klienty za nos nebo jim i jenom zatajovat informace, tak se nemohou divit, že existuje tlak na regulace jejich byznysu.

Ale co čekat od někoho, kdo je jedním z nich, že?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | středa 13.6.2012 11:17 | karma článku: 14,47 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6942x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  8:51

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik