Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lytomišl a nevzrušené rušení ministra Kalouska

Protože jsem novinařinu dlouhé roky dělal, mám pro řadu kiksů pochopení. Nezabil jsem dokonce ani tehdy, když mi před dávnými lety na počítač editora dva vysokoškolsky vzdělaní kolegové podvakráte za sebou poslali v textu Lytomišl. Poprvé jsem jim text vrátil, ať se podívají na pravopis. Dostal jsem ho se stejnou chybou a několika nesmyslnými čárkami navíc.

Jenže nikoliv nadarmo se říká „Freude, Freude, vždycky na tě dojde…“ Bezděčně napsaná formulace odkazuje na způsob myšlení. A o tom tady bude řeč. Moji tehdejší kolegové byli vzdělání ekonomického a nějaká Litomyšl nebo Lytomišl jim byla ukradená.

Cituji nenápadnou pasáž z článku „Kalousek navrhuje zmrazit na tři roky důchody a DPH 20 procent“. Vyšel na iDnes  24. 2. a je pod ním podepsán Josef Kopecký. Formulace titulku je podivuhodná, ale to bych celkem v klidu vydýchal. Tady to mne ale opravdu nadchlo: „Mezi návrhy, o nichž budou vládní strany jednat, patří například zvyšování daní, zmrazení důchodů nebo i rušení některých úřadů.“

Dovolím si interpretaci této věty. Redaktor iDnes nás informuje o tom, že koalice bude nejprve probírat zvýšení daňové zátěže obyvatel. O tom je v článku spousta řádků a v nich dokonce i některé informace. Pak oznamuje důchodcům, že se budou muset spokojit s tím, co už mají. I k tomuto tématu najdeme v textu několik vět navíc. A nakonec, bez jakéhokoliv dalšího zájmu, se dozvíme, že na programu bude dokonce i rušení nějakých úřadů. Schválně jsem „nebo i“ nahradil „dokonce i“ – abych zdůraznil tu absurditu (ale význam je stejný). Autor bez většího zájmu akceptuje představu pana ministra financí, že nejdříve je potřeba pořádně pumpnout obyvatelstvo na dani, když to nepomůže, tak ještě přidusit penzisty a když ani to nepostaví rozmařilou státní kasu na nohy, tak v tom případě, jako se skaut spoléhá na svou krabičku poslední záchrany, dojde na rušení nějakých těch úřadů.

Samozřejmě to můžeme vysvětlit jako naprosto běžnou normální nepozornost autora textu, který nemá moc času přemýšlet o tom, co mu pan ministr na tiskové konferenci sdělil. Dokonce to je možné vzít i tak, že novinář je tu od toho posbírat a utřídit informace, takže hledání nějakých souvislostí a logiky věcí není jeho niterný problém. Ale povětšinou mají čeští novináři vyšší ambice a určitě se k takovým ambicím vehementně hlásí. Takže bych očekával, že tento mechanismus přemýšlení představitele státu neunikne novinářským hlídacím psům demokracie a pořádně ho rozeberou.

Touto zemí hýbou skutečné i možná neskutečné korupční skandály a kauzy, kde jde o desítky či stovky milionů, možná i nějakou tu miliardu. Ale některé podivuhodné postupy politické reprezentace zůstávají bez větší pozornosti, přitom v nich my všichni proděláváme desítky a stovky ne milionů, ale miliard korun.

Takže pan ministr financí může klidně říci, že zvýší daně a nepřidá důchodcům, nikdo po něm ale nechce opravdové splnění slibů a vládních prohlášení, která padla již hodně dávno. Kolikrát jsme měli přislíbenu zásadní a razantní reformu státní správy, která měla ušetřit desítky tisíc úředníků a snížit počet všech možných (a někdy opravdu nemožných) úřadů? A přesto se dnes znovu může bez toho, že by byl znectěn tvrdými otázkami profesně skvělých odborníků mezi novináři, ministr financí tvářit, že „dokonce i“ zruší nějaké úřady.

Máme velmi zaměstnanou státní správu, protože tyto úřady vykonávají tisíce úkonů, které stát už dávno vykonávat neměl – stačí jenom připomenout stavební řízení, dohled nad zemědělstvím a nad desítkami dalších oblastí. Máme obrovské množství ministerstev, protože v koaličních vládách je potřeba také obrovské množství postů, aby byli všichni uspokojeni. Máme náměstků ministrů, že by s nimi bylo možné dláždit, a poradců, že by zaplnili fotbalový stadion. Máme prostě všeho strašně moc a kvůli tomu máme peněz strašně málo.

A nehledě na to pan ministr klidně „dokonce i“ zruší nějaké úřady a nikomu nepřipadá zrůdné, že to neudělá dříve, než zvýší daně a uzme reálnou životní úroveň důchodcům. Co je ale horší, nikomu není divné, že to nakonec neudělá a že on nebo jeho nástupce za nějaký ten rok nebo dva nebo tři zase panu redaktorovi Kopeckému na tiskové konferenci sdělí, že „dokonce i“ zruší…

P.S. V podstatě se omlouvám panu Kopeckému z iDnes, protože jsem jeho text trochu zneužil. Vybral jsem si jednu pasáž, která není o nic horší než tisíce jiných pasáží v jných sdělovacích prostředcích. Stejně dobře jsme mohl sáhnout do mnoha jiných článků v novinách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | pondělí 27.2.2012 7:27 | karma článku: 24,23 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6942x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik