Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když prezidentova paměť neslouží…

Pochybnosti o skutečné kvalitě paměti prezidenta Miloše Zemana jsou staré jako jeho působení v politice. A spíše rostou. Nedávný lidický projev spíše přiživil podezření, že to již skutečně není nijak valné.

Nejprve tedy, co vlastně pan prezident řekl. Zkráceně, avšak nezkresleně: „Chtěl bych připomenout, že v roce 1935, kdy Němci okupovali demilitarizovanou zónu v Porýní (…) takzvané demokratické země měly tehdy v čele zbabělce. Nebyl tam ani Churchill, ani de Gaulle, byl tam Chamberlain a byl tam Daladier…“ (Interpunkční zvláštnosti původního textu jsem si dovolil opravit.) Oficiální přepis projevu z 27. května 2017 je uveřejněn na stránkách prezidenta ZDE.

Nu, vezměme to popořadě. Tak především k obsazení demilitarizované zóny v Porýní nedošlo v roce 1935, ale v březnu 1936. Z hlediska obecných znalostí to je hloupý omyl, na druhou stranu je fakt, že v případě přímé otázky deseti občanům téměř kdekoliv po České republice (snad kromě chodeb před katedrami historie na vysokých školách) by bylo naivní očekávat více než jednu správnou odpověď. Možná by bylo naivní očekávat i tu jednu správnou odpověď. A seknout se o rok u maturity by se asi také prominulo.

Avšak prezident se sám označuje za sečtělého a za encyklopedickou osobnost. Popravdě si ale s přesností nedělal nikdy nekonečné starosti, již za dob politických „prvních krůčků“ kolem sebe mrskal ekonomickými daty a tvrzeními sice s neobyčejnou sebejistotou, ale občas také způsobem „hodinky nebo holinky, oboje se natahuje“. Jenže tehdy to dělal cílevědomě. A také jenom, když se mu to hodilo.

Jenže pokračujme. Ono je toho více.

Ministerským předsedou vlády Jejího Veličenstva nebyl samozřejmě v onom roce 1936 (a ani v roce 1935) Neville Chamberlain, ale Stanley Baldwin. Neville Chamberlain se premiérem stal až v roce 1937 (v květnu). Mohli bychom říci, že Baldwin to od Britů, co se pověsti týká, schytal nachlup stejně jako Chamberlain a dodnes je (podle mého) oprávněně považován za jednoho z politiků, kteří přivedli Velkou Británii na pokraj porážky. Ale přece jenom je to jiná historická postava a není tak úplně férové kvůli němu nasazovat Chamberlainovi druhou psí hlavu. Jako by ten neměl tu svoji pevně přišitou.

No jo, jenže ale on ani Édouard Daladier nebyl v roce 1936 premiérem Francouzské republiky, dokonce v době obsazení Porýní nebyl vůbec v žádné vládní funkci. Teprve v červnu 1936 se stal ministrem obrany a v dubnu 1938 premiérem.

Na několik vteřin projevu je těch historických omylů a nesmyslů trochu moc.

Jistě. Každý ten jeden omyl je v podstatě drobností. Jak říkám, určitě by se za to od maturity nevyhazovalo. A prezident je starší pán, má právo na lehké výpadky a mírnou míru zmatku.

Potíž je v tom, že si to asi odmítá přiznat. Že zřejmě žije v přesvědčení, že jeho mozek je mozkem šestnáctiletého jinocha stejně, jako to údajně jeho lékaři tvrdí o prezidentově prostatě. Nu, není – neboť jakkoliv je Miloš Zeman podivuhodný typ, nemá smysl pochybovat o tom, že ještě před pár lety samozřejmě věděl, že Němci zabrali vojensky Porýní v roce 1936 a ne 1935, stejně tak zcela jistě věděl, že Chamberlain i Daladier se premiéry svých zemí stali až relativně nedlouho před tím, než hanebně zradili Československo v Mnichově.

To je ta potíž, kterou ukázal projev v Lidicích. Prezident se dostává do stádia, které nebývá v jeho věku nijak neobvyklé. Je si naprosto jistý něčím, co ve skutečnosti vůbec není pravda. Ono „těsně vedle“ je pořád vedle. Toť výzva pro prezidentův tiskový odbor, kde by se pan Ovčáček místo šťourání v nose, škádlení Twitteru a pročítání starých novin, zda tam přece jenom nenajde něco o Hitlerovi a jeho gentlemanství, mohl zaobírat svojí skutečnou prací. Ke které mimo jiné nesporně patří i ochrana prezidenta před vlastním egem a uvádění jeho projevů na pravou míru pokud možno ještě předtím, než je prezident ze sebe vysouká.

Autor: Tomáš Marek | úterý 30.5.2017 7:46 | karma článku: 40,16 | přečteno: 3532x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Malá velká Čína v Praze

Není to tak dlouho, co mediálně známý český ekonom Lukáš Kovanda spočítal, že rozepře mezi Pekingem a Prahou budou stát Českou republiku 23 miliard. Já tedy tvrdím, že tyto rozepře nebudou naši zemi stát ani korunu.

21.10.2019 v 7:59 | Karma: 22,87 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Jak se boj o obecní blaho v průšvih obrací

Je tomu už něco kolem dvou a půl roku (jsem líný to počítat přesně), co radnice Prahy 3 pod vedením TOP09, ODS a ČSSD s přispěním KSČM „zobecnila“ provozování trhů na Jiřáku. Jakkoliv od té doby trhy vypadají podobně,...

11.6.2019 v 8:01 | Karma: 20,37 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Několik poznámek ke všeobecné zlotřilosti dotací

Tento text není ani o pekárnách, ani o rekreačních objektech s jezírkem a dětskou ZOO. Kdo chce, jistě si je mezi řádky najde. Ale to není smysl. Tento text je o obecné zlotřilosti dotací. Protože dotace jsou zlo.

3.6.2019 v 8:02 | Karma: 39,84 | Přečteno: 2685x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Don't feed Zeman

Nekrmte trolly je jedna ze zlatých zásad lidí, kteří chtějí ve zdraví přežít sociální sítě. V krátkosti to znamená nereagovat na diskutéry, kteří provokují (nadávají, urážejí či zastávají naprosto absurdní postoje).

18.10.2018 v 9:40 | Karma: 38,04 | Přečteno: 2697x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Tak kdo nás vlastně obsadil? Nebyli to Tataři?

Podle soudruha Vojtěcha Filipa (známého v některých kruzích pod údernickou přezdívkou Falmer) nezosnovali okupaci Československa v srpnu 1968 ruští soudruzi, ale ukrajinští soudruzi.

17.8.2018 v 11:05 | Karma: 28,68 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik