Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bla, bla, bla Šichtařová

Podle této dámy rozumí evropští politici ekonomice jako koza petrželi. Jmenuje se Markéta Šichtařová. A v posledních letech zásobuje česká média takovým přívalem moudra, že zastínila i Jana Wericha a jeho „Když už člověk jednou je, tak má….“.

Make-up a mediální dravost. Co se obsahu týká, těžko nějaký najít.Parlamentní listy - Archiv MŠ

V této zemi vždycky jednou za čas vyjde nějaká ekonomická hvězda. Zjeví se analytik, který národu vysvětlí, „jak to je“. Kdysi byl v této roli Petr Zahradník, ale také Miroslav Zámečník, Jiří Jonáš, před pár lety zastínila všechny kometa Tomáše Sedláčka. Teď mají média nový objev, pohlednou dívčinu, která umí skvěle zahrát rozhněvanou dámičku. Zase se ukazuje, že každá změna je k horšímu. Všichni jmenovaní pánové, ať měl člověk k jejich názorům postoj, jaký chtěl, byli nesporně zajímaví a bylo nutné respektovat to, co řekli, protože to nebyly povrchní kecy. S Markétou Šichtařovou přišel do mediálního světa ekonomického „zpravodajství“ nový fenomén. Na obsahu nezáleží, stačí jenom udržovat make-up a opakovat dostatečně emočně svoje „Bla, bla, bla…“

Jasně – je to levné. Ale odcituji paní Šichtařovou a její prohlášení pro deník Šíp, které vyšlo 15. dubna 2008: "Po létě zase začne koruna posilovat," upozorňuje ekonomická analytička Markéta Šichtařová. Podle ní koruna do konce roku vystoupí na 24,90 za euro a bude dál posilovat. "Koruna bude každým rokem víc a víc posilovat. Hranici dvaceti korun prolomí někdy ke konci roku 2012," řekla Šípu Šichtařová. „Koruna je teď vůči euru hodně přehřátá a na pár měsíců se oslabí. Z dlouhodobějšího hlediska bude posilovat až do doby, kdy přejdeme na euro," dodala Šichtařová.

Tak se podívejme, jak to dopadlo. Kdo v dubnu 2008 nakoupil podle rady paní analytičky eura na dovolenou, tak byl za idiota – kupoval totiž za nějakých 25 korun, kdyby počkal na léto, stálo by ho euro mezi 24 a 23 korunami. Na konci roku 2008 byla koruna pro změnu skoro na 27 korunách – v žádném případě tam ale nevystoupala, ona se tam propadla. Co se týká prolomení hranice 20 korun za euro na konci roku 2012, pak v ekonomice platí, že stát se může v podstatě cokoliv, ale jen nemnoho věcí je tak strašně málo pravděpodobných.

Samozřejmě je trochu pod pás chytat někoho na takové konině, jako je pofiderní analýza pro deník Šíp (nemýlím-li se, opustil již dávno a po právu naše mediální nebe). Jenže jde o něco jiného – ono je především hloupé dělat podobné předpovědi a tvářit se jako děsně chytrý chytrolín, který všechno ví, všechno zná, všude byl, prostě na ponorce bubeník.

Tak co nám to paní analytička sděluje nyní. V posledním rozhovoru pro server Parlamentní listy například vedle tvrzení, že evropští státníci rozumějí ekonomice jako koza petrželi, vrší celou hromadu svých oblíbených „hlášek“ – tak se, tuším, v moderní mluvě říká zlidovělým úslovím. Ale popravdě to dohromady nemá hlavy ani paty.

Například je tu teorie o tom, že nejlepší by bylo „ten dluh totálně škrtnout a začít znovu s čistým štítem“, což se podle ní má týkat celého jihu Evropy. Na okraj – hovoříme o nějakých třech tisících miliard eur čili o třech bilionech (cca pětadvaceti hrubých domácích produktech České republiky). Tyto dluhy není možné „škrtnout“ – pokud ano, můžeme se rozloučit s celým kontinentálním i britským bankovním systémem. V první vlně padnou ty ústavy, které nedokážou vykrýt přímou ztrátu z jižanských papírků, v další pak ty, které nevykryjí ztráty z obchodů s těmi bankami, které nevykryly ztráty z řeckých, španělských, italských a když o jihu, tak i portugalských dluhopisů. V následující vlně přijdou na řadu opatrné banky, které neměly nic společného s těmi jižanskými papírky, pro jistotu neobchodovaly ani s bankami, které těch papírků měly moc, ale co naplat – jejich aktiva budou spjata s ústavy z druhé vlny.

Čtvrtá vlna již bude nepodstatná - půjde tak o poslední jednu nebo dvě nějakým zázrakem ještě funkční regionální banky, asi tak místní záložny, jedna bude ve Švýcarsku a druhá v Rakousku. Nebudou mít nic společného ani s jihem ani s ničím jiným, prostě umřou na šok. Běžná posttraumatická epizoda. Exitus.
Veškerá aktiva ztratí hodnotu a vklady obyvatel i podniků v bankách se rozplynou – neřeknu žádné číslo, vystačím si se slovy „nezbude z nich mnoho, možná dokonce skoro nic“.

Věta „ten dluh totálně škrtnout a začít znovu s čistým štítem“, to je žvást na úrovni pokecu traktoristů u desátého piva. Při dostatečném množství půllitrů se svět stává jednoduchým, zvládnutelným. Lojza od hnoje může na návsi pokřikovat: „Serou mě, hovada, kdyby nahoře nebyli takoví blbci, všechno se rozkradlo, každej v týhle zemi je debil, kdyby mě nechali rok vládnout, tak jim nakopu prdel….“ K bodré české nátuře to patří, Lojza se z toho vyspí a všechno je v pohodě. Jenže větičky paní Šichtařové sice obsahují tu a tam roztomile nešťastně použité pojmy jako monetizace, takže vypadají intelektuálně, k tomu jsou proložené lidovkami typu „šprajcnout“, z čehož si mnoho čtenářů vezme, že tady hovoří znalkyně, která ale chápe duši obyčejného člověka, jenže obsahem jsou s Lojzou tak asi nastejno.

Fuj, fuj, fuj. Pravda je taková, že Markéta Šichtařová se chová zhruba stejně jako Tomio Okamura a podobní výlupci. Složitý a vrstevnatý problém analytička řádně analyticky přetvoří na pět primitivních marketingových slov a doufá, že letos zvýší svůj loňský rekord v počtu mediálních výstupů a v posezení před kamerami ČT24. A protože média milují jednoduché kecy daleko více než alespoň elementární serióznost, tak se ji to asi i podaří. A jednou bude v parlamentu, A pak na Hradě.

Tou dobou, doufám, budu já pod drnem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | pátek 27.1.2012 7:27 | karma článku: 26,28 | přečteno: 3096x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6942x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahuje stovka hasičů, situaci ztěžuje vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  13:42

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů. U požáru zasahuje zhruba stovka hasičů, kteří...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  13:39

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  13:33

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Ukrajina udeřila na Krym střelami ATACMS. Mluví se o zničení letounů MiG-31

16. května 2024  13:23

Při útoku na vojenské letiště Belbek na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym byly v noci...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik