Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

To tvrzení nemá nic společného s oprávněností nebo neoprávněností těch či oněch požadavků. Dokonce jsou ty požadavky vlastně zcela irelevantní. Konec konců obě skupiny mohou být naprosto pevně přesvědčeny, že pravda, spravedlnost i Bůh jsou na jejich straně.

Neberu lidem z Last Generation a jiných organizací jejich přesvědčení, že je pět minut po dvanácté a je nutná rázná akce, aby svět neshořel v pekelném ohni. Neberu dokonce ani členům Agrární komory jejich vizi, že zbytek národa je povinen kupovat jejich potraviny, a ještě jim financovat dotace.

Dokonce mohu s oběma skupinami velmi dílčím způsobem souhlasit. Když odmyslím 95 procent balastu, frází a ideologie, tak si u obou najdu kousky, které bych podepsal. Ale tento souhlas si vyřídím u voleb, kde dám hlas takovým politikům, kteří tak nějak zhruba budou co nejvíce odpovídat mé představě, jak by země měla pokračovat.

Plácání lepidla na asfalt a kydání hnoje před vládní budovy mne spíš vytočí, než by vzbudilo sympatie k hlásaným ideám.

Protože, a to je podstatné, nechci být rukojmí. Nevidím smysl v tom, že mám tvrdnout v zácpě kvůli přesvědčení nějakých nadšenců, aktivistů či fanatiků, že svět musí být zachráněn, i kdyby nechtěl, a zemědělec musí být zachráněn, ať to stojí, co to stojí.

Aby to bylo správně pochopeno. Nechť si demonstrují ti i oni po libosti. Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Letenská pláň – mají tam všude spoustu prostoru a vejdou se tam v pohodě, i když se jich nesejde stovka, ale hnedka tisíc. Mohou si tam skandovat a demonstrovat po libosti.

A pokud mi jejich nápady budou připadat rozumné, třeba je i přijdu podpořit.

Nechť sepisují petice, požadují ješjich projednání, pořádají konference, přesvědčují lidi na návsi nebo u metra, dělají kampaně. Nechť prostě jednají standardními způsoby, které má demokratická společnost k dispozici a které jsou korektní, férové a hlavně: Neomezují svobodu ostatních.

Ale co je opravňuje k tomu, aby nám svoji pravdu vnucovali tím, že blokují dopravu a berou si spoluobčany jako rukojmí?

A pardon, ale odmítám argumentaci typu „nikdo nás neposlouchá, už jsme z toho zoufalí, musíme národ vzburcovat nějakou akcí“. Zo ostatně říkal i Che Guevara. Jenže pokud máte pocit, milí ochránci planety a ochránci zemědělství, že vás lidé neposlouchají, tak to je jejich svaté právo vás neposlouchat. Většina z nich neposlouchá ani Jehovisty, fandy Plochozemě či Kateřinu Konečnou. Smůla, no. Kdyby se všichni, kteří strašně touží sdělovat lidem svoje moudra a bolístky, lepili k silnici nebo jinak ucpávali Prahu či dálnice, tak nebude drtivá většina lidí dělat nic jiného než tvrdnout v zácpách.

K tomu hnoji. Tak jo. Máme posbírat všechny plastové tašky, plechovky, láhve a bordel a jít vám to vyházet na pole nebo do kravína? Že to mělo probudit vládu? No dobře, tak my budeme chtít probudit Velké špagetové monstrum. Oba nápady mají asi tak stejnou relevanci.

Co s vámi?

Hlavně řekněte tomu moulovi z Letenského tunelu, že dvojitá nepřerušovaná čára sice není zeď, ale přesto má svůj význam. A že vlevo se jezdí v Británii, nikoliv tady.

Jinak ale mám pocit, že vrátit vás do normálu by nemuselo být zase tak složité. Bude stačit, když budete muset zaplatit příslušné pokuty, úklid, nápravu způsobených škod. Pak vás to přejde. A ne, není to omezování politických svobod a není to pokuta za názor. Máte spoustu způsobů, jak názor vyjádřit bez toho, že si berete rukojmí.

Co je ale nejdůležitější, nesmí se vám na základě teroristického chování ustoupit. Samozřejmě je třeba hledat dohody a když jsou potřebné, tak přijímat kompromisy. Ale ne ve chvíli, kdy vydíráte.

Protože teroristům se neustupuje. Ani ekoteroristům, ani agroteroristům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 7.3.2024 17:03 | karma článku: 37,93 | přečteno: 2454x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21