Spasení - záchrana života v jeho smysluplnosti. Podobenství o posledním soudu

Během církevního roku jsme si postupně připomněli jednotlivé složky biblické zvěsti. A nyní, na konci listopadu, si máme připomenout, že lhůta, která je nám vyměřena jednou skončí a potom nastane bilancování

Kázání na 26. 11. 2017

 Biblická čtení: Ezechiel 34,11-16.20b-24; Efezským1,15 - 23; Matouš 25, 31 - 46

Biblická čtení je možno přečíst si zde: www.biblenet.cz

 

 

            Stojíme na konci církevního roku. Před námi je advent. Během církevního roku jsme si postupně připomněli jednotlivé složky biblické zvěsti. A nyní, na konci listopadu, si máme připomenout, že lhůta, která je nám vyměřena jednou skončí a potom nastane bilancování. I předchozí části Matoušova evangelia, které byly základem kázání v předchozích nedělích, na tyto skutečnosti upozorňují. Podobenství o deseti družičkách nám připomíná důležitost připravenosti na rozhodující okamžiky našeho života. Podobenství o hřivnách nám připomíná důležitost správného nakládání se vším, co nám bylo dáno. A v podobenství o posledním soudu nám Ježíš ukazuje, co má být účelem, cílem veškerého našeho snažení.

            Opět tady platí ona zásada, že se jedná o jeden z obrazů líčících, co nastane na konci věků. Tyto obrazy nemají za úkol dát systematické líčení, jak to bude. Prostřednictvím vykreslení scén soudu nám chtějí sdělit jak žít tady a teď.

             Hned na začátku si můžeme povšimnout důležité skutečnosti. Mluví se tam o tom, že budou shromážděny všechny národy. Pozor! Tady máme tedy líčení univerzálně platného poselství. A co tam čteme dál? Zvláštní věc. Pozváni do království a blahoslavenými nejsou ti, kdo mají nějaké zvláštní poznání, členové té či oné skupiny, vyznavači toho či jiného náboženství. Pozváni jsou a prohlášeni za blažené jsou prostě ti, co dělají co je potřeba, tehdy, kdy je to potřeba, pro ty, co to potřebují. No a ti, co nedělají, ty čeká trápení. Kdy to bude. Dá se říci, že to rozdělení, které je v tomto evangelijním oddíle líčeno, se děje tady a teď. V tomto životě Sobci si připravují trápení osamocenost. Zlo, které šíří je jednou dožene Ti,kdo žijí pro druhé, nezištně, neúčelově ale ne naivně, s vymezením potřebných hranic žijí pro druhé, budují vztahy, sklidí i přes těžkosti, problémy a zklamání hojnou úrodu.

            Hledáš Boha, hledáš smysl života, vytržení? Nechoď nikam daleko, není to až tak složité. V životě jsem potkal dost hledajících lidí, blouznivců, fundamentalistů. Často mluvili o tom, kdo bude spasen. Oni měli jistotu spasení, kterou upírali těm druhým. Vím o lidech, kteří se kvůli naprostým hloupostem zřekli svých přátel, své rodiny, rozvrátili církve a sbory, ve kterých byli členy. A nakonec stejně zjistíme, že se takto lidé hádají o naprostých nesmyslech. Je prostě nutno tam kde stojím dělat to, co je zrovna potřeba. V Palestině Ježíšovy doby to bylo sycení hladových, žíznivých, návštěva všelijak nespravedlivě uvězněných. U nás lidé žízní po nezištném zájmu, pevných a stabilních vztazích, pocitu smysluplnosti, naplnění a naději. Máme jim pomáhat tím, co zrovna potřebují.

            Když jsem nedávno jednomu bezdomovci na ulici, který po mě chtěl peníze prý na jídlo, jídlo nabízel, byl z toho velmi rozmrzelý a odmítl. Chtěl samozřejmě peníze na alkohol. No a já jsem jen mohl bezmocně konstatovat, že ten člověk hladoví a žízní úplně jinak.        

Jak je to prosté! Dělej, co je potřeba pro ty, kteří to potřebují. To je základ toho, aby náš život byl smysluplný. K tomu má být náš duchovní život, modlitba, zbožnost prostředkem. Ano je to prosté, ale rozhodně ne lehké. Když kolem sebe člověk vidí to obrovské množství problémů, lidí se zničenými životy nemá daleko k tomu, aby raději propadl apatii. To bychom ale dopadli jako ten člověk z podobenství o hřivnách, který hřivnu, kterou dostal, raději skryl. Jak nepropadnout lhostejnosti, zoufalství z té přemíry problémů a utrpení kolem sebe? Vyhledávejme pomoc u Boha. U něj můžeme složit svá břemena a vyměnit je za pokoj, radost, naději a vděčnost. Modlitba, ztišení, meditace nám ukáže, jak jsme při vší nedokonalosti, omezenosti a vlastních selháních obdarováváni. Ukáže nám, kolik máme důvodů ke vděčnosti. Proto, když je vhodná příležitost, nesmíme zamlčet tu naději, kterou máme v Bohu, který nám dává pocit naplnění, vděčnosti, lásky, přijetí. Víme o tom všem my sami?

             Nemáme na to, abychom vyřešili problémy světa kolem nás. Co ale můžeme udělat - věnovat se dobře a s pozorností těm nejbližším - rodině dětem, sousedům, přátelům. Často je to tak, že trápení, katastrofy začínají tím, že se někomu něco podstatného nedostane od těch, kdo jsou mu nejbližší.

            Věřte, není to vůbec samozřejmé, být tu pro ty nejbližší. Je snadné milovat lidstvo, ale bývá těžké vyjít s lidmi, se kterými žiji pod jednou střechou. Ale ta zdánlivě nepatrná práce ve prospěch několika lidí má účinek jako troška soli v pokrmu -  může nakonec úplně změnit vše.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | čtvrtek 30.11.2017 6:00 | karma článku: 11,18 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Kdy klíčí skutečný život?

když jsem přemýšlel, jaké téma spojuje naše dnešní texty, zjistil, že jde o jak s pomocí toho, co nám zvěstují bibličtí svědkové, žít smysluplným svobodným životem.

14.7.2020 v 9:42 | Karma: 6,87 | Přečteno: 202x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Jak být Božím vyslancem?

Ježíš říká: „ Kdo přijímá vás, přijímá mne; a kdo přijímá mne, přijímá toho, který mne poslala.“ No to by tedy znamenalo, že církev, Ježíšovi učedníci mají jsou zástupci Boha na zemi, mají Božské pravomoci.

29.6.2020 v 9:35 | Karma: 4,86 | Přečteno: 151x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Nebojte se! Ono se ukáže....

V dnešním evangelijním oddíle je vícekrát zopakováno slovo nebojte se. To je v Bibli velmi časté slovo. Vůbec když se Bůh zjevuje lidem, když je oslovuje a také když se Ježíš po svém vzkříšení zjevuje učedníkům, takto

23.6.2020 v 23:25 | Karma: 10,53 | Přečteno: 411x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cesta pro bezradné

o Pánu Ježíši čteme v dnešním evangeliu, že mu bylo líto zástupů. Lidé, se kterými se setkali, byli vysílení a skleslí jako ovce bez pastýře.Když čtu tato slova, připomene mi to, že dnes to není jiné. Jako

14.6.2020 v 11:44 | Karma: 6,72 | Přečteno: 169x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle - tajemství zvané Bůh

kdysi jsem na besedě, kterou jsem měl na jedné vyšší odborné škole, dostal dotaz, jak si představit Boha. No na to se těžko odpovídá. Je to jako by si měla ryba v moři představit oceán.

11.6.2020 v 0:41 | Karma: 8,55 | Přečteno: 153x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik