Co zvěstují Boží zjevení? Kázání z poslední neděle.

V dnešním evangelijním příběhu čteme o tom, jak Ježíš prožil s učedníky o samotě na hoře velice zvláštní zážitek. Podle podání evangelisty Lukáše se to stalo, když se Ježíš vydal s učedníky na horu, aby se modlil.

Kázání na 23.2.2020

Biblické texty: Exodus 24, 12 – 18; 2 . List Petrův 1, 16 – 21; Matouš 17, 1 - 9

 

 

V dnešním evangelijním příběhu čteme o tom, jak Ježíš prožil s učedníky o samotě na hoře velice zvláštní zážitek. Podle podání evangelisty Lukáše se to stalo, když se Ježíš vydal s učedníky na horu, aby se modlil. Kdo má zkušenost s opravdovou upřímnou modlitbou ví, že Bůh k člověku promlouvá o samotě v tichosti.

Je pochopitelné, že učedníci na hoře chtějí zůstat. Chtějí si tam udělat stánky. Jak se jim líbí na místě, kde došlo k takovémuto zjevení! Jaký je to rozdíl oproti světu kolem nich, kde se oni a jejich mistr setkávají s nepochopením, pronásledováním!

Tato událost se stala podle podání evangelisty Matouše po té, co Ježíš učedníkům sděluje, že má mnoho trpět, být zabit a třetího dne vstát. Petr se mu takové myšlenky snaží rozmluvit: „ Buď toho uchráněn, Pane, to se ti nemůže stát.“ Ježíš ale reaguje velice ostře: „ Jdi mi z cesty satane, protože tvé myšlení není z Boha, ale z člověka.“ A tehdy Ježíš řekl učedníkům ona zásadní slova: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne. Neboť kdo by chtěl zachránit svůj život, ten o něj přijde; kdo však ztratí svůj život pro mne, nalezne jej. Jaký prospěch bude mít člověk, získá-li celý svět, ale svůj život ztratí? A zač získá člověk svůj život zpět?“

No, kdyby to následování mělo vypadat takhle, tedy zažívání záraků, zjevení, to by se asi učedníkům zamlouvalo. Kolik je kolem nás lidí, kteří od víry, náboženství, spirituality očekávají něco podobného. Ono to platí obecně, že lidé kolem nás nejen v náboženství, ale všude hledají zážitky, vytržení. Kolik lidí kolem nás hledá vytržení, extázi? Někdo si pomůže alkoholem, drogami. Jiný vypjatou zbožností. Je kolem nás příliš mnoho, kteří se uzavírají do své zbožnosti a neví, čím žijí lidé kolem nich. Někdo řekl, že mi křesťané často odpovídáme na otázky, které si klademe my sami a ne na ty, na které chce odpověď společnost kolem nás. No a tou nejlepší odpovědí je často čin, beze slov. Zde platí ona Jakubova věta – víra bez skutků je mrtvá.

Když Petr rozvíjí plány na to, jak si budou nádherně žít nespolečnosti Mojžíše, Elijáše přijde mrak – symbol Boží přítomnosti a z něj se ozve hlas: „Toto jest můj milovaný Syn, kterého jsem si vyvolil; toho poslouchejte." Jinak řečeno – nerozvíjejte tady sny o tom, jak se tu budete duchovně vyžívat. Poslouchejte Ježíše z Nazareta, jej následujte. Jej následujte v jeho utrpení. Jej následujte v jeho Oběti. Jej následujte v jeho službě lidem. Jeho, který bude jako služebník o velikonocích mýt nohy svým učedníkům.

A když oblak odešel, neviděli nikoho jiného než Ježíše samotného. On k nim přišel, dotkl se jich a řekl: „ Vstaňte, nebojte se.“

Co následovalo? Sestup do údolí, kde je čekají problémy. Po tomto příběhu následuje příběh o setkání s posedlým chlapcem, se kterým si učedníci nedokážou poradit.

Na hoře proměnění, místě nádherného, tajemného zážitku, na místě Boží blízkosti nakonec učedníci nevidí nikoho jiného než Ježíše z Nazaretu, který je vyzývá: „Vstaňte, nebojte se.“

Souhlasím s tím, že Hospodin dává lidem v Duchu svatém zažít chvíle, okamžiky, kdy cítíme jeho přítomnost, že nejsme sami. Nebývá to často. Jsou to spíše takové záblesky nové Boží reality. Nelze si je vynucovat. Nelze si je uměle vyvolávat. Vždy po nich následuje to, že jsou nám postaveni před oči lidé kolem nás v jejich bídě, jejich potřeby, problémy, starosti.

I nám Bůh zjevený v Ježíši Kristu skrze svoji přítomnost, skrze hlas Ducha svatého sděluje i přes naše svědomí ve chvílích, kdy se nám nic nechce a chceme jít s proudem a zabydlet se v tomto světě – „ Vstaňte, nebojte se.“ Sestupte se mnou do údolích lidských problémů, starostí, soužení. Tam já jsem. Tam já vás budu doprovázet. Cokoli jste učinili jednomu z těchto maličkých, mě jste učinili! A pokud ne, potom je vaše víra mrtvá.

Sestry a bratři, není náhodou, že tento text máme před začátkem postního období. V něm se zamýšlíme nad texty o Ježíšově zápasu se silami zla, utrpením, zápasu se vším, co ho chtělo odvést od Božího díla spásy. Jakoby nás Ježíš vyzýval, abychom sestoupily do hlubin svých duší a potkali se vším co nás trápí, čím ubližujeme sobě i ostatním lidem. Říká nám: "vstaňte, nebojte se". I když zjistíte cokoli, já budu s vámi.

Amen

 

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 24.2.2020 9:12 | karma článku: 10,57 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Kdy klíčí skutečný život?

když jsem přemýšlel, jaké téma spojuje naše dnešní texty, zjistil, že jde o jak s pomocí toho, co nám zvěstují bibličtí svědkové, žít smysluplným svobodným životem.

14.7.2020 v 9:42 | Karma: 6,87 | Přečteno: 202x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Jak být Božím vyslancem?

Ježíš říká: „ Kdo přijímá vás, přijímá mne; a kdo přijímá mne, přijímá toho, který mne poslala.“ No to by tedy znamenalo, že církev, Ježíšovi učedníci mají jsou zástupci Boha na zemi, mají Božské pravomoci.

29.6.2020 v 9:35 | Karma: 4,86 | Přečteno: 151x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Nebojte se! Ono se ukáže....

V dnešním evangelijním oddíle je vícekrát zopakováno slovo nebojte se. To je v Bibli velmi časté slovo. Vůbec když se Bůh zjevuje lidem, když je oslovuje a také když se Ježíš po svém vzkříšení zjevuje učedníkům, takto

23.6.2020 v 23:25 | Karma: 10,53 | Přečteno: 411x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Cesta pro bezradné

o Pánu Ježíši čteme v dnešním evangeliu, že mu bylo líto zástupů. Lidé, se kterými se setkali, byli vysílení a skleslí jako ovce bez pastýře.Když čtu tato slova, připomene mi to, že dnes to není jiné. Jako

14.6.2020 v 11:44 | Karma: 6,72 | Přečteno: 169x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Trojiční neděle - tajemství zvané Bůh

kdysi jsem na besedě, kterou jsem měl na jedné vyšší odborné škole, dostal dotaz, jak si představit Boha. No na to se těžko odpovídá. Je to jako by si měla ryba v moři představit oceán.

11.6.2020 v 0:41 | Karma: 8,55 | Přečteno: 153x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik