Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volné aktivity

Říkal jsem si, jak asi každý tráví svůj volný čas, když je venku hezky.. A proč o tom nenapsat, že ?

Teď nám svítí krásné sluníčko, zahřívá nás na těle i na duši, a pokuď při takovém dni se s někým můžeme držet za ruce, cítíme se pak jako v pohádce. Avšak kupříkladu já takovou pohádku nemám, snažím se tak notné místo v srdci zaplnit zálibami jako je například fotografování, četbou či poslechem hudby. Ve fotografování vidím svět sice za hledáčkem svého fotoaparátu, ale pořád je to jiný svět, kterého si jinak nevšímáme za jízdy autem či jinou dopravou. V knihách se můžete začíst do příběhu ve kterém se stáváte hlavním hrdinou /kou. Stáváte se najednou mnohdy vlastním snem o úspěchu, naplnění nebo jen zvláštní rolí v životě. Při poslechu hudby relaxujete nebo nostalgicky vzpomínáte na věci dávné, ať už na první lásky nebo úsměvy a zářivé chvíle.
Bohužel, to vše je dokonalé jen pokuď své pocity sdílíte ještě s někým druhým, byť na chvíli se může zdát, že Vaše "ulita" skýtá vše co si přejete, přeci jenom nějaké to prázdné místo tam je.
Řekl jsem si, že bych se mohl rozepsat.. o tom, jaká ta ulita může být v mém pojednání s nepřehlednutelným, ale..
Při obvyklé procházce, třeba s pejskem a brašnou fotoaparátu občas zabloudím do lesa. Pejsek si zaštěká na kolemdoucí, a splní si tak denní dávku nadávek s výhružným úsměvem plného zubů.
A když mu zrovna nikdo nevadí či nemá odvahu to zkusit na pejsky větší velikosti, strká svůj čenich do mechů a keřů, přičemž občas jej vytáhne jak bagr lžíci od hlíny. Když pomineme psí nepravidelnou chůzi typu "nečekám a tahám nebo počkej dokuď to nevyčuchám," tak pozorujeme své okolí a nemůžeme se zbavit pocitu, že nejsme sami. Když nás něco zaujme, roztáhneme stativ a svůj objektiv ponoříme do světa, kterého si většinu svého času nevšímáme. Do chomáčů pavučin, ležérních brouků či čmeláků, které když se jich Váš pozorovací talent dotkne, tak na Vás pořádají nálety s pořádným brumem. Pokuď je Váš pejsek zabrán například do rozhrabování mraveniště, máte možnost si vyblýsknout i nějakou tu květinu nebo šneka, u kterého musím podotknout, že Vám neuteče ze záběru.
Posléze se vracíme domů, možná oba s jazykem na hrudi, možná v opačné roli psovoda, kdy je to právě pejsek, který Vás potáhne zpět.
V případě knihy je to úplně něco jiného. Pejsek Vám sice štěkat do kapitol nebude, ale rozhodně si bude stát zatím, že má v klíně přednost před nějakou knihou. Možná Vás jen vyruší, při nadávání na sousedy, které jsou pro něj příliš hluční. Nedoporučuji číst báječnou knihu při kávě, jednak ji budete pít studenou a navíc teď, když zachraňujete svět, letíte ke hvězdám nebo řešíte rébus k tajuplnému pokladu nemáte na ni čas, a po chvíli už na ni stejně zapomenete. Samozřejmě pokuď budete u knihy dohánět učivo nebo vymýšlet nový recept do svého kulinářského portfolia, tak se káva hodí.. tedy pokuď se nechcete probudit o pár hodin později s částečnou kapitolou na čele. Každopádně univerzálni kniha pro každého není, což si myslím, že je dobře. Ale, kdyby skutečně nějaká byla, tak by vypadala asi takto: "Za tmavé noci a hustého deště, vyběhla temná postava z nedalekého domu, svírající revolver v levé ruce. Přiběhl domů, kde připravil romantickou večeři při svíčkách a za pomalé hudby si navlékl zástěru a začal připravovat kuře na cibuli, neopomenul na česnek, který orestoval na pánvi a do zbytku zamíchával koření a cibuli s decentním kořením. Po krásné a dlouhé večeři, si pohlédli do očí, a v té chvíli již nebylo třeba slov, on se ji zmocnil a při jejím vzrušení ji začal svlékat, oba umocnil jejich chtíč a myšlenka na sladké usínání. Brzo ráno ji políbil a odešel na kosmodrom, kde ho již čekal raketoplán na Saturn, zde totiž proletí asteroid, který by mohl narazit do země a on jej musí tuto zkázu odvrátit. Při jeho návratu na zem bylo zapotřebí hledat přeživší po pádu letadla s šestnácti cestujícími na palubě. Nicméně, pokuď vezmeme v úvahu směrnici sedmnáct a skrze kružnici uděláme střed, ve správném výsledku dojdeme ke stejnému závěru."
A nyní se dostáváme k hudbě, a možná i k sousedům.. to záleží na vkusu a decibelech.. Zde se ještě zmíním, že "decibely lásky," také dokáží rozžhavit sousedy.  

Hudební scéna je dosti bohatá.. když pominu stereotypní melodii připomínající rozbitou pračku co Vám ždímá po bytě, a do její jednotvárnosti se později přidá jakési bouchání od sousedů na zeď, tak tu máme alkoholiky, neb zpívání se struhadlem v hrdle moc nejde. Pak tu máme zdrcující skladby o tom jaká nás čeká bída s většinovou náplní o dvou slovech, nebo šílené mlácení do bubnů jako zákazník na dveře supermarketu ve dni, kdy jsou slevy až osmdesát procent. Ovšem najdou se i jiné, takové, kdy Vám jízda ve vozidle uteče hodně rychle, při nejlepším se proberete v objetí keře nebo pohledem do výstřihu sestřičky. Horší případy nebudu rozepisovat, když si uvědomím, co by pak měl každý za volantem puštěného, tak se mi ježí vlasy. Ale samozřejmě jsou i tvrdé skupiny, které dokáží překvapit. Pak tu máme taneční hudbu.. některou bych také nedoporučoval za volantem.. určitě ne za slova "všichni ruce nahoru.." a když už jsme u těch gestikulací, asi by bylo zajímavé si za volantem občas rapnout nějaký ten popěvek, kor když projíždíme kolem hlídky. Ne pane příslušníku to jsem Vás nechtěl plácnout na pozdrav nebo Vás nějak škádlit.. nicméně jistá forma pokuty takové nedorozumění jistě spraví.
Už bych k tomu více říct nemohl, je toho spousty a jak by to řekla dnešní mládež v hudebním pořadu: "Wo co gou, je to cajk.."

Autor: Marek Novotny | sobota 14.4.2018 1:51 | karma článku: 3,72 | přečteno: 94x
  • Další články autora

Marek Novotny

Já jsem bůh, a nade mne nikdo není (parafráze Marconiho)

Četl jsem prohlášení toho pubescentního, rádoby prezidenta Francie a následně si jej i poslechl. Musím říci nahlas, že se mi to absolutně přestává líbit, jak klesá ve světě inteligence... a tak proč nenapsat svůj názor.

16.4.2018 v 4:37 | Karma: 25,14 | Přečteno: 839x | Politika

Marek Novotny

Když dva dělají totéž, není to totéž

To co se děje momentálně v zahraničí mě příjde k smíchu, nikoliv ti, kteří mají strach o svoji budoucnost, ale ti ostatní, kteří se ohání spravedlností nedbaje pevných důkazů a posléze si ji stejně prosazují. Jako malé děti..

15.4.2018 v 2:41 | Karma: 15,69 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politika

Marek Novotny

Lidské osudy

Vyprávění bylo dost, a přečíst si něco, co se stát mohlo nebo nestalo ? A co takhle dát si Jablkový koláč ??

14.4.2018 v 3:46 | Karma: 8,00 | Přečteno: 130x | Diskuse| Letní povídka

Marek Novotny

Při kávě a ve stínu

Čas od času, člověka napadají různé věci a některé, jenž by jsme o sobě nikdy neřekli. Tak jsem si řekl, proč takovou chvíli nezachytit..

22.3.2018 v 15:24 | Karma: 5,67 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Marek Novotny

Pohádka o Evropské Unii

Věřím, že článků, diskuzí či komentářů k Evropské Unii bylo mnoho a ještě více bude, ale rád bych řekl svůj vlastní názor. Nenutím nikoho, aby četl dále, a pokuď se tak rozhodne,nechť si je vědom toho, že je to pouze hlas v poušti

17.3.2018 v 21:04 | Karma: 22,00 | Přečteno: 794x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 311x
Slova jsou jako paleta barev. Různorodá, bohatá a pestrá. Proč je tedy nevyužít v něčem, co si člověk rád přečte.

Seznam rubrik