Jak odstavit Zemana?

Zabránit prezidentu Zemanovi v jeho způsobu naplňování funkce prezidenta je relativně snadné. Není nutné složitě spouštět odvolání třípětinovou většinou zákonodárců, protože existuje jednodušší způsob.

Ústava České republiky totiž obsahuje zadní vrátka v podobě článku 66, kde je uvedeno:

"Uvolní-li se úřad prezidenta republiky a nový prezident republiky ještě není zvolen nebo nesložil slib, rovněž nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu; uvolní-li se úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přísluší výkon těchto funkcí předsedovi Senátu, kterému též přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky, výkon funkce prezidenta republiky podle čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny."

Zdroj: https://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html

Nespokojení zákonodárci tedy mají reálnou možnost dosáhnout toho, aby hlavní pracovní náplní prezidenta Zemana bylo objímání stromů v okolí Pražského hradu. Stačí jim prostou většinou přítomných schválit usnesení, že prezident Zeman není ze závažných důvodů, kterých by se sice našlo dost, ale dle znění Ústavy je není třeba uvádět, schopen vykonávat svou funkci. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Konečný | úterý 1.1.2019 13:17 | karma článku: 26,05 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Marek Konečný

Češi, nebuďte čuňata!

15.9.2020 v 10:13 | Karma: 29,28

Marek Konečný

Dvojí kvalita Fernetu!?

19.7.2019 v 9:47 | Karma: 39,97

Marek Konečný

Zbytečná ústavní žaloba

10.7.2019 v 10:29 | Karma: 11,91