Kytka

Divná, moc divná kytka. Opatrovala ji jako oko v hlavě. Jak jí ta babka od které ji koupila říkala? Orchidej? Hm... I divné jméno. Dala za deset prťavých semen své zásoby na celý měsíc. 

Celý rok si nadávala, když zkoušela sázet jedno semínko  po druhém do různých substrátů. Dokonce i babku na tržnici hledala a chtěla obchod zrušit. Zkoušela to jen jednou v největším rozčilení. Věděla, že i kdyby ji našla nic by nenadělala. Její zásoby byly nejspíše prodané už v den obchodu. 

Už jí zbývaly jen dvě semena, když se jedené rostlince začalo dařit. Ta teď měla pupen a vypadalo to, že za několik dní bude kvést. 

Dívala se na ni a přemýšlela o tom, že se konečně bude muset rozhodnout co s ní. Zkusit nařízkovat a rozmnožit? Nebo prodat? 

Pro chudáky se zlomkovými podíly taková kytka neměla žádnou cenu. Nedá se sníst, nezahřeje. Ale pro boháče to bude něco extra. Luxus, který nemá nikdo jiný. Mohla by získat zásoby na celý rok. Nebo zvětšit zahradu, koupit si lepší místo na spaní. 

Nebo kytku namnoží a stane se skutečným boháčem. Slyšela, že se dají koupit podíly. Bylo to nezákonné, ale prý to nějak šlo. Koupit si kousek podílu a mít do konce života zajištěnu základní stravu a léky byl její sen. Nemusel by to být celý podíl, ale i s takovou čtvrtkou se žije dobře.

Jako mnohokrát před tím ji zastihlo stmívání. Rychle zasunula kytku dozadu za rajčata, zamkla zahradu a spěchala do svého skromného příbytku. Čeká ji chudá večeře a postel v ubytovně. Kdyby prodala kytku měla by na večeři víc než připálenou chlebovou placku z trhu. Zavzpomínala na chuť sušenek z automatu. Měla je jen několikrát v dětství. Rozplývaly se na jazyku a jemně kořeněná chuť se jí zdála neodolatelná. 

Dnes hlad nebude mít, minulý týden prodala úrodu rajčat a nějaké peníze jí ještě zbývají. Předplatí si místo v ubytovně a i tak ji ještě něco zbude. Další úroda ale byla v nedohlednu. 

Cestou vzdychla, neměla čas na přemýšlení. Pořádková služba neměla ráda pohyb na chodbách po setmění. Noční světlo svítilo v této čtvrti jen málokde. Musela dávat pozor na cestu. Ubytovna byla dál než se jí líbilo, ale byla levná a čistá.

Mohla by prodat jen květ. Pak by měla zajištěno i několik týdnů. Snad. A pak by byla další úroda. Hlavně by se nemusela vracet ke Kalině šít oděvy. Nesnášela to. Měla pak unavené oči rozpíchané prsty a peníze sotva stačily na chlebové placky.

Byly časy, kdy to dělala po celé týdny. Tehdy spala v zahradě. Na ubytovnu neměla. 

Jen bohatí měli celou obytnou místnost pro rodinu. Dokonce slyšela o takových, kteří měli i několik obytných místností jen pro sebe. Museli vlastnit víc jak jeden celý podíl. Podle práva se k tomu člověk mohl dostat jen tak, že podíly zdědili po rodičích. Dva lidé, co měli celý podíl a jen jedno dítě. Bylo to pro ni nepředstavitelné. 

Ulehla na zašívanou deku na své palandě. Sama ji šila z kousků látek. Zavřela oči a pokoušela se usnout. Vedle, za závěsem byla žena s dítětem. Znala ji od Kaliny. Byla zručná a věčně zasmušilá. Otec jejího dítěte prý měl celou čtvrtku podílu, ale odmítl na dítě přepsat díl. Znala to, stalo se jí to samé. Dcera jí pak v dospělosti vyčetla, že nemá podíl od otce. Pohádaly se a od té doby jí vídá jen z dálky. Z neslaného, nemastného mladíka, kterého si vzala se stal nerudný člen pořádkové služby, který neměl rád chudé lidi a choval se k nim neurvale. Raději zavřela oči. Nechtěla na to myslet, ani vzpomínat. Kdysi se těšila na vnouče a teď ani neví, jestli vůbec se o něm doví, kdyby ho měla.

Vyhlédla si dobře oblečenou ženu, která u ní nakupovala pravidelně. Její šaty byly z automatu a podle poslední módy. Nic přešívaného od Kaliny, nebo jiných švadlen.

Byla podezíravá, když jí vyzvala, aby šla s ní za stánek. Jako by se bála, že jí ona stará osoba něco udělá. Ale nemohla kytku ukázat na veřejnosti, to ne, určitě by o ni přišla.

Byl to první krok. Po roce byla ráda, že prodala napoprvé jen květ. A teď po dvou letech už měla celý čtvrt podíl a stálé prodejce v nóbl jídelně. Dokonce zaměstnávala dívku na výpomoc a koupila místo na spaní. 

A dnes. Sušenky z automatu. Dala je před sebe a jen se na ně dívala. Budou chutnat stejně? 

Uslyšela zaklepání. 

Když její dcera vešla, skoro ji nepoznala. Byla vyhublá a na šatech bylo vidět několikeré přešívání. Na ruce ji spalo dítě.

"Vyhodil mě." Vzlykala. "Nechtěl dítě. Ale já... Nějak... No. Nejprve jsem také nechtěla. Nechtěla jsem ještě víc zmenšovat svůj podíl. Ale prostě, když se to stalo, nemohla jsem se ho zbavit." 

Jen tam před ní stála a vzlykala. Bylo to víc jak omluva. Bylo to pochopení. Dítě a život je víc jak podíl. 

Objala ji a nabídla sušenku. Za tento okamžik by vyměnila celý svůj podíl. Prý kdysi svět byl bez podílů a každý měl svou místnost a z automatů mohl brát kolik chtěl. A možná to tak někdy v budoucnu zase bude. Teď když se stýkala s bohatými dostali se k ní zvěsti, že se hledají nové oblasti, prý existují místnosti, které nejsou obývané.

Zahnala nesmyslné myšlenky a vzala si sítě do náručí. To ono je její budoucnost.

 

Autor: Marcela Valouchová | sobota 26.1.2019 7:20 | karma článku: 12,98 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Marcela Valouchová

Probuzení - Přípravy

"Nevíš?" Starší muž se díval na mladšího ochránce. "Ani intuice ti nic neříká?" Mladý muž vzdychl. "Je to nejednoznačné. Na pověstech z planety něco bude. Změnila ji."

11.6.2021 v 8:00 | Karma: 5,60 | Přečteno: 127x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Zahrady

Zamračila se. "Víš o mě všechno?" "Očividně ne." Usmál se. Pak zvážněl. "Je to součástí bezpečnostního protokolu poznat ty, co přijdou na palubu. Co je jejich slabost, co přednost."

28.5.2021 v 9:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 116x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Nový domov

Cesta nahoru byla hrozná. Houpal se jí žaludek ještě čtvrt hodiny po přistání. Připadala si pomačkaná zevnitř i z venku. Zato Prima vypadala odpočinutě a svěže. Hned se seznámila s průvodci. Smála se a vtipkovala.

7.5.2021 v 9:00 | Karma: 7,67 | Přečteno: 194x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Vánek

Tento diplomat se Alexovi docela zamlouval. Nebyl tak povýšený, jako ostatní, které potkal. I když určitý odstup si také držel. Alexov byl ochránce. Byla to poměrně nová profese centra.

16.4.2021 v 9:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 86x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - otec

Místnost kterou dali Ale k bydlení byla zařízená pohodlným krásným nábytkem. Vše bylo rovné čisté a jistě vyrobené stroji. Bylo tu spousta přístrojů o nichž ani netušila na co jsou. Seděla na jedné ze dvou světle modrých pohovek.

2.4.2021 v 9:00 | Karma: 8,87 | Přečteno: 201x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 258x
Čerstvá čtyřicítka, máma od mrněte, snílek. Holka, co ráda sportuje, maluje, čte, chodí po horách a píše povídky.

Seznam rubrik