Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je-li žena Bohyní, pak je muž Bohem.

Jako malá holka jsem byla přesvědčená, že být ženou je výhoda. Procházejíc se s mou maminkou po náměstí, registrovala jsem závistivé pohledy žen a obdivné pohledy mužů. Máma svůj šarm využívala nejenom k tomu, abychom měli banány (ano, ty stále omílané banány) a mandarinky, ale i toaleťák a prací prášek,  řezník pro ni míval přichystáno libovější plecko a někdy i hovězí roštěnec.

   Pamatuju si, jak jsme šly s tetou po Deštné, máme tam chalupu, bylo mi asi osm a zastavila nás nějaká paní. Jediné, co jsem z rozhovoru zaznamenala, bylo toto:

„ Ten František ale měl štěstí, že potkal Růženu. Žádná jiná by ho nezkrotila.“

Vysvětlení – František je můj táta, Růžena moje máma.

Tenkrát jsem tomu moc nerozuměla. Táta mi nikdy nepřišel zkrocený. Naopak – u nás byl táta tátou, s ním se moc nediskutovalo. Byl to on, kdo měl hlavní slovo, býval hodně v práci a nebo lezl někde po horách. Dokázal pěkně „zapařit“ a to ho potom maminka budila až v poledne a měla nachystaný vývar.

Aby nedošlo k mýlce, mamka není žádná domácí puťka. Jen používá ženskou intuici a ví, jak jí využít. Ví, že v životě platí něco za něco ( ať chcete nebo ne, je to tak) a taky to, že ustoupit znamená někdy posunout se v před. Že se má využívat toho, co je Vám dáno a netrvat na tom, co mít nemůžete.

O to samé se snažím taky.

Vím, že mě jiné matky sežerou, ale mateřská dovolená patřila k mému nejúžasnějšímu období života. Jasně, děti řvou, ale potom taky spí. Pár měsíců neděláte nic jiného, než krmíte, přebalujete, posloucháte jestli to dítě dýchá. No a co? Jsme k tomu uzpůsobené, je to pro nás přirozené, pro ženu je přirozené, mít dítě. Když poslouchám dnešní budoucí nebo čerstvě nové tatínky, jak mluví v množném čísle: „ budeme rodit, my jsme si prdli, tuńuńu kdepak máme kolínko?“ nemůžu se ubránit pocitu, že je něco špatně. Dnes jsem četla nabídku kurzů u nás ve městě: Kurz kojení( co to proboha je, budou se učit strkat bradavky do pusy?), Kurz Osobního rozvoje, Jak mluvit s vnitřním kritikem, Kurz Jak zvládnout zlobivé dítě.  Tak si říkám, že kdyby ty maminky místo času na kurzu rozvíjely třeba kuchařské umění, udělaly by líp (chlap přijde domů, dostane najíst a sekne manželce poklonu, jak je skvělá. Pak si manžel vezme dítě ven a manželka si v klidu přečte knížku a nalakuje nehty.) Netvrdím, že ženský se hodí jenom k plotně. Tvrdím, že ženám vaření sluší.

Vnitřího kritika neuslyšíte, když nebude mít co kritizovat. Dneska se všichni v sobě nimrají a přitom je to tak jasné. Jsme si rovni – ženská i chlap. Matka i otec, k plození jsou potřeba oba. Nejsem něco víc, protože jsem porodila. Jsem ráda opečovávána, jsem fyzicky slabší, dřív unavená. Jsem žena, chci, aby mi muži otevírali dveře a dávali mi přednost, ideálně všude, ve frontě, v čekárně i v zácpě na silnici. Vezmu-li na sebe tričko s výstřihem, chci, aby byl výstřih vidět a když to nechci, obléknu se do beztvarého svetru. Pokud dítě zlobí, můžu za to já, já matka, která je s ním doma právě kvůli tomu, aby ho vychovávala.

Znám spoustu chlapů, kteří se o děti postarají. Moje nejlepší kamarádka šla do práce po šestinedělí, dceru vozila na hlídání k jednomu manželskému páru, stejně jako syna, který se narodil rok a půl po své sestře. Se svým manželem se o domácnost starali a starají rovným dílem – a taky oba přispívali a přispívají do rodinného rozpočtu. Ona je pořád ženskou, nevyrazí bez podpatků a upravených vlasů a on je pořád chlap, je chlapem když vyzvedává děcka z kroužků a je chlap i doma u sporáku, kde chystá úžasné steaky, je chlap, protože si všimne, že jsme dopily víno a doleje nám, je chlap, protože umí nasekat dřevo a opravit auto a moje kamarádka je žena, která ho za to obdivuje. Jsou totiž věci, které nezvládne a ani se o to nesnaží. 

Návod na dlouholeté spokojené manželství vidím u svých rodičů. Táta se mnou  neprobíral menstruaci a máma vždycky, když jsem něco chtěla, říkala:„ Musíme se zeptat táty “.  Táta je dodnes chlap a máma ženská, mám na to i důkaz – video z bráchovi svatby. Je po půlnoci, hosté tak všelijak poposedávají a postávají u parketu a uprostřed tančí – oni dva. Táta mámu vede a ona mu důvěřuje, ví, že jí nedovolí spadnout nebo zavrávorat a tak to má být. Muž a žena, ona a on, dokonalé spojení.

PS : Mami a tati, za tu fotku se omlouvám, ale mně se strašně líbí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Tobiášová | čtvrtek 7.3.2013 14:51 | karma článku: 27,14 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

Šest týdnů ve Španělsku

Ráda bych se připomněla těm, kteří mě četli. Nepřestala jsem psát, jen píšu jinde - mám svůj blog bez reklam a v prostoru, který je jen můj. Budu ráda, když nakouknete a třeba mi i napíšete.

10.2.2020 v 14:37 | Karma: 8,47 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ona

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

Jestli Zbojníka poté, co přišel k nám, něco zmátlo, tak to, že žena(já) má stejná práva jako muž(můj). Tedy, že mám svoje peníze, řídím auto, přepínám televizi a rozhoduju o tom, co budeme dělat.

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3551x | Diskuse| Osobní

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

Beruška a Zbojník, děti, které máme v pěstounské péči, mají svou rodinu. Skoro každé dítě, které je u nás v systému náhradní rodinné péče, rodinu někde má. Celé měsíce, zatím co jsme děti měli v přechodné pěstounské péči, jsem si

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62 | Přečteno: 2792x | Diskuse| Společnost

Marcela Tobiášová

Děti na odpis:Konečná (?)

Zbojník a Beruška v Dětském domově. Jasně, že bych to nikdy nepřipustila. Nedovolila. Nedokázala bych je poslat do děcáku. Můj muž si byl jistý,že se rodina najde. Žádné A co když. O jiné variantě než předání do nové

13.9.2017 v 8:00 | Karma: 46,32 | Přečteno: 12950x | Diskuse| Ostatní

Marcela Tobiášová

Děti na odpis - do roka a do dne

Slyším : „Máme pro ně vytipovanou rodinu“, a na několik vteřin mi přestává bít srdce. Je to tak pokaždé a pokaždé mě to píchne úplně hluboko vevnitř. Je to dobrý konec, potvrzení smysluplnosti mé práce, je to radostná zpráva.

5.6.2017 v 23:16 | Karma: 44,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5609x
Jsem Pěstounka, která přijímá ohrožené děti. Dělám ze všech sil vše, co můžu proto, aby byl jejich další život lepší než ten předchozí. Taky jsem hrdá máma svých dětí a vzorná, věrná a vařící (3xv) manželka. Často jsem samolibá, marnivá, líná, tvrdohlavá, hádavá a v neposlední řadě infantilní a i když mi občas někdo říká Sluníčkářka, tak já se víc cítím jako OBLÁčková ....