Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí 30. a 31. května

  Budeme tu mít doplnění prezidenta Kennedyho 29. května a poté nový formát, pouze stručný komentář k osobnosti a to vždy za týden. Mě to už nebaví a mám ohromný skluz.

   29. května

   1917 John Fitzgerald Kennedy (+1963), druhý potenciální uchazeč rodiny o nejvyšší postavení po smrti svého staršího bratra (1944 výbuch letadla, které mělo po vyskočení pilotů donést výbušniny nad německé nebezpečné postavení, jsa řízeno dálkově) považovaného za největší rodinnou naději na prezidenta. Za války J. F. K. námořník zachránivší svůj útočný člun s posádkou. A politická kariéra po válce podpořená sňatkem snů s krásnou a chytrou Jacqueline Bouvier. 1960 těsné volební vítězství nad Eisenhowerovým viceprezidentem Nixonem a ve funkci za obtížné doby, kdy se Chruščov domníval, že si může dovolit vše. Nechal se přesvědčit, aby USA podpořily nesmyslný, hloupý a beznadějný útok kubánských emigrantů na Castrův režim a když Rusové počali na Kubě instalovat raketová zařízení, tentokrát neztratil nervy a pevným a správně dávkovaným postojem Chruščova přesvědčil, že konflikt není v ničím zájmu a výměnou za stažení amerických raket z Turecka dosáhl stažení Rusů z Kuby. Mnozí z jeho administrativy tehdy navrhovali útok na Kubu a nebyl to názor nelegitimní. Také v berlínské krizi, kdy se postavila zeď, zaujal J. F. K. rozumný postoj a především podpořil Západní Berlín morálně i materiálně.

   A konečně se podaří vyslat amerického kosmonauta na oběžnou dráhu. Legendární je jeho výzva k dobytí Měsíce do konce desetiletí, posílená jeho tragickou smrtí. Vzato jako poslední vůle teprve poté se na cíli počalo pracovat s plným nasazením.

   Po mnoha nejasnostech a nepřesnostech se dnes rozumní lidé kloní k tomu, že vrahem byl Oswald. Ale renomovaný režisér Oliver Stone se nekloní a vůbec začal razit všelijaké spiklenecké teorie a u mě si pověst totálně zkazil. Po vynikajících filmech zcela upadl. Důležité a možná nejvíce je politické úsilí J. F. K. o překonání rasové segregace, což vyvrcholilo příslušnými zákony prosazenými jeho nástupcem. Spolu se svým též zavražděným bratrem byli osobnostmi přinášejícími svěží vítr a vzbuzujícími možná až přehnané naděje, jak už to bývá. Co si budeme povídat, když se blíží volby, slibuje každý. Ale že ty šedesátky byly zážitek i u nás.

   30. května

   1220 Aleksander Něvskij (+1263), ruský státník, kníže novgorodský a později velkokníže vladimirský. V těch dobách a dalších staletích konflikt mezi Ruskem a Švédskem a rozpínavým Řádem německých rytířů, kde předmětem zájmu bylo Pobaltí. První poraženi 1240 a druzí 1242. Velmi ho uctíval Petr I., kterému se definitivně podařil průnik Ruska na moře. Aleksander dodnes uctíván a oslaven též vynikajícím Ejzenštejnovým filmem s Prokofjevovou hudbou. K tomu složil ještě stejnojmennou kantátu, mimochodem nádhernou.

   1909 Benny Goodman (+1986), legendární swingový (později jazzový) muzikant, klarinetista, skladatel a herec, který si během dlouholeté kariéry vysloužil přezdívku jako „Král swingu“, „Patriarcha klarinetu“, „Pán profesor“ nebo „Starý swingový státník“. Já si na něj vždycky vzpomenu, když slyším nějaké klarinetové dílo z klasiky a říkám si, jak by to asi zahrál, případně přetvořil do jazzové podoby.

.   31. května

   1924 Walt Whitman (+1892), americký spisovatel, básník a novinář; jeden ze zakladatelů moderní americké poezie a stylu zvaného civilismus. Největší a nejznámější jsou jeho Stébla trávy a za pozornost jistě stojí zážitky z Občanské války uložené do sbírky Rány na buben včetně patrně nejslavnější básně, elegie O Captain! My Captain!). Whitman je nesporně klenotem americké literatury a jedním z nejlepších amerických darů lidstvu.

   1930 Clint Eastwood, americký herec, producent a režisér. Řekl bych další věrohodná a herecky kvalitní postava podobně jako Henry Fonda vždy kladná. Řadí se na konec řady za Fairbankse, Coopera, nebo Waynea. Jako režisér Oskar za Million Dollar Baby. Začínal v italských tzv. spaghetti westernech a po určitém období pokusů a omylů a období a drsným detektivem Callahanem se 1992 skvěle uvedl Nesmiřitelnými jako režisér i představitel hlavní role, oba Oskary plus film. Dále nutno uvést S nasazením života, Madisonské mosty; Naposledy se představil „dvojfilmem“ s tématem druhé světové války Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy. Možná, že už má odpracováno, přece jen má už léta.

 

Autor: Richard Mandelík | sobota 12.6.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 70x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2023

Letos jdu jako obvykle na všechny tři jarní koncerty, nic se mi s nimi nekříží. Jdu jako vždy rád, neb tam potkám, jak doufám, skvělé dámy Josefínku, Moniku Kláru a Petru, o vstupních dámách nemluvě.

10.8.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na jaře 2023

Letos na jaře se setkáme třikrát v Rudolfinu a čtyřikrát ve Vzletu. Čtyřikrát z pěti koncertů ve Vzletu proto, že 21. února dostal přednostkoncert výjimečného Brittenova Válečného Requiem jako upomínka roku války na Ukrajině.

3.8.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanova Litomyšl 2023

Letos jsem zvolil tři koncerty ve dvou dnech, vždy s návratem domů, což přijde levněji, než ubytování, které se po přestavbě Autokempu Primátor vyšplhalo na tři tisícovky a stalo se tím pro mě nepřijatelným.

26.6.2023 v 7:00 | Karma: 6,42 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2023

Navštívil jsem 4 komorní koncerty, jež mám ve veliké oblibě proto, že v nich otisknuta dramaturgie půvabné a milé dámy Martiny Sermain a u vstupu člověk vítán neobyčejně milou kadeřavou kráskou Anetou Peterovou.

12.6.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

God save the King, aneb velké britské mazání, skotský šutr a rituály

Já, nenapravitelný anglofil jsem si zase jednou přišel na své a uspořádal si 6. května 2023 vlastní korunovační program a k tomu degustoval dvanáctiletou Glenfiddich.

9.5.2023 v 7:00 | Karma: 7,64 | Přečteno: 183x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.