Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka za dveřmi a Cambronnovo slovo

  Víte, že jen zcela výjimečně píšu o politice, ale ukrajinská válka je za dverami, ako hovoria bratia Slováci a jejich dva vynikající synové Lasica a Satinský. Občas i zde nějaké to sprosté slovo, což obvykle nedělám.

   Britský důstojník u Waterloo: „Hrdinní Francouzové, bojovali jste statečně, vzdejte se, jste obklíčeni!“ Nato generál Cambronne v čele části Napoleonovy gardy: „Hovno, garda se nikdy nevzdává!“ Krásná historka, jíž každý Francouz chce věřit a jež je výzvou všem, kteří stojí v nemožné pozici a dávají příklad, že je něco víc, než vlastní život. Bojový duch povzbuzen a hrdosti dosti. Od té doby řada vojáků ve všech válkách, kteří obětovali život pro kamarády a jednotku, ať už zalehnutím granátu, či ucpáním nepřátelské střílny vlastním tělem a riskantním krytím ostatních, aby mohli ustoupit, nebo se přeskupit. Hvězdy hrdinů a Medaile cti cinkají.

   Nebo jeden pětašedesátiletý dědek, o němž už všichni mysleli, že v politice skončil, octne se ve vedení a prohlásí, že budeme bojovat všude, kde by vás to mohlo napadnout, a zakončí projev slovy: „Nikdy se nevzdáme!“ A o čtyři roky později jeden další generál v belgickém městě uprostřed ardenských lesů na svrchu uvedenou výzvu ke kapitulaci odpoví jen: „Nuts!“ Z toho vidno, že Američané na rozdíl od povídavých Francouzů preferují stručnost a výstižnost. Němci se dohadují, co to slovo znamená a proč jim Křičící orli nabízejí ořechy, až jeden znalý americké angličtiny praví, že to znamená totéž co „prdlajs“. V jazyce Goetheově a Schillerově se to řekne: „Arschloch!“ Zbytečně dlouhé slovo.

   Naposledy ukrajinská posádka pevnůstky na Zmijím ostrově v Černém moři na výzvu k složení zbraní odpoví: „Ruská armádo, jdi do prdele!“ První zpráva praví, že všichni padli, ale později se ukáže, že část vojáků byla zajata. Jak i nyní vidno, v každé nepřehledné situaci, zejména válečné šíří se snadno lež a fabulace. Ale padlí obránci ostrova poslouží bojové morálce Ukrajinců více, takže se nedivím, nýbrž v duchu výše uvedeného souhlasím.

 Poněkud odlehčený úvod nyní přestává. Chci poukázat na to, že se opět potvrdily staré pravdy. Útočník se opět nepřipravil dostatečně a kupí chybu na chybu a válka na Ukrajině se vyvíjí jinak, než se plánovalo. To je stará známá pravda. Ve válkách je po prvním výstřelu všechno jinak. A svět zareagoval jednotně, což jistě Putin neočekával a už ho bolestivě kope do zadnice. Je to zapotřebí. Podívejte jen, jak se z Ruska stal darebácký stát, už s ním nechtějí stýkat ani sportovci.

   Putin zřejmě není schopen nasadit větší síly než oněch asi 120 tisíc. A zřejmě jim též vázne logistika, ta zásadní podmínka úspěšné války už od Ramesse II. Jsem si s jistými obavami vědom toho, že zatím nenasazeny masivní letecké útoky, nebo těžké zbraně. Bohužel nutno počítat s tím, že prohrávající bude kolem sebe kopat. Ale Rusů, kterým se to nelíbí, není málo. A pohříchu rakve s padlými vojáky nepodněcují podporu veřejnosti. To se už ukázalo za války v Afhánistánu.

   Každý vzdělaný voják ví, že je třeba při útoku mít dvoj a nejlépe trojnásobnou převahu. Už zapomněli, jak a proč uvázl Paulus u Stalingradu? Vzpomeňte jen, v roce 1968 poslali spojenci z Varšavské smlouvy do Československa půl miliónu vojáků, a to tehdy bylo téměř jasné, že nenarazí na žádný odpor. Ukrajinci však odpor kladou a pro Rusy velmi nepříjemně. Další sovětská chybná kalkulace bylo angažmá v Afghánistánu. Američané si předtím sami podkopli stoličku ve Vietnamu. A to se příliš nevracím do minulosti, jinak bych musel vyzdvihnout nadutá a vojensky hloupá rozhodnutí ruského cara Alexandra I. u Slavkova, přestože mu generálové oponovali. Doufám, že napadení Ukrajiny bude Putinův Slavkov.

 

  A za zmínku stojí srovnání s dokonalou plánovací a logistickou přípravou za války v zálivu 1991. A s efektivitou tehdejšího spojeneckého úderu letectva a poté i tankových divizí. Naštěstí Rusové na takové výši zřejmě nejsou. Nerozumím tomu, jak si to vlastně představovali. Jak porazit téměř padesátimilónový stát a donutit ho, aby udělal žádaná politická rozhodnutí.

   My známe z vlastní zkušenosti, jak na to. Sbalit politickou reprezentaci a přinutit ji, aby podepsala moskevské protokoly. Toho lze dosáhnout vydíráním i pistolí u hlavy, nemluvě už o skřipcích a španělských botách. Českoslovenští představitelé až na jediného statečného hodili vše za hlavu. Však Putin je ze stejného komunistického těsta. Bývalý komunista je totéž jako bývalý černoch.

   V této situaci je obtížně byť jen představitelné, že bychom nebyli členy Evropské unie, nebo že by se v případném referendu vyslovilo pro vystoupení vice než 10 procent voličů.  Nemluvě už o NATO. Co jiného by agresora, který bude při chuti, zastavilo. Jasně se ukazuje, že v Rusku je normou zatajování a lež. Vzpomeňme jen Černobyl, nebo Afghánistán, či ponorku Kursk. O sportu prolezlém dopingovým švindlem nemluvě.  Zajímalo by mě, jak se k této válce staví ruská pravoslavná církev tak přesvědčená o své výlučnosti a jediné pravosti. Musím se zeptat své pravoslavné dcerušky.

  A co my, opět se musím otevřeně vysmát všem, kteří na naše hlavy kydají hnůj a jejich ústa přetékají urážkami vlastního národa. V této krizi se lidé chovají vzorně a také vláda zaslouží pochvalu. Až zase někdo začne intelektuálsky povýšeně prohlašovat, jak ten hrozný český národ nemá žádnou vizi a budoucnost a o kultuře a zanedbaných dětech, pokusím se mu odpovědět:

„ V té vizi by mohlo být, že na Čechy se může spolehnout každý slušný člověk na světě. Zde má zastání a může tu mít i domov. My se s mnohým ještě sami pereme, ale přestože občas poraženi, nikdy se nevzdáme. A ta česká hudba a ty houslistky, flétnistky, violoncellistky, zpěvačky,  ředitelky a manažerky festivalů, fyzioterapeutky a sociální antropoložky.“  

 

Autor: Richard Mandelík | středa 2.3.2022 7:00 | karma článku: 9,28 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.