Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smetanova Litomyšl, zastavení třetí, mariánské

 24. června jsem v piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže. Podrobnosti o jeho skoro padesátiletém chátrání a skvěle letos dokončené rekonstrukci najdete na netu a stojí to za to.

     Jedna z nejsilnějších inspirací hudby zejména starších dob je Matka Boží. Je tomu tak ve světě katolickém a ortodoxním. Protestanté neuznávají božskou podstatu Panny Marie a hudbu na ni povětšinou neskládají.

   K Matce Boží se lidé modlí, přičítají jí zázraky, zasvěcují jí chrámy a místa duchovního obsahu, konají procesí na její počest a zobrazují ji téměř stejně často jako jejího syna. K nejsilnějším inspiracím nutně musí patřit ono nesnesitelné a nepředstavitelné pro každou matku. Osobní účast při smrti vlastního potomka, smrti hnusné, špinavé, kruté a veřejné.  Matka jde cestou k popravišti, vše sleduje a žádného východiska nevidí. Nakonec bude mít svého chlapce v náručí a uloží ho spolu s ostatními do hrobu.

   Z této chvíle sejmutí z kříže a spočinutí v náruči povstalo jedno z nejkrásnějších sochařských děl všech dob, Michelangelova Pieta. Už jednou jsem pravil, že žádný muž nemůže plně pochopit, co v takových chvílích cítí matka, aniž bych hodnotil pocity otce nad mrtvým synem. Mnoho mužů v dějinách se pokusilo zachytit na plátně i v dřevu, kameni a kovu, či sklu ony chvíle, kdy matce běží myslí pod křížem vše, co se k synovi kdy vázalo. Třeba takový Rogier van der Weyden. A mnozí se to pokusili říci hudbou.

   Jedním z nich byl Giovanni Batista Pergolesi (1710-1736) hudební talent rozměru srovnatelného s kýmkoli geniálním, kdo se do té doby i poté narodil. Jak by vypadala hudba 18. století, kdyby se dožil aspoň šedesátky, tj. jako naše největší osobnosti Smetana, Dvořák a Suk?

   Ze všech velkých hudebních postav se dožil nejkratšího věku. Přesto po šestadvacetiletém skladateli zůstalo 8 oper včetně slavné přestávkové vložky La Serva padrona, v níž někdy před devíti lety zazářila Marie Fajtová v českokrumlovském barokním divadle, a na ukázkách z této výtečné komické operní miniatury na Youtube jsem poznal tu nejkrásnější ze všech operních pěvkyň všech dob, Andulku Moffo. To nemůžu vydržet a tady ji máte: https://www.youtube.com/watch?v=cIsYwz7EVG8&list=PLE67034AA58095FFD&index=5

   Pergolesi napsal dále přes třicet dalších vokálních a instrumentálních děl. Z nich se dnes asi nejvýše cení právě Stabat mater pro mužský soprán, mužský alt a orchestr. Napsal je pro neapolský chrám sv. Luigi di Palazzo. Zajímavé je že jím zde chtěli nahradit dílo proslulého a vysoce ceněného Alessandra Scarlattiho. Pozor na to, Scarlattiů v hudbě je pomalu víc než Bachů a je vždy třeba přičinit křestní jméno.

   Jak bývalo v barokní době zvykem, upravovalo se a opisovalo a používaly se skladby, nebo jejich úseky v jiných dílech, dělal to i takový plodný génius jako J. S. Bach, který cituje upraveného Pergolesiho v jednom svém žalmu. Pergolesiho dílo na rozdíl od mnoha jiných barokních skladeb přetrvalo a hrálo se po celá tři staletí. To nepotkalo ani Bacha, ani Händela, ani Mozarta. Nemá smysl spekulovat, proč. Rabíni by řekli, že je to tak i tak a že je možné úplně všechno. Podobně hovoří i jaderní fyzici.

   Poněkud obsáhle jsem se dostal až k poslednímu číslu koncertu, leč tři věci předcházely. Program otevřelo známé a velmi staré Ave Maria Giulia Cacciniho (1550-1618), jež přišla, jak jsem čekal, zapět sopranistka Lucie Silkenová. A doprovod zajišťuje známé Barocco sempre giovane s dirigentem Louženským.

   Lucie nedávno zveřejnila na facebooku fotku z velikého zavařování třešní a jahod a dnes je tu s vlasy zapletenými do tenkého copánku. Soudím, že pro samé zavařování nestihla dojít ke kadeřnici, aby jí vytvořila na hlavě ony obvyklé umné uzly někdy i s drze trčícími prameny, jež jednu dámu na facebooku podnítily k suché poznámce: „veverka“. Anebo své kadeřnici nedala dost sklenic s jahodami a ta odmítla za tak nízkou odměnu tvořit. Uvidíme.

   Ale i tak to Lucii moc sluší a při děkovačce rozverně přiběhne zpět s pukrletem, a barokně pohodí copánkem a nožkou vzad. Nato přichází Václava Krejčí-Housková zazpívat mariánskou antifonu Salve Regina Nicolo Porpory (1686-1768). Muže, jenž zazářil doma v Itálii, poté i v Anglii vedle Händela a nakonec i v Drážďanech a ve Vídni, kde učil kompozici i Haydna.

   Václava zpívá altový part, který jí jako mezzosopranistce s temnějším hlasem nečiní žádných potíží a musí prakticky odtáhnout celou skladbu odhadem dvacetiminutovou. Jediného si všimnu, to, že je hlas posazen tak nízko, znamená, že není zářivých míst, avšak Václava naplní antifonu velikým citem a už se těším na dvojhlas obou dam v Pergolesim.

   Ještě před ním je na programu píseň Ave Maria pro soprán a smyčce polského skladatele Michala Lorence (1955), která byla použita ve filmu Prowokator. Už jsem si ji ochutnal doma na Youtube a musím Lucii složit poklonu za krásný zpěv ve skladbě romantické vůně a chuti. Zase pukrle a copánku házení.

   A už tu je skladba večera, k níž přichází dívčí část pěveckého sboru KOS Pedagogické školy Litomyšl. Skladba není tak dlouhá, abyste si ji nemohli pustit sami místo zírání na bednu. Tady je krásná verze s Vivikou Genaux, která tu loni zanechala mnoho mokrých očí následkem koncertu s Velkým C: https://www.youtube.com/watch?v=1SfZJQ7cXV4. Ale naše děvčata nikterak nezaostala a bylo znát, že je pro ně toto Stabat mater odměnou nad jiné, stejně jako jsem to cítil loni při jejich expozé v Mozartově Requiem.

   Před závěrem nastává zajímavý scénický obraz. Přinesou se červené zapálené svíčky a děvčata ze sboru je postupně rozeberou a umístí na konstrukci, jež vytvoří svítící kříž. Sama mají maličké ledky a celé je to působivé a náladové. Po doznění závěrečného Amen je celý kostel nadšen a já pak druhý den posílám Lucii na facebook: „Byl jsem tam a nadšen a napíšu to jako obvykle a pošlu. Má hluboká poklona Lucii a Václavě.“ A dostávám milou odpověď: „Jeee a že jste se nestavil po koncertě... Už se moc těším na Vaše "kritická" slova.“

   Milá Lucie, aniž bych se pouštěl do podrobností, bylo mi s koncem koncertu uposlechnouti jistého volání, jež je silnější než volání divočiny. Až v kavárně v parku jsem dospěl do stavu plných lidských práv. Ale spalo se mi v kempu i přes zimu dobře, jen mi chvíli trvalo, než jsem se dostal k naostření svého pera. 

   A na úplný závěr. Onoho 24. června oslavila 46. narozeniny jedna z nejusměvavějších dam v oboru klasického zpěvu, Norka Sissel Kyrkjebo, již chovám ve veliké oblibě pro její průzračný hlas a milou tvář. Jen Markéta Janoušková může s jejím vřelým pohledem soutěžit. I když je to trochu mimo, připomeňme si ji tímto Bachem, abychom zůstali v oboru a době. https://www.youtube.com/watch?v=0U0Ne-Yvv7o&index=10&list=PLD906DE781E833124. Jo a ten kostel je v městečku Roros, které je na seznamu památek UNESCO jako vzor zachovalého hornického sídla ze 17. století: Podívejte, kam jsme se dostali, a podívejte taky zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%B8ros .

Autor: Richard Mandelík | neděle 5.7.2015 6:00 | karma článku: 7,49 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Půvabné i závažné věci s malými pořadateli na jaře 2023

Začnu s koncertem, který mi mou nepořádností vypadl z drobností jara 2022, protože sličná a milá violoncellistka Milada Gajdová by si nezasloužila opomenout.

4.10.2023 v 7:00 | Karma: 5,97 | Přečteno: 60x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Česká filharmonie a ČSKH na jaře 2023

Navštíveno 6 koncertů, z nichž řadím na nejvyšší místa ten poslední a paganiniovský s mistrem Vodičkou.

22.9.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Markéta Janoušková-Der blaue Engel

Parafrázuji dle slavného filmu Marlene Dietrich, leč měl bych parafrázovat jiný film, a to český Hotel Modrá hvězda, neb dnes křtíme desku nazvanou dle skladby Jacquese-Alphonse de Zeeganta L’Astre Bleu.

15.9.2023 v 7:00 | Karma: 5,41 | Přečteno: 71x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Pražské jaro 2023

Letos jsem se i s ohledem na tu blbou peníze požírající inflaci stejně dost odvázal a zapisuji 9 koncertů.

28.8.2023 v 7:00 | Karma: 4,77 | Přečteno: 80x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2023

Na tento navýsost sympatický orchestr s novým mladým a velmi nadějným šéfdirigentem Popelkou jsem zašel třikrát z toho na závěr na netypický komorní koncert.

24.8.2023 v 7:00 | Karma: 4,38 | Přečteno: 58x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.