Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražské jaro díl druhý- komorní

Spolu s orchestrálními jsem letos navštívil jedenáct koncertů a z nich bych nejvíce vyzvedl Jordiho Savalla a Monteverdi choir.

   A mému oku nejmilejší byly na festivalu sopranistky Lucie Silkenová a Eva Hornyáková, cembalistka Anastasia Antonova, houslistka Anna Veverková a hobojistka Rachel Baldock.  

   15. května v Anežském klášteře program Těžké je opustit krásu k poctě našich židovských autorů zavražděných za války. Zpívá zkušená a sympatická sopranistka Irena Troupová a doprovází ji klavírista Jan Dušek. Hrají se čtyři Písně pro soprán Hanse Winterberga, Pět písní Hanse Krásy a velmi povedené Tři valčíky téměř neznámého Rudolfa Karla z roku 1913. Tady se vysloveně vytáhne klavírista a skladba připomene francouzské impresionisty. Ten poslední označený Allegro ma non troppo sklízí devítku. Program uzavře Šest sonetů na texty Louise Labé, op. 34 Viktora Ullmanna. Já jsem rád, že se připomíná hudba těchto talentovaných Čechů.

    20. května odpoledne v sále Pražské konzervatoře dva věhlasní klavíristé Václav Mácha a Miroslav Sekera. Zajímavé je, že se střídají v tom, kdo bude hrát vedoucí klavír. K potěšení mému mají oba krásné obraťstránky, Sekera blondýnku, jež se velice podobá francouzské sopránové hvězdě Sabine Devieilhe a Mácha Číňanku, či Korejku.

   Zahájí Mozartovou Sonátou pro dva klavíry D dur, KV448 s jímavým Andante uprostřed. Po zajiskření v závěru dávají Poulencův Koncert pro dva klavíry a orchestr v autorově úpravě pro dva nástroje. Je hladivý a dobře uvede Bernsteinovu Hudbu pro dva klavíry, jež dostává osmičku, neb se mi velmi líbí. Na závěr jsem rád, že připomenou slovenského Alexandera Moyzese a hrají jeho Jazzovou sonátu pro dva klavíry, op. 14. Druhá věta zní téměř ježkovsky a celé je to sympaticky odlišné od předchozí klasiky. Přidají Gershwinovo Klavírní preludium, sice pro jeden nástroj, ale hru si dobře podělí.

    16. května v Rudolfinu Julian Rachlin s houslemi i violou doprovázený izraelským klavíristou Itamarem Golanem. Úvodem zní Beethovenova Sonáta pro housle a klavír A dur, op. 30/1. To je skladatelova šestá. Poté neklidný a bohatý Šostakovič a jeho Sonáta pro violu a klavír, kde třetí věta jako kdyby vzpomínala na měsíční svit.

   Po přestávce složí poklonu Dvořákovi v podobě Romantických kusů, op. 75 a dá vzpomenout na to, s jakým citem je hraje Markéta. Nato vytáhne klenot večera v podobě Brahmsovy sonáty pro housle a klavír č. 3 d moll, op. 108. Ve čtyřech větách dostáváme přehlídku vybroušené zralosti skladatelovy a suverenity obou hráčů. Klavír, jak u Brahmse časté, hraje významnou roli. Přidávají se Kreislerova Rosemarie a Saint Saënsovo Rondo capriccioso. Dnes Honzovi připadal na jeho vkus poněkud méně živý.

     24. května v Anežském klášteře ruská cembalistka Anastasia Antonova, vítězka soutěže PJ 2017. Koncert věnován památce Zuzany Růžičkové, oné světové madame cembalo, letos nás opustivší. Jako přidaná hodnota je dívčina devatenáctiletá neobyčejná krása podtržená dokonalým střihem nakrátko a nakadeřením té hlavičky. A má velmi dlouhé a štíhlé paže jako Světlana Zacharova. Je vysoká a téměř posedlá tónem, který si občas vychutnává a zdobí detaily téměř cizelérsky, kdyby to šlo, jistě by protahovala údery. Její nástroj má skoro bych řekl sladký zvuk.

   Zahájí Buxtehudeho Preludiem g moll a po něm už musí přijít jeho obdivovatel Bach se Sinfonií g moll, BWV 797. Náhodou je i na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=_rf6-wH2z0E. Následuje další Bachova skladba, tentokrát z častého přepisu děl jiných autorů, v našem případě Vivaldiho. Koncert g moll, BWV 975, který doslova pod Anastasiinými štíhlými prsty zpívá a končí téměř rozpustile. Dnes uzavře Händelovou Suitou E dur, HWV430.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 23.7.2018 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 67x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2023

Letos jdu jako obvykle na všechny tři jarní koncerty, nic se mi s nimi nekříží. Jdu jako vždy rád, neb tam potkám, jak doufám, skvělé dámy Josefínku, Moniku Kláru a Petru, o vstupních dámách nemluvě.

10.8.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na jaře 2023

Letos na jaře se setkáme třikrát v Rudolfinu a čtyřikrát ve Vzletu. Čtyřikrát z pěti koncertů ve Vzletu proto, že 21. února dostal přednostkoncert výjimečného Brittenova Válečného Requiem jako upomínka roku války na Ukrajině.

3.8.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanova Litomyšl 2023

Letos jsem zvolil tři koncerty ve dvou dnech, vždy s návratem domů, což přijde levněji, než ubytování, které se po přestavbě Autokempu Primátor vyšplhalo na tři tisícovky a stalo se tím pro mě nepřijatelným.

26.6.2023 v 7:00 | Karma: 6,42 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2023

Navštívil jsem 4 komorní koncerty, jež mám ve veliké oblibě proto, že v nich otisknuta dramaturgie půvabné a milé dámy Martiny Sermain a u vstupu člověk vítán neobyčejně milou kadeřavou kráskou Anetou Peterovou.

12.6.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

God save the King, aneb velké britské mazání, skotský šutr a rituály

Já, nenapravitelný anglofil jsem si zase jednou přišel na své a uspořádal si 6. května 2023 vlastní korunovační program a k tomu degustoval dvanáctiletou Glenfiddich.

9.5.2023 v 7:00 | Karma: 7,64 | Přečteno: 183x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.