Jak vysvětlíš tenhle poplatek, banko?

Že po mně chtějí v bance poplatek, sotva u nich vezmu za kliku, to už jsem si zvykla. Ale co je moc, to je moc. Onehdy jsem posílala ze svého sporožirového účtu 100 euro jako zálohu na dovolenou v Rakousku. Stálo mě to 220 korun. Za převedení sto eur, v přepočtu 2550 korun, jsem zaplatila skoro desetinu navíc. Ólala, to snad dostanou moje peníze na trase mezi českou a rakouskou bankou kafe a chlebíček. Jinak si to „cestovné“ neumím vysvětlit.

A to jsem ještě byla ostražitá. Na monitoru počítače – částku jsem posílala pomocí internetového bankovnictví – mi totiž svítila zpráva o službě PRIEURO. Jakože, když pošlu peníze v tomto režimu, bude je mít druhá strana do čtyř hodin. Hmmm, to je servis, uznale jsem pokývala hlavou. Ale děkuji, tentokrát nechci, našemu penzionu stačí záloha během týdne. Protože „čtyřhodinové“ PRIEURO bude určitě o něco dražší….

Podívala jsem se pro zajímavost do sazebníku České spořitelny. A zpotila se. Ještě, že jsem nepodlehla mámení ukázat, jak dokážu být rychlá: ta služba by mě přišla ještě o 750 korun dráž.

Chachá, takže k posílaným 2550 korunám bych musela přihodit ještě tisícovku. 

Pozor, aby nedošlo k mýlce: chválím takovou službu a chápu její význam třeba pro podnikatele, který potřebuje co nejrychleji zaplatit. Co nechápu, je cena za ni.

A ještě pro jednu věc se na Českou spořitelnu hodně zlobím. Pro její chytrácké pokrytectví. Když už klientovi rozešle na stránky jeho internetového bankovnictví zprávu: „můžete využít novou službu“ a nelituje času a prostoru,  aby ji detailně popsala, proč do stejného textu neuvede, že příplatek za PRIEURO je oněch 750 korun?

Jistě, je výhodnější tuhle informaci šalamounsky obejít větou:

„Zpoplatnění PRIEURO úhrad se řídí platným Sazebníkem ČS pro platební styk“.

Třeba se chytí i takoví, kteří by sedmisetpadesátikorunového poplatku litovali, ne-li si nad ním ťukali na čelo, že …

Možná namítnete, proč se vztekám a nejdu ke konkurenci. Třeba na poštu. Jenže, jak jsem si zjistila, tam bych zaplatila za standardní poslání peněz na účet 200 korun, případně stovku, kdybych část nákladů hodila na adresáta. S ohledem na čas strávený výběrem peněz a ve frontě u poštovní přepážky, je to „nula k nule“.

A další banky? Tak třeba v Komerční si řeknou za stejnou službu 195, v ČSOB od 250 korun. Dál jsem v nepříliš přehledných sazebnících nehledala… Navíc ani nevím, jaké administrativní martyrium bych musela podstoupit, když bych posílala peníze z banky, u které nemám účet.    

Vím, že 220 korun je v rámci ceny celé dovolené poměrně zanedbatelná položka, necelých devět euro. Ale věřte, raději bych si za ně koupila tyrolskou tlačenku s cibulí a pivo, než několik úderů ukazováčkem do entru. Anebo je to víc námahy? Skrývá se za poplatkem nějaká výjimečná a složitá práce?

Ráda si nechám, vážené banky, vysvětlit, co si za ty peníze od vás vlastně kupuju.

Autor: Klára Mandausová | pátek 7.3.2008 9:00 | karma článku: 46,43 | přečteno: 14801x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80

Klára Mandausová

Moje medaile

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46

Klára Mandausová

Muži a muži

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43