Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Do nového roku s novým zadkem

Nesnáším novoroční předsevzetí. Nemám ráda už jen to slovo, předsevzetí. Připadá mi trapné, podobně jako žirový (účet) a pasírovat. Prostě mi některá slova připadají trapná, netuším proč, nemůžou za to... Ale to je vedlejší. Do svých dvaceti jsem si žádná novoroční předsevzetí nedávala. Co víc, neměla jsem o nich ani tušení. Až jeden mi jejich existenci prozradil. Tím nejpříšernějším způsobem.

Seděla jsem mu na klíně na Silvestra na horské chatě, kde běhali lidé s papírovými čepicemi na hlavě, smáli se i tomu, že je víno červené a venku nesněží, a k poslechu a tanci vrzal multiinstrumentální přístroj  My dva a čas. Byla jsem zamilovaná až hrůza, takže mi ten flašinet zněl jako nebeské varhany. A ten ON mě pohladil po vlasech a řekl, „dáš si jedno předsevzetí, jo“.  Zamrkala jsem očima, že se Marylin M. musela propadat v hrobě  hanbou, jak to dělala celý život blbě, a vzdychla, „ano, ano, ano … a jaké?“ „Že budeš trochu cvičit, aby se ti zmenšil zadek.“ Jeho měkký klín se změnil v lavici inkvizitora. Měla jsem tehdy poctivou osmatřicítku, jako velikost, a nikdo proti mému zadku do té doby nic neměl. Varhany se změnily ve sbor kvílejících myší.

Plakala jsem na smrdutém WC, kde chyběl toaletní papír, prkýnko z měkké umělé hmoty mělo světle zelenou barvu a dveře se zavíraly háčkem. Do tří měsíců jsem měla zadek jako lehká atletka, co se zrovna vrátila z olympiády. Moc si ho neužil, tak nějak už jsme nebyli spolu …

Dala jsem si předsevzetí, že už o žádném předsevzetí nechci ani slyšet. A že už nikdy nebudu trávit pitomého Silvestra s papírovými čepicemi za zvuku multiinstrumentalistů. Nýbrž sportem. Slyšíte, jak to skřípe? Pro předsevzetí není kam šlápnout …   

Příští rok jsem v rámci nepředsevzetí/předsevzetí vyrazila na běžky. Že prý se proběhneme po kopcích a ve dvanáct si připijeme svařákem na horské chatě (zase ta horská chata!), říkal člen horské služby s vysílačkou v kapse, který načmáral trasu a postavil se do čela výpravy. Ztratili jsme se. Do chaty jsme přišli v půl třetí. Se sprostými slovy na rtech. Já navíc s otravou krve v ruce. Ignorovala jsem tmavě červené čáry, které se od rána táhly od prsteníčku levé ruky až po loket. Jenže někdy mezi čtvrt na dvě a druhou ráno jsem začala mít tušení, že je zle. Klepala jsem kamarády bambusovou hůlkou do zad, jestli by nemohli trochu zpomalit, a žádala od nich slib, že mi na té chatě, pokud ji někdy najdeme, seženou odvoz do údolí. Klepat  s prominutím úplně nasrané chlapy bambusem přes hřbet a myslet si, že o Silvestra po půlnoci bude na horské chatě někdo schopný řídit byť jen koloběžku, je jako spoléhat na to, že mi zahrádku zrejou mimozemšťani.

Tak se mě cestou domů nad ránem pěšky s lyžemi na zádech - sníh byl jen na hřebeni - aspoň snažili rozveselit. Schovávali se v té úplné tmě za stromy a když jsem byla já a moje horečka na dosah, vyskočili a bafli. Vyprávět o tom, jak se mi snažili zhnisaný prst o několik hodin později propíchnout nad svíčkou dezinfikovanou jehlou, nemá smysl. Myslím, že z té doby pochází mé předsevzetí (předsevzetí!), že budu mít ráda muže, ať se děje, co se děje…

Když mě kamarádka před pár dny plácla do zad, jaké si dávám předsevzetí do nového roku, chtěla jsem ji nejdřív polít medem a posypat šlupkama od brambor. „Jděte už všichni do háje .. předsevzetí..“

A pak se mi rozsvítilo. Co mi vlastně vadí na předsevzetí? To příšerné slovo přeci.  Vyměním ho. Za přání. Přání mám ráda. I jako slovo. Můžu si je nechávat pro sebe, věřit, že se splní a koneckonců, i pro to něco udělat.

Takže už žádná předsevzetí, ale přání. Dělají život milejší…

A vám moc a moc děkuju za to, že mi jedno plníte. Že čtete moje blogy. Mám z toho obrovskou radost.

A přeju vám do nového roku hodně přání, která se splní. 

klára m.

 

  

Autor: Klára Mandausová | úterý 29.12.2009 10:22 | karma článku: 42,51 | přečteno: 8815x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Klaus chce prchnout

Tak prezident Klaus zvažuje emigraci. To prý kdyby vyhrál volby, ve kterých vybíráme jeho nástupce, Karel Schwarzenberg. Slyším za jeho slovy, mně (Mně!) takový člověk nebude poroučet. Nedovolím, aby někdo takový byl najednou o schod výš, než já.

24.1.2013 v 17:29 | Karma: 31,81 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Nevolíš Karla? Zatočíme s tebou!

Jsem velká obdivovatelka Karla Schwarzenberga a jeho je můj hlas. Proto bych měla být ráda, že režisér ságy Zdivočelá země Hynek Bočan a spisovatel Jiří Stránský, který napsal romány, které se staly jeho předlohou, nechtějí dál spolupracovat s Martinem Dejdarem kvůli jeho podpoře Miloše Zemana. Ale nejsem.

20.1.2013 v 19:31 | Karma: 28,17 | Přečteno: 2489x | Diskuse| Osobní

Klára Mandausová

Rakušani, naučte se česky

Volila jsem Karla Schwarzenberga, chtěla jsem ho od začátku volit a chci ho volit znovu. Mám k tomu zase o důvod víc. Milý důvod.

17.1.2013 v 17:53 | Karma: 26,32 | Přečteno: 2001x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Do kterého prezidenta byste se, dámy, zamilovaly?

Co se týče prezidentské volby, mám od začátku jasno. Když tak ale koukám na facebook a do různých diskuzí a vidím váhající dámy, napadlo mě tohle. Možné se vám to bude zdát přízemní, zjednodušené, příliš ženské až slepičí, ale ať...

10.1.2013 v 10:45 | Karma: 22,67 | Přečteno: 2139x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kašlete? Tak to máte angínu

Když je mi blbě, zalezu do postele, hodím na sebe tři peřiny, vypiju konvici horkýho čaje a potím se jako Frodo v Hoře Osudu. Jenže na potvoru, kvůli který chrchlám zrovna teď, je moje metoda, zdá se, krátká. Huš k doktorovi, než budu sbírat na podlaze tvoje plíce, vyhnal mě můj milý do míst, kterým se vyhýbám obloukem. A tak jsem šla.

9.1.2013 v 14:35 | Karma: 37,98 | Přečteno: 9201x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky