Časoprostor, nebo gravitonový éter?

Je časoprostor reálný, nebo je to pohádka SCI-FI vědce? Proč byl zavrhnut éter a ne časoprostor? Proč Albert Einstein spojil čas s prostorem a ne s hmotou? Může existovat ještě něco jiného, než hmota a její pohyb?  Dobrá otázka.

 

Časoprostor.

Časoprostor nebo také prostoročas je fyzikální pojem z teorie relativity sjednocující prostor a čas do jednoho čtyřrozměrného kontinua. Čas hraje roli čtvrtého rozměru a je oproti zbylým třem prostorovým rozměrům význačný. V obecné teorii relativity je časoprostor obecně zakřivený a má strukturu variety.Wikipedie

 Proč si Albert Einstein vymyslel pohádku o časoprostoru a "podložil" to matematickými výpočty? Tak to je dobá otázka. Asi pro to, že byl mladý a chtěl něco objevit, na co ještě nikdo nepřišel. Navíc v té době se stále diskutovalo o světelném éteru. Vědci se rozdělili na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdily, že musí existovat světelný éter a druzí, ti skeptičtí zase, že nic takového neexistuje, protože ho nikdo neviděl, nejde změřit ani zvážit, ani nijak dokázat. Skeptikům nahrával pokus, známý jako Michelsonův- Morleyův experiment, který jsem popsal v blogů      https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=711897 Úsměvná, ale pravdivá, mě připadla věta pana H.E.Retica.  

http://universepeople.sweb.cz/dukaz%20existence%20eteru.htm  

V současnosti platí za "skutečnost", že neexistuje žádný experimentální důkaz éteru. Je to udivující, protože kdyby se éter měl projevit ještě očividněji, musel by snad fyziky už jedině pokousat.

Éter nemusí nikoho kousat, protože je  tolik  nepřímých důkazů existence, že pouze zarytý SCI-FI fanatik bude bránit časoprostor.  

Takže tu máme dvě teorie, podotýkám teorie, protože obě teorie se zakládají pouze na představách vědců a ne na podložených, hmatatelných důkazech. Z minulých článků vím, že se okamžitě ozvou zastánci Alberta a vyrukují s GPS. Ano znám, že při výpočtech časů, pro družice se dosazuje relativistická rovnice, ale konečný výsledek je velice chybný, takže se musí značně korigovat, čímž vlastně vliv dilatace času zmizí.

Uvedu příklad. Na družice GPS působí menší gravitace, takže HODINY, nikoliv čas, se předbíhají o 45,8 miliontin sekundy za den. Dilatace času k vůli rychlosti je o 7,2 miliontiny sekundy kratší. Dále tu máme Shapirův efekt, který nám zpozdí signál v důsledku rychlosti elektromagnetického vlnění. Potom musíme provést korekci, kvůli rotaci Země,  Sagnacův efekt. atd., takže nám dilatace času kvůli rychlosti, prakticky zmizí, ale uvádějí se jen ty hlavní dvě veličiny, aby neutrpěla genialita Alberta.

Součtem těchto dvou efektů dospěli vědci k číslu 38,64 mikrosekund denně, o které se atomové hodiny na palubě GPS satelitů předbíhají. Aby se tomu zabránilo, je potřeba je nepatrně zpomalit. V praxi to znamená, že místo frekvence 10,23 MHz mají impulzy frekvenci nepěkných 10,22999999543 MHz.Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/vesmir/gps-relativisticka-korekce-einstein-stratocaching.A140915_130940_tec_vesmir_pka

GPS je dobrá vymoženost, ale vůbec nevysvětluje, čím se elektromagnetické vlnění šíří. Pokřiveným časoprostorem, nebo gravitonovým éterem?  To se dá vysvětlit definicí gravitace. Časoprostorová teorie vůbec nevysvětluje, proč se prostor "křiví", jen, že do způsobuje hmotnost větších těles. A jak působí gravitace mezi malými tělesy, nebo částicemi? Na to se musela vymyslet další "geniální" teorie, zvaná kvantová teorie, která je ještě bludnější, než speciální a obecná teorie dohromady, protože se nepodařilo nikomu ty dvě teorie sjednotit. Albert Einstein gravitaci, jako sílu vůbec neuznával a při tom si ji prakticky můžeme kdykoliv dokázat, pomocí pružiny a závaží. Já jsem gravitaci popsal, ale ne jako přitažlivost, ale jako přitlačivost.https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674865 Co napsat na závěr? Prostor ve vesmíru není prázdný, takže "nic" se nedá pokřivit, nebo deformovat.Deformovat se dá pouze to, co má nějakou formu, tedy hmota. Moje teorie je, že prostor se skládá z nepatrných "částic", které jsou tak malé, že je prakticky nemožné zjistit jejich hmotnost, ale nějakou určitě mají. Z těchto malých gravitonů, se skládá celý gravitonový vesmír, ale i hmota látková. Vše je jenom moje představa, hypotéza, teorie, stejně jako každá jiná teorie, protože žádná teorie není prokázaná, pouze schvalovaná, nebo odmítaná. Samozřejmě lidé jsou zvídaví, takže by rádi věděli více.     

 

     

 

Autor: Julius Maksa | sobota 29.2.2020 14:36 | karma článku: 14,26 | přečteno: 1513x
  • Další články autora

Julius Maksa

Le Sageova teorie gravitace.

8.9.2020 v 13:42 | Karma: 9,42

Julius Maksa

Kvasary a magnetary.

4.9.2020 v 22:47 | Karma: 8,74

Julius Maksa

Pulsary a gravitační vlny.

25.8.2020 v 17:46 | Karma: 9,21