Nepotřebuje Evropa nového Evžena Savojského?

 Nedovolme, aby se historie opakovala. Mějme na paměti historii a poučme se z ní. Je nejvyšší čas, aby se evropští lídři probudili a začali se Tureckem velmi vážně zabývat.

Nepotřebuje Evropa nového Evžena Savojského?

Je tomu téměř 494 let, co v bitvě u Moháče zahynul český, uherský a chorvatský král Ludvík Jagellonský, jehož oddíly byly poraženy početně silnějším vojskem osmanského sultána Süleymana I. Bitva u Moháče na dlouhou dobu negativně poznamenala evropské dějiny. Osmanští Turci začali ohrožovat Evropu. Evropští panovníci tehdy toto nebezpečí podceňovali a věnovali se raději řešení svých vlastních záležitostí, než aby se dokázali proti tureckému nebezpečí sjednotit. Tento stav trval poměrně dlouho, dokud armáda prince Evžena Savojského neporazila Osmany, což nakonec vedlo k vyhnání Osmanů z Evropy.

A proč o tom píši?

Protože bychom si měli brát poučení z historie. Turecko je odpovědné za genocidy Řeků, Arménů a Asyřanů v osmanském Turecku v letech 1914-1923.  Též je odpovědné za násilné vyhnání zbývajících Řeků z Turecka v roce 1964 a za invazi na ostrov Kypr v roce 1974, a vysídlení absolutní většiny řeckého obyvatelstva z jimi ovládaného území. Členství Turecka v NATO, Kurdskou otázku a tureckou podporu islámského teroristického státu, nechávám bez komentáře.

V současné době Turecko využívá migrantů, aby destabilizovalo Evropu. Turecko  ignoruje mezinárodní právo, podporuje a cíleně řídí migrační vlnu. Turecko organizuje odesílání migrantů na hranici autobusy, aby ztížili práci Řekům a Evropě. Turecko očividně vydírá a ohrožuje Evropu.  Nedovolme, aby se historie opakovala. Mějme na paměti historii a poučme se z ní. Je nejvyšší čas, aby se evropští lídři probudili a začali se Tureckem velmi vážně zabývat. Evropa potřebuje nového Evžena Savojského, jelikož Turecko i nadále zůstává  nepřítelem Evropy.

Autor: Mansoor Maitah | čtvrtek 5.3.2020 19:59 | karma článku: 41,74 | přečteno: 1217x