Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem si našla bydlení

Možná to je pro vás denní chleba. Možná na svá studia s nostalgií vzpomínáte. A nebo jste to třeba nikdy nezažili. V tom případě, jste nejspíš vítězové...

Když jsem se dostala do Brna na vysokou školu bylo nutné najít si bydlení. Prohledala jsem všechny možné inzeráty a vydala se na obhlídku. Byt, který jsem viděla jako druhý a do kterého jsem se nakonec nastěhovala, ale přesahoval všechny moje nejčernější sny. Byt se nacházel v domě, který už sám o sobě křičel VRAŤ SE ZPÁTKY NA TRAMVAJ A ODJEĎ AŽ NA KONEČNOU. Na chodbě jsem se málem přerazila o kus koberce, který zjevně někdo upravil na rozměry chodby. Nevím, čím to řezali, nejspíše sekačkou na trávu, protože jsem původně myslela, že si tu rozbil ležení nějaký bezdomovec. Výtah to byla fantazie. Po otevření mě uvítal nápis Vítejte uvnitř výtahu. Podle zápachu jsem si domyslela, že v domě žije nejméně dvacet psů, z nichž někteří nezvládají dojít do Lužáneckého parku na venčení. Upřímně jsem doufala, že je to psí... Celý kolos hlučel, že by to nepřebila ani lokomotiva. Kdybych sama sebe uvázala na kladku asi bych se vytáhla do třetího patra rychleji.  Chodba bytu byla celá pokrytá šedivými skrumážemi prachu. Při vstupu do tmavého foyer mi vytryskly slzy z neidentifikovatelného zápachu.  Jak jsem později zjistila, vycházel ze spíže, na kterou jsem se musela naučit speciální chvat. Ve vteřině popadnout pytlík s bramborami, rychle zavřít a zamknout za sebou. Na okně kuchyně vesele klíčila všeliká zelenina. Zvuk, který jsem považovala za jeřáb z venku, byla stoletá lednička. Nepoznala jsem, jestli je sporák plynový anebo elektrický, protože byl pokrytý vrstvou těstovin, zbytků zeleniny a řízků.
V koupelně se ve špíně podlahy rýsovaly čerstvé šlápoty někoho, kdo se právě dosprchoval. Rybičky na koupelnovém závěsu měly rozjetou párty s kamarádkou plísní. 
Ale vrcholem byl můj pokoj. Měl mi být vyhrazen roh. Na jedné stěně zelo přibližně sto děr, které dokazovaly, že ještě před nedávnem visel na zdi terč na šipky. Druhou stěnu někdo bezesporu pozvracel a následně se pokusil zdivo omýt, popřípadě oškrabat. Odešla jsem z bytu s obligátním já se rozmyslím a do večera se ozvu. Byla jsem pevně rozhodnutá, že sem už nikdy nevkročím. 
Po týdnu mi však přišel email. Milá Magdo, udělali jsme si tu poradu a vybrali jsme Tebe jako naši novou spolubydlící. Moc rádi bychom s Tebou bydleli. Moc se na Tebe těšíme a doufáme, že nás neodmítneš!Vzhledem k tomu, že nemám žádné kamarády a většinu času jsem trávila doma na vesnici, tenhle email zavážil. Dojali mě, zmetci, připadala jsem si jako bych vyhrála miss a zcela neuváženě jsem souhlasila. Zajímavé bylo, že ze třech spolubydlících se jich vyklubalo sedm. V bytě jsem jediná Češka. Ostatní jsou Slováci a jeden Polák, který přestal ve dne vycházet po té, co se k nám nastěhoval homosexuál. To, že je Polák doma, poznáme pouze podle toho, když se po návratu od rodičů objeví na stole pytlík s Krowkama.  Jako ideální teambuilding se mi s odstupem času jeví vyklízení oné inkriminované spíže. Nic vás nestmelí tak, jako když společně vyhazujete nafouklé konzervy s tuňákem a tuny papírů. Navíc jsme se strašně ztřískali, protože každou tuhle nechutnost bylo nutné zadesinfikovat. V životě jsem nekupovala tolik pastí na myši a mravence a Sava proti plísním. Tento fejeton můžu s klidem napsat až po roce bydlení. Už je dle mého názoru jisté, že mě metalista z krajního pokoje nechce rozkuchat a namalovat mou krví na dveře obrácený pentagram. Žádná z přítomných děvčat nenosí moje boty a myši jsou definitivně mrtvé. Pokud si ovšem myslíte, že jsme z téhle díry vytvořili novou vilu Tugendhat, tak se pletete. Spíše jsme si kvůli nízkému nájmu tak trochu všichni zvykli. Sprchovat se v botách do vody a tak….

Autor: Magdaléna Řiháková | sobota 21.2.2015 14:00 | karma článku: 10,72 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Magdaléna Řiháková

Jak jsem si šla změřit tuky v těle

Co vás čeká, když neprozřetelně vlezete na váhu pár dní po Novém roce. Ne na váhu, na stroj, který vám zruinuje sebevědomí...

10.1.2016 v 10:25 | Karma: 19,10 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

Magdaléna Řiháková

Jak mě tatínek zapomněl v baletu

Sníh nikde a témata na fejetony se jen tak nenápadně rýsují. A tak jsem téměř psychoanalyticky zabředla do svého podvědomí a vyhrabala příběh, který je o sněhu a dětství a mých rodičích. Ideální předvánoční téma, nemyslíte?

10.12.2015 v 13:32 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Magdaléna Řiháková

Jak jsem si znovu našla bydlení

Někdy člověku dochází inspirace. Někdy mi vůbec nikdo neubližuje, abych se mu mohla pomstít na blogu. A někdy se nastěhujete někam, kde se zase píše samo.

22.11.2015 v 11:21 | Karma: 15,52 | Přečteno: 680x | Diskuse| Ostatní

Magdaléna Řiháková

Divadelní recenze: Jméno v Městkém divadle Brno

Když jsem zjistila, že bude Městské divadlo Brno uvádět francouzskou komedii Jméno, srdce mi zaplesalo. Znala jsem tenhle kus ve filmové verzi a velmi mě pobavil.

28.9.2015 v 17:10 | Karma: 8,55 | Přečteno: 460x | Diskuse| Kultura

Magdaléna Řiháková

Jak jsem málem udělala v českých médiích pohovorový homerun.

Poměrně nedávno vyslovila jsem jedno velmi pošetilé přání. Řekla jsem, že bych chtěla být úplně blbá.

9.9.2015 v 17:05 | Karma: 17,20 | Přečteno: 672x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Jsem studentka, fejetonistka, divadelní kritička a velká milovnice módy. Mám dva blogy, které jsou sice krásné, ale bez čtenářů. A to je škoda a sama si tam návštěvnost nezvednu. Berte prosím mé články s nadhledem, není to kniha životních mouder ani zaručených pravd.