Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střelecká baterie ve Slavii a trápení Sparty

V polovině soutěže vede fotbalovou ligu podle očekávání Slavia, druhá Sparta na ni ztrácí 12 bodů a pátá Viktoria Plzeň dokonce 20 bodů. Je rozhodnuto v boji o mistra?

Většina médií má jasno: červenobílí hrají „svou vlastní ligu“, všechny výrazně převyšují a o dosažení mistrovského hattricku nemůže být pochyb. Pravda, pokud se situace nezmění a budou válet jako v posledních týdnech, jejich náskok by mohl ještě narůst. Ale vzpomeneme-li si na loňské jaro, nelze vyloučit, že momentálního lídra může taky potkat mírná herní krize a boj o titul se naopak zdramatizuje. Takže úplně jasno zatím není.

Slávisté jsou na koni, na jejich hru se teď hezky dívá, a to především zásluhou Simových a Kuchtových gólů. O Simovi jsem tu už psal; je to neuvěřitelný příběh zrození střelce, na kterého Slavia dlouho čekala. On a Kuchta, který mě v posledních zápasech opravdu mile překvapil, změnili mužstvo v dělostřeleckou baterii. I v situaci, kdy je zápas rozhodnutý, se oba neustále nabízejí a své spoluhráče nutí k tomu, aby nepolevovali v úsilí. Je to úplně jiná Slavia než ta s bezzubým útokem před čtyřmi měsíci! Pokud to oběma vydrží, máme se na jaře na co těšit. Zaplaťbůh, neboť jinak je drtivá většina ligových zápasů prostě nuda. 

Slavia mě překvapila ještě v jednom směru, a souvisí to rovněž s útokem. I když Kuchta válí, nečekal bych, že Trpišovský uvolní Musu na hostování. Věří, že Chorvat bude hrát za Union Berlín bundesligu a vrátí se v létě daleko silnější. Uvidíme... Pro Musu je to samozřejmě velká příležitost. Jenomže – a nechci nic přivolávat – teď aby se v Edenu dali na modlení, aby se nezranil Kuchta. Chtějí prý inkasované peníze investovat naopak do hostování všemi slávisty uctívaného stopera Deliho, který se dočasně vrací z Brugg. Stala se totiž nemilá věc: znovu se vážně zranil Hovorka a navíc čerstvě získaný Kačaraba se zatím nejeví jako velká posila; v obou dosud odehraných zápasech byl nervózní a nespolehlivý. Slávisté věří, že jeho příchod není omyl, ale že jen potřebuje víc času. Má ho ovšem jen do léta, kdy mu skončí hostování. Příchod Deliho má dva háčky: jednak mu chybí rozehranost, protože v poslední době za Bruggy nenastupoval, což je ten menší háček, a jednak před odchodem ze Slavie do Belgie měl určité zdravotní potíže, tudíž nesnášel příliš vysokou fyzickou zátěž...  

Sparta začala ligu velmi dobře, chvíli ji dokonce vedla a mnozí její fandové ji už viděli v roli mistra. Brzy však pochopili, že měli velké oči. Nicméně v porovnání se situací před rokem je na tom herně i výsledkové o něco lépe, i když ne o moc. Trenéru Kotalovi se podařilo mužstvu vtisknout řád, což jeho předchůdce Jílek nedokázal. Fanouškové pak získali pocit, že letní posily, zkušení Čelůstka a Pavelka, hru zklidnily. To ano, ale na ovládnutí ligy je to pořád málo. Prosincový debakl 0:3 od Slavie na vlastním hřišti vrátil její příznivce do reality a značně otřásl sebevědomím mužstva, živeném po výhře nad slabým Celticem Glasgow v Evropské lize.

Zatímco sešívaní najednou našli dva střelce, Julišovi to v poslední době přestalo střílet, což není jen jeho vina, ale hlavně záložní řady, která nevytváří dostatek gólových situací. Hra Sparty nemá bez dlouhodobě zraněného Hložka potřebnou jiskru. Je chvályhodné, že Kotal dává příležitost mladým odchovancům, ale na nich zatím hra nemůže stát, ti potřebují vedle někoho růst, a v tom je ten problém. Víc by se měl rozhodně projevovat Pavelka. A hlavní otázka zní, jakou roli bude mít dál Dočkal, který by tím lídrem být měl, ale v poslední době začínal zápasy na lavici náhradníků. Není tedy vyloučeno, že ve zbývajících dnech přestupového okna bude sportovní ředitel Rosický hledat ještě nějakou posilu. A ani Kotalova pozice nemusí být z nejpevnějších...

Spartě se tím vynořil nečekaný konkurent, mužstvo Jablonce, které má v polovině ligy stejný počet bodů. Uvážíme-li, že Severočeši nepatří ke klubům – na rozdíl od Slavie nebo Sparty –, které by mohly investovat do drahých posil, měla by se Sparta vlastně stydět. Ale pozor! Jablonecký trenér Rada prokazuje, že i když se mu blíží důchodový věk, má stále spoustu elánu, a nebojím se říct, že z mužstva zatím vymačkává maximum. Jak dlouho se mu to bude dařit, to si ale netroufnu odhadnout. V neděli hrálo jeho mužstvo na Slavii s až příliš velkým respektem.

O Plzni jen krátce: jejímu pádu nerozumím. Má v mužstvu spoustu velmi dobrých fotbalistů, a tak bude problém někde jinde, nejspíš v komunikaci. Mezi kým?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Macho | pondělí 1.2.2021 20:40 | karma článku: 11,23 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 15,05 | Přečteno: 350x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 396x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 225x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2504x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

GLOSA: Lidi, na ten hokej se nedalo dívat!

27. května 2024  11:26

Bydlím dvě minuty od O2 areny. Ještě než začalo hokejové mistrovství světa, pár sousedů opustilo...

Dusivé davy, skákající metro a alkohol. Hokejové oslavy byly ale jinak klidné

27. května 2024  10:30,  aktualizováno  11:24

Slavný den pro českou hokejovou reprezentaci se sice neobešel bez zásahu bezpečnostních složek,...

Student předstíral opilého bezdomovce, lidé na něj zavolali strážníky

27. května 2024  11:20

Zbytečný výjezd mají za sebou strážníci, na které se obrátila jedna Plzeňanka. Ta se pohoršovala...

Česko čekají teplé dny, meteorologové ale varují před deštěm i bouřkami

27. května 2024  6:01,  aktualizováno  10:55

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 1512x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik