Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevyláme si zuby ve Spartě i Vrba?

Dělat trenéra fotbalové Sparty je jako sedět na bedně s trhavinou. Naposledy si to vyzkoušel Václav Kotal, včera na jeho místo nastoupil Pavel Vrba. Nečeká ho podobný osud jako všechny jeho předchůdce v posledních letech?

Na trenérském postu ve Spartě se od roku 2012 vystřídalo 10 lidí, není třeba je všechny vyjmenovávat, jen u jednoho bych se zastavil: od března do června 2017 vedl mužstvo provizorně Petr Rada jako záplata po odvolaném rovněž provizorním Davidu Holoubkovi, a nebylo to vůbec špatné. Zřejmě ale nebyl od začátku pro majitele klubu Daniela Křetínského dost dobrý; ten chtěl dlouhodobou záruku kvality a v Radovi jim patrně neviděl. Tak si z Itálie přivedl zoufalce Stramaccioniho, kterého zuby nehty, přes ostrou kritiku ze všech stran, udržel jen do následujícího března. Nebýt tohoto přehmatu, nejspíš by dnes byla Sparta o něco dál.

Teď tedy přivedl Vrbu, což se za současné konstelace zdá být nejlepší možný tah. Třeba by ještě Kotala podržel do konce sezony, kdyby se ovšem neobával, že mu Vrbu zatím vyfoukne Baník Ostrava, kde to má Luboš Kozel taky nahnuté...

Co čeká Vrbu ve Spartě? Tlak, tlak, tlak. Výsledky, výsledky, výsledky. Když přicházel poprvé do Plzně, kde si pak udělal jméno, měl dostatek času, aby všechno v mužstvu od základu změnil podle svých měřítek. A asi nejen v mužstvu, ale v celém klubu, který do té doby neměl žádné velké ambice. Ve Spartě po něm chtějí, aby nejpozději v příští sezoně vyhrál ligu, čili sesadil Slavii. A kdyby se to podařilo už teď na jaře, nikdo na Letné by se nezlobil. Spoléhají na jeho schopnosti i touhu vyhrávat.

Není v Česku moc klubů, které by Vrbu zaplatily, Sparta mezi ně patří, a proto nemohl nabídku odmítnout. V minulosti to už udělal, když po něm Letenští hodili laso po jeho neslavném půlročním angažmá v Machačkale. Sešel se s Křetínským, ale nezanotovali si. O sparťanském bossovi se říkalo, že by sestavu na každý zápas nejradši dělal sám. To Vrbovi nemohlo znít jako rajský hudba, a tak, když se neozýval nikdo ze zahraničí, radši se vrátil do Plzně, která taky upadala a potřebovala jeho injekci.

Jeden z nich bude teď muset slevit: buď se Křetínský nadobro stáhne z oblasti, která přísluší trenérovi, nebo se Vrba s jeho dominancí smíří. Ani jedno si neumím tak docela představit. Je tu ale ještě sportovní ředitel Tomáš Rosický, bývalý Vrbův hráč z reprezentace; troufnu si říct, že od něj trenérovi nebezpečí nehrozí, nejspíš bude dělat oběma nárazník.

Vrba si samozřejmě uvědomuje, že doteď ho mnozí fandové rudých nesnášeli kvůli letité rivalitě mezi Spartou a Plzní. Má štěstí, že teď diváci nesmějí usednout do ochozů, a tak bude ušetřen některých urážlivých pokřiků. Jistě věří, že dřív, než se fandové do hlediště vrátí, bude hrát Sparta mnohem líp a animozita poleví nebo dokonce zmizí. Vrba je natolik kvalitní trenér, že určité pozitivní změny ve hře budou patrné poměrně brzy. Především preferuje útočný fotbal, který Kotal tolik neupřednostňoval. Ale snadné to mít nebude; všechno špatné, co lze na Spartě najít, rozhodně nepochází od trenérů. Chybí tam klubový duch a semknutost, tedy to, co dlouho postrádala Slavia, ale dnes je to naopak její předností.

V Plzni ho taky nejspíš přestanou mít rádi, což na Instagramu ihned dokumentoval David Limberský povzdechem: „Taťko, taťko...“ Ale pakliže se v zimě spekulovalo, jestli Vrba ve Viktorii nevyhodí ze sedla Guľu, naprosto se to míjelo s realitou. Třeba později, ale určitě ne teď, kdy se ještě nevyhojila rána z jeho posledního odchodu ze Štruncových sadů.

Vrba bude muset přehodnotit postoj ke sportovním novinářům. Až do chvíle, než selhal s národním mužstvem na Euru 2016, bylo všechno v pořádku. Pak neunesl oprávněnou kritiku, která ještě zesílila, když vodil celou republiku za nos, že neodchází do Machačkaly, přičemž pravý opak byl pravdou. Když se vrátil do Plzně, byla s ním velmi těžká komunikace. Na otázky novinářů, které považoval za nepříjemné nebo příliš laické, odpovídal s potutelným úsměvem, ironicky, povýšenecky. To bude muset změnit, bude-li stát o seriózní spolupráci, a že klaka novinářů sympatizujících se Spartou je silná, o tom netřeba pochybovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Macho | čtvrtek 4.2.2021 15:06 | karma článku: 27,53 | přečteno: 2526x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 15,05 | Přečteno: 350x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35 | Přečteno: 396x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

Dvě fotbalová derby odehraná v pěti dnech narýsovala pravděpodobnou nejbližší budoucnost obou pražských „S“. Sparta má zaděláno na double, tedy vítězství v lize i domácím poháru, Slavii hrozí, že s trofejemi vyjde naprázdno.

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35 | Přečteno: 234x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

Konec letošní fotbalové sezony je ve znamení euforie z toho, že tři české kluby se probojovaly do jarní fáze evropských pohárů, což je historický úspěch, i ze stoupající atraktivity české ligy, kterou vede Sparta.

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33 | Přečteno: 225x | Diskuse| Sport

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

Slavia v osmifinále MOL Cupu nakonec fotbalisty Hradce Králové udolala 2:0, ale opět předvedla, jak strašně neefektivní je její hra, kolik toho musí její hráči naběhat, kolik přihrávek vyprodukují – a nic nevede ke kýženému gólu.

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94 | Přečteno: 2504x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Pavel dorazil do Jordánska, přivezl humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

27. května 2024  21:15

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přistál v jordánském Ammánu, kde bude v dalších dnech...

VIDEO: Jak v akčním filmu. Po zuby ozbrojení Poláci chytili českého dealera

27. května 2024  20:48

Polská policie zadržela muže z Česka, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření z...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 1512x
Volný publicista, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik