Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkraťte jim řetěz od dřezu! ... aneb Feministky v akci

Oceněním ve stylu "to kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej" zhodnotily americké feministky novinku firmy Lego cílenou na děvčata. Místo toho, aby tento příjemný počin výrobce kvitovaly s povděkem, "omlátily výrobcům o hlavu" to, že se jim zdají figurky moc sexuální a tematika stavebnice příliš genderově vyhrazená.

Foto z filmu Sexmisehttp://www.kinomuza.pl/index.php/pl/aktualnosci/59,2,11,217,proj

Tak teď opravdu nevím, o co těm dámám vůbec jde. Asi chtějí jen do všeho rýpat a vymýšlet nesmysly, protože ať je to tak nebo tak, vždycky se nějaká pomyslná hůl na psa najde. Zprávy o petici proti "Gender Legu" mě částečně rozesmály, částečně naštvaly, ale současně mě vyzvaly k tomu, abych se šla dovzdělat na net o jiných feministických aktivitách.
Narazila jsem na článek, jenž celkem rozsáhle a důkladně pojednává o stereotypech a genderových rolích v knize Harry Potter (http://www.feminismus.cz/fulltext.shtml?x=2330867). Ještě před časem bych se asi po přečtení titulku štípla, jestli se mi to nezdá, ale po kvótách pro ženy, Legu a dalších perlách se už nedivím ničemu. Tak si říkám, že pokud má někdo čas zajímat se o vymezení a postavení mužských a ženských rolí v knize, přesně spočítat, jaké je zastoupení chlapců a dívek v bradavické škole, důkladně se zamýšlet nad zastoupením heterosexuálů a homosexuálů a jiných detailů na téma gender, musí to být šťastný člověk. Můžeme takto rozebrat i Babičku...... no to by bylo fiasko! Jistě, stejně jako si paní Rowlingová může psát jak je libo, stejně tak si můžou feministky psát o čem chtějí. Jen by mě zajímalo, v čem tkví přínos těchto studií.

Taky jsem se pobavila nad téměř rok starou reportáží o tom, jak americká soudkyně podala žalobu kvůli průhledným skleněným schodům v novém justičním paláci v Ohiu (http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/feministky-maji-noveho-nepritele-vadi-jim-sklenene-schody.html). Soudkyně Lynchová byla tímto prvkem v budově velmi znepokojena a uvedla, že ve své respektované funkci nemůže riskovat, aby se jí pánové koukali pod sukni a vyzvala ostatní ženy, které se na pracovištích potýkají se stejným problémem, aby se k ní připojily. Na první pohled celkem úsměvná reportáž. Na druhé straně se mi nelíbí, že její tvrzení o respektované funkci pak připouští, že žena v méně významné funkci pak podle ní spodní prádlo ukazovat může. Současně její poznámka o tom, že je evidentní, že takové schodiště navrhl muž a nebral ohled na polovinu populace, je docela drsná. Takové úsudky mi přijdou hodně nefér. Stejně tak jako ten nejdůležitější aspekt jejího rozhořčení, jenž z mužů dělá prvoplánově animální primitivy, kteří celé dny nemají nic jiného na práci než vymýšlet sprosťárny a ponižovat ženy tím, že na ně budou civět jako na sexuální objekt a od rána do večera vymýšlet finty, jak se jim dívat pod sukni a do výstřihu. 
Možná si tyto dámy ani neuvědomují, že takovými prohlášeními muže hodně urážejí a srážejí jejich postavení ve společnosti. Současně se pak nemůžu zbavit dojmu, že takto uvažující žena má nejen pokřivený názor na muže, ale stejně tak i celkem nekritické sebevědomí. 
V soudní budově problém s průhlednými schody dočasně vyřešili tím, že členové ochranky informují ženy vstupující do budovy o tom, že se chůzí po schodech vystavují nebezpečí, že budou viděny zespoda. Jak sofistikované! To už můžeme rovnou opatřit ulice značkami Ženy pozor, při pohybu na ulici se vystavujete nebezpečí, že budete viděny muži.
Čekám, čím nás zase americké a možná i místní feministky překvapí. Nedávno jsem se v článku věnovaném antidiskriminaci a zejména pak genderové tematice zamýšlela nad tím, zda by nebylo od věci používat unisex termíny, abychom se nevystavovali riziku žaloby apod. Tak možná by to byla i cesta pro výrobce hraček. Vyrábět figurky podobné těm od Člověče, nezlob se a ještě jim pro jistotu na záda nalepit štítky "unisex". To by se možná americkým feministkám líbilo. Otázkou je, zda by se to líbilo i dětem. Nicméně mám pocit, že mnoho zemí světa skýtá pro bojovnice za práva žen tolik možností, jak se smysluplně realizovat a skutečně tak strádajícím ženám pomáhat, že nechápu proč marní čas takovými nesmysly.

 

Obrázek u článku a v perexu: foto z filmu Sexmise, zdroj: http://www.kinomuza.pl/index.php/pl/aktualnosci/59,2,11,217,projekt-kinorp-seksmisja-sroda-20-kwietnia-g1930

Autor: Hana Macharáčková | úterý 24.4.2012 14:05 | karma článku: 27,17 | přečteno: 2192x
  • Další články autora

Hana Macharáčková

Jak Vídeň demonstrovala proti Barnevernu (fotoblog)

Žádná česká antinorská hysterie či nenávist. Proti praktikám norské sociální služby se minulou sobotu protestovalo napříč kontinenty (samotné Norsko také nebylo výjimkou, zde dokonce proběhly demonstrace v pěti městech).

18.4.2016 v 10:00 | Karma: 24,96 | Přečteno: 753x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Macharáčková

Únik nekorektních informací v České televizi! Mýty a realita.

ČT 24 v rámci magazínu Focus on Europe německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle odvysílala dne 19.3.2016 dokument o norském Barnevernu. Na tom by nebylo nic divného,

20.3.2016 v 18:34 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3121x | Diskuse| Společnost

Hana Macharáčková

Německo plné extremistů! Chování mnohých imigrantů to jen potvrzuje.

"Německo trpí: Počet zločinů s extremistickým podtextem vzrostl" "Nenávistné nápisy i žhářské útoky. Extremismus v Německu stoupl o třetinu"..... Tyto novinové titulky by neměly nikoho nechat na pochybách,

12.2.2016 v 18:33 | Karma: 42,24 | Přečteno: 3110x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Pohádka o integraci nejen sexuálně frustrovaných mladíků

Evropská populace se rozdělila na dva tábory, kdy jeden tvrdí, že by měly Evropanky své chování a oblékání přizpůsobit těm, kteří hledají na starém kontinentu azyl a ty, kteří pořád disponují zdravým rozumem a požadují

15.1.2016 v 10:40 | Karma: 39,96 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Německo v šoku! Útoky organizovaných gangů nebo sociologické pozorování jiné kultury?

Organizovaný gang stovek mužů severoafrického a arabského původu zaútočil o silvestrovské noci na ženy v několika německých městech. Česká veřejnost se o této závažné situaci dovídá s několikadenním zpožděním.

6.1.2016 v 11:09 | Karma: 42,69 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3791x
Jedna z mnoha. Jinak hlavně máma. 

 

 

Email: hana.machar@seznam.cz 

Seznam rubrik