Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Telefonování za "totáče" aneb "Jsi v pořádku, zlato?"

Tak trochu ovlivněna posledním dílem páteční prime time pecky na ČT 1 Vyprávěj, si nemůžu odpustit krátkou vzpomínku na telefonní komunikaci za dob před mobilem a internetem.

Přiznám se, že na páteční večery s tímto seriálem se docela těším. Je to taková milá oddechovka, nostalgické a celkem příjemné vyprávění. Prostě takové vzpomínaní s autentickými vsuvkami, dobovou hudbou a rekvizitami. Herci, byť během téměř 25 let prakticky nestárnou, jsou sympatičtí a tak jsem ochotna seriálu tolerovat drobné nedostatky. Např. ty, kdy práci maskéra suplují sami herci a svůj věk pak demonstrují únavou ze stáří apod.

V posledním díle mě taky docela pobavilo telefonování se slovy: "Jsi v pořádku?" Mám takový pocit, že v české kotlině tato americká seriálová fráze nějak zvlášť nezdomácněla a troufám si říct, že před rokem 1989 jsem ji takto vyřčenou neslyšela snad nikdy. Zkrátka a dobře, mám pocit, že v češtině otázka "Jsi v pořádku?" vyzní spíš jako věta dotazující se na aktuální duševní zdraví s podezřením na nějaký závažnější problém.

Ale to jen tak na okraj. Sama vzpomínám, že na rozdíl od tohoto seriálu, kde je prakticky v každé domácnosti zavedena telefonní linka a meziměstské telefonní hovory se uskutečňují bez spolupráce pošty na spojení linek, u nás v rodině  neměl telefon doma široko daleko nikdo. A kdyby jen v naší rodině. Nepamatuju se ani, že by Bellův vynález zkrášloval interiér v domácnostech mých kamarádek, kamarádů a vůbec známých. Valná většina obyvatel Československa mohla neomezeně volat tak akorát z okna, zato do všech světových stran. Pro mladší, zas tak úplně od věci tato věta není - děti se domů nenaháněly mobilem, ale hulákáním z okna. V našem domě měla telefon jedna rodina a sice proto, že pán byl chirurg operatér, takže musel být nadosah. V celé naší ulici pak mělo telefon ještě pár vyvolených, ale takové terno to koneckonců vlastně taky nebylo, neboť:

a) tím, že bylo účastníků málo, neměli prakticky komu volat,

b) zbytek ulice, tehdy nevybavené ani jednou budkou v blízkém okolí si chodil volat právě k nim (co jim taky zbývalo, když byl nutně potřeba lékař nebo příslušník veřejné bezpečnosti).

No jo, oranžová telefonní budka... Pokud měl člověk štěstí, mohl si zavolat v rámci místního telefonního obvodu, v němž se právě nacházel, ovšem za předpokladu, že otvor na korunu nebyl ucpán, za předpokladu, že neměl přístroj utržené sluchátko a do třetice, pokud tam vůbec ještě nějaký přístroj byl. A v neposlední řadě, pokud nebyla porucha. Ovšem pokud byla budka funkční, mohli jste v rámci "lidové tvořivosti" vyzkoušet pár triků, jak se dovolat zdarma. Například trik s provrtanou korunou na špagátku, za kterou jste museli včas škubnout, aby nepropadla skrz. Nebo zabušení do přístroje. Ten byl v některých případech i štědrý a zafungoval jako výherní automat.

O co méně telefonní komunikace z tepla domácího krbu, o to více se naopak žhavily dráty v zaměstnání, s čímž udělal krátký proces v devadesátých letech zavedený systém, který zjistil, kdo, kdy, kam a hlavně za kolik volá. A bylo po legraci. Marně se poté mnozí snažili vytočit prozíravým zaměstnavatelem zablokovaná čísla začínající takřka magickým 0609.

Porevoluční doba vůbec zprostředkovávala telefonním účastníkům mnohé, dosud nepoznané kratochvíle se sluchátkem u ucha. Nejen ty s cílem vydělat si rychle prachy např. v Bingu nebo zjistit zaručeně správnou konstelaci hvězd. Jedna moje kamarádka dokonce vyhrožovala manželovi rozvodem, neboť její měsíční účet za telefon čítal několik tisíc a pátráním u Telecomu se zjistilo, že v hovorech převládalo číslo začínající právě na ono 0609. Samozřejmě hned pojala podezření na erotickou linku. Nespletla se, jen na vině nebyl manžel, ale poměrně dlouho zapírající syn nalézající se právě v telecích letech.

Ale kdeže loňské sněhy a vyvolávání meziměsta z kukaní poštovních poboček („Ostrava do dvojky, Praha na jedničku!“) jsou….  Mobilní přístroj na křídlech Paegasu ke mně dorazil bez předchozí domácí průpravy, neboť pevnou linku jsme doma nakonec nikdy neměli. Ale radost z toho, že můžu kdykoliv zavolat už prakticky komukoliv a nemuset hledat funkční budku v okolí, seškrabávat žvýkačku z ucha a ještě mnohdy otravovat sousedy, aby vyřídili vzkaz, byla obrovská.

Dnes už mobil taky není nějaké kdo ví co,  ale běžná nezbytnost většiny z nás. Navíc mu už značnou dobu konkurují nové výdobytky techniky, která nekráčí mílovými kroky, ale občas mám pocit, že boří hranice a pádí rychlostí světla. Když staršímu synovi vyprávím, jak jsme ještě poměrně nedávno komunikovali, nejen, že se občas směje, občas diví, ale někdy mi docela nerozumí. Např. slovo telegram už je problém v dnešní době spíš pochopit než vysvětlit. Takřka zapomenuté slovo odněkud z beletrie. Možná tak brzy v zapomnění upadne i fax. A tak si myslím, že až budu mladšímu synovi vyprávět své vzpomínky z dětství, že se mě možná zeptá, jestli jsem se narodila před tím, než tady žili dinosauři. Nebo se mě nezeptá, ale bude o tom přesvědčen.

Foto v perexu: zdroj www.blesk.cz

 

 

Autor: Hana Macharáčková | pondělí 26.3.2012 14:15 | karma článku: 24,05 | přečteno: 1995x
  • Další články autora

Hana Macharáčková

Jak Vídeň demonstrovala proti Barnevernu (fotoblog)

Žádná česká antinorská hysterie či nenávist. Proti praktikám norské sociální služby se minulou sobotu protestovalo napříč kontinenty (samotné Norsko také nebylo výjimkou, zde dokonce proběhly demonstrace v pěti městech).

18.4.2016 v 10:00 | Karma: 24,96 | Přečteno: 753x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Macharáčková

Únik nekorektních informací v České televizi! Mýty a realita.

ČT 24 v rámci magazínu Focus on Europe německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle odvysílala dne 19.3.2016 dokument o norském Barnevernu. Na tom by nebylo nic divného,

20.3.2016 v 18:34 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3121x | Diskuse| Společnost

Hana Macharáčková

Německo plné extremistů! Chování mnohých imigrantů to jen potvrzuje.

"Německo trpí: Počet zločinů s extremistickým podtextem vzrostl" "Nenávistné nápisy i žhářské útoky. Extremismus v Německu stoupl o třetinu"..... Tyto novinové titulky by neměly nikoho nechat na pochybách,

12.2.2016 v 18:33 | Karma: 42,24 | Přečteno: 3110x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Pohádka o integraci nejen sexuálně frustrovaných mladíků

Evropská populace se rozdělila na dva tábory, kdy jeden tvrdí, že by měly Evropanky své chování a oblékání přizpůsobit těm, kteří hledají na starém kontinentu azyl a ty, kteří pořád disponují zdravým rozumem a požadují

15.1.2016 v 10:40 | Karma: 39,96 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Německo v šoku! Útoky organizovaných gangů nebo sociologické pozorování jiné kultury?

Organizovaný gang stovek mužů severoafrického a arabského původu zaútočil o silvestrovské noci na ženy v několika německých městech. Česká veřejnost se o této závažné situaci dovídá s několikadenním zpožděním.

6.1.2016 v 11:09 | Karma: 42,69 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3791x
Jedna z mnoha. Jinak hlavně máma. 

 

 

Email: hana.machar@seznam.cz 

Seznam rubrik