Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život naplaveniny v pražském časoprostoru

    Před pár dny jsem četla článek o představě „mimopražáků“ o Pražácích. Bylo to celkem zajímavé a musím říct, že v diskuzi někdo zmínil, že na největší Pražáky se hrají některé „naplaveniny“. Bohužel mám u některých také tuto zkušenost, mám kamarádky nefalšované Pražačky, které jsou hodné a milé a pak mám známé, se kterýma jsem si u nás na Jižní Moravě hrála na písečku a teď jsou z nich ti arogantní „Pražáci“. Ztrácíte se v tom? Já už skoro taky.

    Sama jsem taky „naplavenina“ a vzhledem k tomu, že furt říkám „su“, mluvím celkem spisovně, místo „viď“ říkám “že“, myslím, že je to i dost poznat. Nicméně se v Praze cítím už jako doma a jsem tady ráda. Když ale jedu na návštěvu ke svým rodičům nebo sourozencům, říkám do Strážnice nebo do Tvarožné Lhoty, ne na Moravu. To je jako by někdo jel za mnou do Prahy a řekl, že jede do Čech. 

    Ono i to samotné cestování mezi moravskými městy a Prahou je zajímavé. Jsou lidé tam u nás na Slovácku, kteří se mě často ptají (nebo ptali, než dojeli do Prahy na návštěvu a vyzkoušeli si tu cestu): „A kdy zase dojedeš, až za tři týdny, za měsíc, proč ne dřív?“. Na můj dotaz: „A kdy přijedete vy?“, odpovídali: “Je to daleko, stojí to dost peněz, je to dlouhá cesta,...“. Z toho jsem vyvodila jednu zvláštní věc. Mezi Prahou a moravskými městy existuje zvláštní časoprostor, který je definován několika věcmi. Z Prahy je to všude blízko, což neplatí obráceně. Z Prahy je levný benzín a vlak, neplatí to však obráceně. Z Prahy se dostaneme všude za krátkou dobu, ale do Prahy se jede hrozně dlouho.

   Taky se mi ve zmiňovaném článku líbil názor, že v Praze se vlastně nic nedělá a bereme za to super peníze. Jestli někdo víte o takovém výdělku, dejte mi prosím vědět. Já do práce chodím, dokonce každý pracovní den. Někdy pracuji i o víkendu. Ano, máme pohyblivou pracovní dobu, ale ta se bohužel nepohybuje tak, že čím později přijdeme do práce, tím dříve končíme. Řekla bych, že ta úměrnost je tam právě naopak. I když někteří poslanci mají na to jiný názor, po 19 hodině v Praze pracují nejen kurvy a zloději. Taky máme možná vyšší platy než v jiných krajích, ale víte, že jsou tady třeba dražší nemovitosti? Když si občas zaměním ve vyhledávači nemovitostí Prahu za Hodonín, namísto bytu 2kk se najednou objeví dům 5 plus 2. V tomto můžu Moravákům jen závidět. Nicméně díky práci, která mě tady v Praze živí, pokračuji v hledání 2kk.

   Než se však složíme s bankou na byt vlastní, musíme si pár let odbydlet v podnájmu. Když mi jedna moravská návštěva řekla na můj malinký, ale útulný byt:“A to je všechno?“ řekla jsem mu, že jestli chce, tak si může prohlédnout ještě jednou zvenčí dveře bytu, který mám v centru pronajatý za pouhých 13 tisíc. Ano, za ty prachy je to fakt všechno.

    A ta pověra, že v Praze člověk nezná svoje sousedy, taky není pravda, pokud je chci znát, stačí udělat mejdan s hlasitou muzikou a oni dorazí. Dobře, není to úplně ideální způsob seznámení, ale už si mě příště zapamatují.

    Nechci tady kritizovat Moraváky nebo velebit Pražáky, chci jen říct, že všechno má své pro a proti. Já nemám barák s velkou zahradou, ale mám byt s balkonem, kde si pěstuji bylinky. A su šťastná pražská naplavenina!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Machálková | čtvrtek 22.9.2011 8:10 | karma článku: 41,20 | přečteno: 5845x
  • Další články autora

Irena Machálková

Fanklub šátkování

Šátky s miminky nosí jen potřeštěné hippiesačky. Tak fajn, ještě moje nejlepší kamarádka a o té si většinou nemyslím, že je potřeštěná a ani není hippie. Až já budu mít miminko, tak ho budu vozit v kočárku a případně, až bude trochu větší, dám si ho do sportovního nosítka, to se ke mně přece jen víc stylově hodí. Nebudu se omotávat nějakým šátkem jak indiánská babička. Stejně se mi ty šátky zdají nebezpečné, vždyť to mimino musí z toho vypadnout. Člověk to blbě utáhne a už to letí. Ne ne, ani omylem.

24.7.2014 v 15:51 | Karma: 10,30 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Mňága – Happy End aneb jak jsem přivedla na svět nového člověka

Název podle filmu o mojí oblíbené kapele k článku na toto téma může být možná podivné, zvláště s přihlédnutím k významu slova mňága, ale vzhledem k tomu, že poslední týdny mého těhotenství připomínali stále tu stejnou písničku, nemohu jinak. A kdyby ani to nebylo dost na vysvětlenou, můžete název článku připsat opět těhotenským hormonům. Na ty se dá vymluvit téměř vše.

12.5.2014 v 8:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Můj buben není veřejný majetek, aneb staňte se asociálem

„Ahoj matko“ jsem poprvé slyšela ve chvíli, kdy jsem si to, že budu matka, neuměla ještě ani představit. Že budu za pár měsíců matka, jsem věděla více než jednu čtvrtinu roku a i přesto, že jsem neměla ještě žádný hmatatelný důkaz, někteří lidé už zapomněli moje jméno a nahradili ho touto přezdívkou. Já jsem věděla, že mám to těhotenství maskovat co nejdéle. Možná jsem pověrčivá, ale dokud ze mě to stvoření nevyleze, myslím, že mi tak nikdo říkat nemusí. Abych byla upřímná, krom mého očekávaného dítěte mi tak vlastně nemusí říkat nikdo nikdy.

24.2.2014 v 17:50 | Karma: 17,20 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Jak přežít první trimestr, abyste nevypadala jako totální idiot

Jste těhotná. Ve chvíli, kdy se srovnáte s tím, že uvnitř vás se bude po následujících devět měsíců dít osmý div světa, musíte vymyslet ještě strategii, jak to chvilku ututlat před okolím. Pokud tu radost neudržíte v sobě a chcete se podělit, proč ne. Já jsem si ale řekla, že si dám alespoň čas do ukončeného třetího měsíce a do výsledků základních vyšetření.

9.2.2014 v 19:39 | Karma: 17,70 | Přečteno: 3806x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Dvaatřicetiletá puberťačka

Před chvílí jsem si pustila CD od formace 3D, kterou jsem poslouchala, když mi bylo asi šestnáct let. Manžel mě taktně upozorňuje, že je po desáté hodině večer a ne všichni sousedi 60+ jsou fanoušci Chaozzu a jim podobných, tak jsem aspoň ubrala na hlasitosti.

7.2.2014 v 22:44 | Karma: 13,70 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:19

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Jsem normální ukecaná ženská a když není kolem nikdo, komu bych řekla, co mě zrovna napadlo, píšu

Seznam rubrik