Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Virus

Jednou za čas dělám očistu počítače a tak jsem se dostala až ke složce, která obsahuje historky ze školy. A protože jedna je v době, kdy viry útočí ze všech stran, celkem aktuální, rozhodla jsem se ji po 10 letech oprášit a vytáhnout na světlo světa. Tady je: 

    Nastala nám zima! Období chřipek, angín a ostatních epidemií tohoto chladného období. Takže k teplému oblečení, šále, rukavicím, čepici a kabátu přibyla rýma, kašel a plné kapsy kapesníků, zprvu látkových, po vyčerpání zásob je však nahradily ty papírové, kterých je na našem trhu dostatek, co se počtu značek, barev i vůní týče.

   Jako obvykle se tyto potíže nevyhnuly ani mé maličkosti, i přesto, že kolem mě byla spousta zdravých svěžích jedinců, kteříby se díky nim a razítku lékaře rádi na pár dní vymanili každodennímu pracovnímu shonu a též školáků, pro něž by toto, se svolením rodičů, znamenalo sladký týden nicnedělání. Jenomže pro mě by odpočinkový týden znamenal dvojnásobný boj s profesory po návratu z lůžka a mému předmaturitnímu návalu informací by to též dvakrát neprospělo. Takže ani otřesná bolest hlavy a ostatní „prkotiny“ s tím spojené mi nezabránily vrhnout se do centra vzdělání, které bylo s oblibou naší profesorkou „češtinky“ zváno „elitní ústav“, po našem stručně a výstižně „gympl“. Procházkou růžovým sadem však nebylo ani každodenní hodinové cestování vlakem, kde jsem se svým troubením okamžitě stala hvězdou a to doslova.

   Hned prvního dne, po přestupu z jednohovlaku do druhého, který vždy absolvujeme uprostřed trasy, si do naší části vlaku přisedl pán po-produktivního věku, jemuž byly problémy obyčejných smrtelníků zřejmě cizí. A opravdu, má předtucha se brzy potvrdila.

Začalo mě šimrat v nose, následovalo kýchnutí a pak jen dlouhé troubení, dokud jsem nezničila papírový kapesník. V tom jsem přes uličku, dvě řady přede mnou zaslechla hrom a pak do mě udeřil blesk očí toho staříka, i když jsem si do té doby myslela, že hrom následuje až po blesku. Do teď vlastně nevím, jak to na té obloze funguje. Ignorovala jsem ho. Při dalším návalu se však situace opakovala, to už za přihlížení mých tří kamarádek. Tak jsme se na sebe usmály a opět mu nevěnovaly pozornost. Při zpracování dalšího kapesníku si mého diváka všiml i zbytek osazenstva, které tvořila především mladá část populace, cestující též za vzděláním. Tuto scénu ještě přiostřila kamarádka Lucie, která si při svém nachlazení neodpustila pořádně od plic odkašlat, a tak jeden obdivný pohled našeho elegána sklidila i ona. A když jsem úspěšně zničila i zbývajících sedm kapesníčků v balíčku, vstala jsem a všechno jsem vyhodila do koše.Když jsem opět usedla, povstal někdo jiný. Byl to můj obdivovatel. S hrdostí sobě vlastní, získanou výchovou v mládí, a to zřejmě v době, kdy ženy měli jisté morální zábrany a úctu k mužům, mě oslovil:„ Slečno… “„ Prosím? “, odpověděla jsem mu stejným tónem hlasu s mírnou dávkou ironie, kterou ani on při svých způsobech neopomněl.„ Vy jste se rozhodla šířit epidemii? “, vyslovil přísným tónem otázku, která mě opravdu vyvedla z míry, ačkoli se mi to téměř nestává, zvláště pak u cizích lidí.„ Promiňte, ale já nemůžu za to, že jsem nachlazená “, řekla jsem mu bez jakéhokoli zabarvení hlasu, slušně, protože jsem slušně vychovaná, snad jen s vražedným výrazem v očích. Hlas se mi také mírně zachvěl při slovíčku „promiňte“, které jsem vyslovovala s odporem a s myšlenkou, co si to ten chlap vůbec dovoluje. S touto „prostinkou“ omluvou byl však stařec nespokojen, přitvrdil na výrazu a s rozhořčením a ještě pevnější intonací hlasu zopakoval svou otázku:„ Vy jste se rozhodla šířit epidemii? “ Jelikož dramatická atmosféra houstla a všichni spolucestující se stali diváky, řekla jsem si, že i já mám svou hrdost, tudíž jsem bez jakýchkoli grimas, ovšem se notnou dávkou ironie odpověděla: „ Zřejmě ano! “Je možné, že jsem se při své odpovědi zarděla, byla však vítězná. Stařec si vzal své věci a s mumláním něčeho jako, tady teda nezůstanu a s myšlenkou na nedostatečné vychování dnešní mládeže, odkráčel do jiné části vlaku, do té, která byla na jeho úplně opačném konci, čili co nejdál od mých bacilů.Ale už v momentě, kdy za sebou zavřel dveře, vyprskla většina spolucestujících smíchy. Za následného potlesku, jímž jsem byla obdarována, se k všeobecnému veselí přidal i zbytek cestujících a u mě v té chvíli nastal jeden z nejsilnějších záchvatů smíchu, jimiž jsem byla jistou dobu pověstná a jejichž zlomky se občas projevují ještě dnes. A protože je všeobecně známo, že smích prospívá zdraví, za dva dny bylo po chřipce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Machálková | úterý 24.11.2009 23:15 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Irena Machálková

Fanklub šátkování

Šátky s miminky nosí jen potřeštěné hippiesačky. Tak fajn, ještě moje nejlepší kamarádka a o té si většinou nemyslím, že je potřeštěná a ani není hippie. Až já budu mít miminko, tak ho budu vozit v kočárku a případně, až bude trochu větší, dám si ho do sportovního nosítka, to se ke mně přece jen víc stylově hodí. Nebudu se omotávat nějakým šátkem jak indiánská babička. Stejně se mi ty šátky zdají nebezpečné, vždyť to mimino musí z toho vypadnout. Člověk to blbě utáhne a už to letí. Ne ne, ani omylem.

24.7.2014 v 15:51 | Karma: 10,30 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Mňága – Happy End aneb jak jsem přivedla na svět nového člověka

Název podle filmu o mojí oblíbené kapele k článku na toto téma může být možná podivné, zvláště s přihlédnutím k významu slova mňága, ale vzhledem k tomu, že poslední týdny mého těhotenství připomínali stále tu stejnou písničku, nemohu jinak. A kdyby ani to nebylo dost na vysvětlenou, můžete název článku připsat opět těhotenským hormonům. Na ty se dá vymluvit téměř vše.

12.5.2014 v 8:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Můj buben není veřejný majetek, aneb staňte se asociálem

„Ahoj matko“ jsem poprvé slyšela ve chvíli, kdy jsem si to, že budu matka, neuměla ještě ani představit. Že budu za pár měsíců matka, jsem věděla více než jednu čtvrtinu roku a i přesto, že jsem neměla ještě žádný hmatatelný důkaz, někteří lidé už zapomněli moje jméno a nahradili ho touto přezdívkou. Já jsem věděla, že mám to těhotenství maskovat co nejdéle. Možná jsem pověrčivá, ale dokud ze mě to stvoření nevyleze, myslím, že mi tak nikdo říkat nemusí. Abych byla upřímná, krom mého očekávaného dítěte mi tak vlastně nemusí říkat nikdo nikdy.

24.2.2014 v 17:50 | Karma: 17,20 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Jak přežít první trimestr, abyste nevypadala jako totální idiot

Jste těhotná. Ve chvíli, kdy se srovnáte s tím, že uvnitř vás se bude po následujících devět měsíců dít osmý div světa, musíte vymyslet ještě strategii, jak to chvilku ututlat před okolím. Pokud tu radost neudržíte v sobě a chcete se podělit, proč ne. Já jsem si ale řekla, že si dám alespoň čas do ukončeného třetího měsíce a do výsledků základních vyšetření.

9.2.2014 v 19:39 | Karma: 17,70 | Přečteno: 3806x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Dvaatřicetiletá puberťačka

Před chvílí jsem si pustila CD od formace 3D, kterou jsem poslouchala, když mi bylo asi šestnáct let. Manžel mě taktně upozorňuje, že je po desáté hodině večer a ne všichni sousedi 60+ jsou fanoušci Chaozzu a jim podobných, tak jsem aspoň ubrala na hlasitosti.

7.2.2014 v 22:44 | Karma: 13,70 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Jsem normální ukecaná ženská a když není kolem nikdo, komu bych řekla, co mě zrovna napadlo, píšu

Seznam rubrik