Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se mi změnil život za 10 vteřin

Dozrála jsem do věku, kdy se kolem mě začala většina kamarádek zakulacovat přes břicho a aniž bych to věděla, když jsem si z nich na firemní ochutnávce vína utahovala, sama jsem už byla asi druhý týden „v pasti“.  

Někdo tam na hoře si asi řekl: „Holka, ty si žiješ bezstarostně! Trochu ti to zkomplikuju“. No, ještě, že jsem ten večer stihla ochutnat pár fakt dobrých vzorků. To bylo taky poslední večer, co jsem degustovala. Ráno jsem se divila, jak je možné, že jsem tak strašně unavená, když jsem šla spát už v 11 a jak je možné, že se ani nemůžu postavit na nohy a jít do práce. Nechala jsem tedy všechny při tom, že ležím doma s kocovinou a celý den spala.

Druhý den se to opakovalo, přesto jsem se doplazila do práce a pak zase domů. Jen ze srandy a zvědavosti jsem si udělala těhotenský test, jako už mnohokrát před tím, když nastaly nějaké pochyby.  Na základě romantických filmů a popisu všech nadšených maminek jsem si tuto chvíli života představovala velmi poeticky. No v mém případě se to tak poeticky nejevilo.  I přesto, že to nebyl můj první těhotenský test v životě, načurat do kelímku je vždycky boj. Kluci to s tím mířením při močení mají prostě jednodušší, co si budeme povídat. Když se mi aspoň něco podařilo zachytit do kelímku, namočila jsem tam podle návodu papírek.

Přestože píšou, že výsledek se dostaví do minuty, než jsem stihla utřít počuraný záchod a umýt si rychle ruce, což mi přišlo asi jako 10 vteřin, výsledek se dostavil. Pak už se ozývalo ze záchodu jen: „No ty vole, tý vole, ty vole…“. Když jsem vylezla, tak se mě vyděšený manžel ptal, jestli je mi zle a já mu jen s třesoucíma rukama předala papírek se dvěma čárkami se slzami v očích a slovy: „Jak to zvládneme, vždyť ani nemáme hotový byt?!“. Jestli si toto bude jednou číst moje dítě, tak zřejmě nepochopí moje pocity do chvíle, než se dostane do stejné situace. Naštěstí můj manžel situaci naprosto bravurně zvládl a byl tak šťastný, že jsem se dokázala uklidnit.

Bohužel na nějaké společné vstřebávání největšího zlomu v našem životě nebyl vůbec čas.  Rychle jsem se objednala na pondělí k doktorovi a za hodinu jsem vyrážela s kamarády na fesťák a manžel na fotbalový turnaj. Měli jsme hodinu na to, to rozdýchat a vymyslet pro mě alespoň základní lži, jak ty dva dny přežít. Tři hodiny v autě, s kamarády na zadní sedačce, jsme se na sebe jen zmateně dívali a kamarádi to naštěstí odkecali za nás. Na rozdíl od nás se jim ani nezdálo divné, že můj muž rozrušením zapomněl odbočit z dálnice u Břeclavi a jel dál na Slovensko. Když jsme se pak po pár hodinách jízdy s manželem rozloučili, zůstala jsem sama se svým objevem a s vyhlídkou na největší pařbu roku bez kapky alkoholu a s kamarády, kterým jsem nechtěla nic říct. Na(ne)štěstí jsem to loni tak přehnala, že jsem  všem řekla, že letos to zvládnu bez alkoholu a celkem to vyšlo. Nebyla to tak úplně pravda, ale myslím, že tři deci vína za celý víkend byly více než úspěch.

Celý víkend jsem tedy vždy několik hodin v ruce mnula pohárek s totálně zteplaným vínem a do toho potkávala po roce spoustu známých, kteří si samozřejmě neodpustili klasické dotazy typu: „A kdy vy si už taky konečně pořídíte miminko?“.  Sama se svou několik hodin starou informací jsem jen něco blábolila a omočila si rty v teplém víně a s kyselým úsměvem jsem si to šla poslechnout znovu za roh. Ze všech těch hlasů nakonec výrazně vystoupil jeden, který mě asi dorazil více než ty „pozitivní“ dotazy, který patřil mému kamarádovi, který tlačíc kočár mi tiše říká: “Pro Boha, jestli nemusíš, ještě si toto nepořizuj, to je fakt šílené“! Děkuji za radu, přesně tu jsem teď potřebovala.

V neděli odpoledne nás manžel vyzvedl a vezl nás zase mlčky do Prahy. Doma jsme pak vyzařovali velmi rozporuplné pocity. Já, totálně zblblá kecama z celého víkendu jsem byla totálně hysterická (promiň, dítě moje) a můj manžel zářil štěstím a velice mě podporoval a uklidňoval.  Konečně nastalo pondělí ráno a já celá zběsilá běžela k doktorovi. Ten byl nejvíc ze všeho překvapený tím, jak jsem to zjistila, když jsem těhotná asi 2 týdny. No říct, mu, že jsem si dělala test ze srandy, asi bych vypadala jak idiot. Stejně to za chvilku poznal sám. Když mi ultrazvukem přejížděl břicho a ukázal nějaký zapouzdřující se tmavý flek v bílém kolečku a pogratuloval mi, začala jsem se hystericky smát. V romantickém filmu bych zřejmě láskyplně hleděla na flek na monitoru a brečela štěstím, ale toto byl můj život a teď jsem viděla něco, co se pokoušelo začít zase žít ten svůj. 

Vzhledem k „pokročilosti“ těhotenství mi pan doktor zakázal všechny moje sportovní a taneční aktivity, než se mi tam moje zapouzdřující plovoucí kolečko chytne. Objednal mě na kontrolu za tři týdny a poslal mě pryč očekávat další vývoj. Do práce jsem došla jak smyslů zbavená a podobně to se mnou šlo asi týden.

I přes to, že jsme těmto věcem „nechali volný průběh“ a už to trvalo víc než rok, nepřišla taková ta šťastná euforie, jak jsem očekávala a jakou by si moje embryo v té chvíli zasloužilo. Myslela jsem, že až nastane taková situace, budu se stále usmívat, létat na obláčku, mluvit o zázraku a radovat se. Bohužel se dostavila asi týdenní permanentní hysterie, kdy jsem myslela, že mi můj manžel o hlavu omlátí rozvodové papíry a už byly i chvíle, kdy jsem měla sto chutí najít mu lepší ženu, než jsem já, jen aby nemusel žít s tou hysterickou fúrií, která se ze mě stala. Vůbec jsem nechápala, kde se to všechno bere a proč reaguju takto, proč se spíš neraduju, napadaly mě samé sobecké věci týkající se mě, mě a jenom mě a dokonce už jsem začala hledat psychologa. Zní to asi šíleně, ale trvalo mi to týden, než jsem se s tím srovnala. Taky jsem si říkala, že jestli toto je začátek, tak co se pak pro Boha stane, kdyby přišla laktační psychóza.

K mému štěstí mě ale neopustil ani manžel, ani jsem nemusela k psychiatrovi a hormony si s tímto stavem nakonec poradily samy. Došlo mi, že můj život tím nekončí a že se naopak stalo něco neuvěřitelného a v době všech umělých oplodnění naprosto zázračného. Můj neustále mě povzbuzující manžel, kterého by měli za ten týden pozlatit a vystavovat ho všude jako vzor chlapa s železnými nervy, mě stále přesvědčoval, že tu bude vždycky se mnou a bude mi pomáhat s miminkem, na které se moc těší a že se nemusím bát. Aby mě rozptýlil, našel mi dokonce i aplikaci, která vypočítala předpokládaný den početí, což mě opravdu pobavilo, protože to byl asi jeden z nejvíce bezstarostných a šťastných dní, který jsem za poslední dobu zažila a tak mi došlo, že jsme přece museli stvořit něco, co bude naprosto šťastné.

Když jsme pak za další dva týdny dorazili oba k doktorovi na ultrazvuk a uviděli jsme, že z mého malého kolečka se mezi tím vyklubalo mini-miminko s miniaturním srdíčkem, už jsem věděla, že tohoto několika milimetrového človíčka si prostě necháme na celý život. Zase jsem se začala hrozně smát, ale už to nebylo hysterií, ale štěstím.

 

Autor: Irena Machálková | neděle 5.1.2014 21:30 | karma článku: 26,09 | přečteno: 2117x
  • Další články autora

Irena Machálková

Fanklub šátkování

Šátky s miminky nosí jen potřeštěné hippiesačky. Tak fajn, ještě moje nejlepší kamarádka a o té si většinou nemyslím, že je potřeštěná a ani není hippie. Až já budu mít miminko, tak ho budu vozit v kočárku a případně, až bude trochu větší, dám si ho do sportovního nosítka, to se ke mně přece jen víc stylově hodí. Nebudu se omotávat nějakým šátkem jak indiánská babička. Stejně se mi ty šátky zdají nebezpečné, vždyť to mimino musí z toho vypadnout. Člověk to blbě utáhne a už to letí. Ne ne, ani omylem.

24.7.2014 v 15:51 | Karma: 10,30 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Mňága – Happy End aneb jak jsem přivedla na svět nového člověka

Název podle filmu o mojí oblíbené kapele k článku na toto téma může být možná podivné, zvláště s přihlédnutím k významu slova mňága, ale vzhledem k tomu, že poslední týdny mého těhotenství připomínali stále tu stejnou písničku, nemohu jinak. A kdyby ani to nebylo dost na vysvětlenou, můžete název článku připsat opět těhotenským hormonům. Na ty se dá vymluvit téměř vše.

12.5.2014 v 8:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Můj buben není veřejný majetek, aneb staňte se asociálem

„Ahoj matko“ jsem poprvé slyšela ve chvíli, kdy jsem si to, že budu matka, neuměla ještě ani představit. Že budu za pár měsíců matka, jsem věděla více než jednu čtvrtinu roku a i přesto, že jsem neměla ještě žádný hmatatelný důkaz, někteří lidé už zapomněli moje jméno a nahradili ho touto přezdívkou. Já jsem věděla, že mám to těhotenství maskovat co nejdéle. Možná jsem pověrčivá, ale dokud ze mě to stvoření nevyleze, myslím, že mi tak nikdo říkat nemusí. Abych byla upřímná, krom mého očekávaného dítěte mi tak vlastně nemusí říkat nikdo nikdy.

24.2.2014 v 17:50 | Karma: 17,20 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Jak přežít první trimestr, abyste nevypadala jako totální idiot

Jste těhotná. Ve chvíli, kdy se srovnáte s tím, že uvnitř vás se bude po následujících devět měsíců dít osmý div světa, musíte vymyslet ještě strategii, jak to chvilku ututlat před okolím. Pokud tu radost neudržíte v sobě a chcete se podělit, proč ne. Já jsem si ale řekla, že si dám alespoň čas do ukončeného třetího měsíce a do výsledků základních vyšetření.

9.2.2014 v 19:39 | Karma: 17,70 | Přečteno: 3806x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Dvaatřicetiletá puberťačka

Před chvílí jsem si pustila CD od formace 3D, kterou jsem poslouchala, když mi bylo asi šestnáct let. Manžel mě taktně upozorňuje, že je po desáté hodině večer a ne všichni sousedi 60+ jsou fanoušci Chaozzu a jim podobných, tak jsem aspoň ubrala na hlasitosti.

7.2.2014 v 22:44 | Karma: 13,70 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Jsem normální ukecaná ženská a když není kolem nikdo, komu bych řekla, co mě zrovna napadlo, píšu

Seznam rubrik