Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dělá se ještě oblečená muzika?

Vždycky jsem si myslela, že se v muzice celkem vyznám, respektive, poznám jak se jmenuje ta která písnička a kdo ji zpívá. V podlední době se v tom ale začínám trochu ztrácet a to i přes to, že mám rádio nebo CD přehrávač zapnutý od rána do večera, poslouchám rádio u snídaně, ipod v metru cestou do/z práce, rádio v práci a pak zase doma. O víkendech vyrážím občas někam tancovat a druhý den pak ležím s kocovinou a potichu mi k tomu hraje piano ze soundtracku k Amelii.

Začínám být v muzice celkem konzervativní a i když  si občas pustím do bytu něco z té „moderny“, Simon s Garfunkelem se u nás doma točí poslední dobou tak často, že se bojím, aby se mi za chvilku neošoupali.  Osobně mám radši písničky, ve kterých se zpívá, pokud možno krásným, počítačově neupraveným hlasem a ještě lépe celé věty, které mají i nějaký smysl.  V tomto mají rapeři celkem výhodu, protože ti, i když nezpívají, ale v podstatě mluví, vypráví zpravidla nějaký příběh a tak jim zpívací část odpouštím. Ale písničky o textu (zřejmě) „Chico, chico“ opakujícím se  stokrát za tři minuty, které jsou jediným textem písně nebo moje velmi neoblíbená píseň We no speak Americano (alespoň jsem to takto viděla někde napsané), mě opravdu do varu nedostávají. Je ale pravdou, že většinou to všechno „jenom“ slyším. Protože nemám televizi, videoklipy se ke mně dostanou málokdy a to jen, pokud si vyloženě najdu nějakou písničku na hudebním webu youtube.  Občas bych jim asi měla dát šanci, odprezentovat se i vizuálně.
Minulou sobotu se mi to podařilo. „Zatoulala“ jsem se k jedné televizi a strávila hodinu s hudební stanicí Óčko a pořadem Rozjezd. Musím říct, že nastal obrovský kontrast s videoklipy, které jsem si den před tím hledala na youtube. Chansony Edith Piaf a Charlez Aznavoura nepatří k těm novějším, a pravda, jejich video vypadá většinou tak, že přijde paní/pán k mikrofonu a svým hlasem posadí všechny na zadek.
U pořadu Rozjezd mě posadila na zadek věc uplně jiná. Část písniček byla stylu R´n´b, který mám vcelku ráda.  Usher nebo Beyonce jsou pro mě známá jména a občas jsem se na jejich klipy mrkla. Musím říct, že přesto, že jejich videoklipy jsou mnohokrát „sexy“ , většinou se v nich odehrává alespoň jakýsi příběh. Bohužel sobotního rána jsem narazila na videoklipy, kde chyběla nejen muzika, ale i jakýkoli příběh. Většinu těch písní jsem znala z rádia. Bylo tam i moje „oblíbená“ písnička „Chico, Chico“, kde jsem díky videoklipu zjistila, že v ní zpívá i nějaká slečna, jíž ale mladík zastiňuje svým neustále se opakujícím jediným slovem, ale jinak mě klip moc neoslovil. Nijak zvlášť mě nezaujaly ani další, jednalo se o nováčky, alespon pro mě a měla jsem pocit, že co neodzpívali, snažili se nahradit nahatým zadkem či naducaným výstřihem. Pro příklad videoklip začal příjezdem drsného chlapíka na motorce, následoval zpěv, respektive vysokým hlasem opakující se věta stále dokola a kolem se zmítající zadky a prsa.  Následovala další píseň, prsa, zadky, bazén, stříkající šampaňské, prsa a ještě více zadků, miniaturní bikiny, prostě hip hop/rap/r´n ´b jízda. Písně z rádia, které mě nezaujaly hudbou, nedohnaly to videoklipy

Ale pak se to stalo! Přišel „oblečený“ videoklip. A ne jen tak ledajaký oblečený videoklip. Skupinu Nightwork jsem v rádiu párkrát zaslechla a upřímně mě jejich písničky do té doby příliš „nechytly“, ale ve chvíli kdy jsem uviděla videoklip k písni „ Tepláky“ , pochopila jsem, že na ně dosud nahlížím zcela špatně.  U této skupiny byl pro mě právě jejich videoklip klíčový, protože nejen, že byl oblečený a to do luxusních tepláků, ale byl pro mě úžasným relaxem a recesí, která mě rozesmívala po celou dobu sledování toho videoklipu. Ano, i v jejich videoklipu se objevila jedna známá prsatá kočka, ale v kontrastu s textem „kule dej si do prava“ neměla s předchozími videi nic společného. Pak už na Óčku následovaly další holé prdelky v bikinách, ale já jsem měla v hlavě jen kníraté kluky krepčící v teplácích. Hledala jsem další jejich videoklipy na internetu a bavila jsem se skvěle dál.
Pokud to Nightwork umí pokaždé takto rozjet, myslím, že další koncert na který vyrazím, bude právě jejich. No jak vidím, oblečená muzika se stále ještě dělá a zpěv se může krásně rozvinout nejen v poklidné harmonii. Sranda a recese musí být!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Machálková | čtvrtek 18.11.2010 15:29 | karma článku: 34,26 | přečteno: 8065x
  • Další články autora

Irena Machálková

Fanklub šátkování

Šátky s miminky nosí jen potřeštěné hippiesačky. Tak fajn, ještě moje nejlepší kamarádka a o té si většinou nemyslím, že je potřeštěná a ani není hippie. Až já budu mít miminko, tak ho budu vozit v kočárku a případně, až bude trochu větší, dám si ho do sportovního nosítka, to se ke mně přece jen víc stylově hodí. Nebudu se omotávat nějakým šátkem jak indiánská babička. Stejně se mi ty šátky zdají nebezpečné, vždyť to mimino musí z toho vypadnout. Člověk to blbě utáhne a už to letí. Ne ne, ani omylem.

24.7.2014 v 15:51 | Karma: 10,30 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Mňága – Happy End aneb jak jsem přivedla na svět nového člověka

Název podle filmu o mojí oblíbené kapele k článku na toto téma může být možná podivné, zvláště s přihlédnutím k významu slova mňága, ale vzhledem k tomu, že poslední týdny mého těhotenství připomínali stále tu stejnou písničku, nemohu jinak. A kdyby ani to nebylo dost na vysvětlenou, můžete název článku připsat opět těhotenským hormonům. Na ty se dá vymluvit téměř vše.

12.5.2014 v 8:18 | Karma: 10,94 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Můj buben není veřejný majetek, aneb staňte se asociálem

„Ahoj matko“ jsem poprvé slyšela ve chvíli, kdy jsem si to, že budu matka, neuměla ještě ani představit. Že budu za pár měsíců matka, jsem věděla více než jednu čtvrtinu roku a i přesto, že jsem neměla ještě žádný hmatatelný důkaz, někteří lidé už zapomněli moje jméno a nahradili ho touto přezdívkou. Já jsem věděla, že mám to těhotenství maskovat co nejdéle. Možná jsem pověrčivá, ale dokud ze mě to stvoření nevyleze, myslím, že mi tak nikdo říkat nemusí. Abych byla upřímná, krom mého očekávaného dítěte mi tak vlastně nemusí říkat nikdo nikdy.

24.2.2014 v 17:50 | Karma: 17,20 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Jak přežít první trimestr, abyste nevypadala jako totální idiot

Jste těhotná. Ve chvíli, kdy se srovnáte s tím, že uvnitř vás se bude po následujících devět měsíců dít osmý div světa, musíte vymyslet ještě strategii, jak to chvilku ututlat před okolím. Pokud tu radost neudržíte v sobě a chcete se podělit, proč ne. Já jsem si ale řekla, že si dám alespoň čas do ukončeného třetího měsíce a do výsledků základních vyšetření.

9.2.2014 v 19:39 | Karma: 17,70 | Přečteno: 3806x | Diskuse| Ostatní

Irena Machálková

Dvaatřicetiletá puberťačka

Před chvílí jsem si pustila CD od formace 3D, kterou jsem poslouchala, když mi bylo asi šestnáct let. Manžel mě taktně upozorňuje, že je po desáté hodině večer a ne všichni sousedi 60+ jsou fanoušci Chaozzu a jim podobných, tak jsem aspoň ubrala na hlasitosti.

7.2.2014 v 22:44 | Karma: 13,70 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Jsem normální ukecaná ženská a když není kolem nikdo, komu bych řekla, co mě zrovna napadlo, píšu

Seznam rubrik