Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O krásách podzimu, bramborových placičkách a celoroční radosti

Možná se úplně mýlím, ale skoro bych se vsadil, že se Vám nynější chladné, deštivé a větrné počasí pranic nezamlouvá, a to zvláště, že přišlo tak rychle a nekompromisně. Dovoluji si Vám ovšem nabídnout poněkud přívětivější a pozitivnější pohled na věc. První rozkoší nadcházejícího podzimu pro Vás může být barevná změna: javory (zvláště ty japonské), škumpy a buky, ale také některé kultivary borovic, zrovna tak jako podzimní květiny, se jistě pustí do přípravy toho nejkrásnějšího barevného ohňostroje a stačí mít jen oči otevřené a sem tam jim "vyjít naproti", aby Vám dokonale rozzářily, probarvily a rozradostnily duši.

Také ranní mlhy dokáží být na některých místech - a pozorovány z některých míst - mnohem a mnohem kouzelnější, než když jimi uhoněni projíždíte, často, přečasto v honbě za zbytečnostmi. Nemluvě o orosených pavučinách, kterými jsou doslova obaleny nízké jehličňany a které se při východu slunce třpytí jak ty nejkrásnější brilianty.

Ba i déšť a zimu lze brát z té příjemnější stránky a těšit se na okamžik, kdy se v podvečer či večer sesednete se svými nejbližšími v teple u společného stolu a budete se těšit z povídání si o proběhlém dnu a z přítomných společných prožitků.

A pokud Vám do usínání bubnuje déšť na střechu anebo na okno, zazpívá Vám snad někdo lepší ukolébavku?

Také vítr, skučící za oknem, mi bývá přívětivým společníkem, když vysedávám v lenošce (znáte výstižnější české slovo?) a pročítám dlouho odkládané tlusté knihy, na které jsem v době letní hyperaktivity nenacházel dostatek času a energie.

Pro mne osobně je na podzim příjemná i snaha organizmu rychle "najet" na zimní váhu (u mne zhruba tak o dvě kila vyšší, než je ta letní), což mu s radostí postupně dovoluji, a to pokud možno tím nejmlsnějším způsobem.

A tady je asi na místě vsunout jeden jednoduchý recept, a to na bramborové placičky s husími nebo kachními játry:

1 konzervička husích nebo kachních jater

400 g čerstvě uvařených, oloupaných, horkých brambor

60 g hladké mouky

sůl, tuk na pečení, bazalka

Horké brambory prolisujete nebo rozmačkáte a přidáte k nim mouku a sůl. Z těsta zručně vytvarujete tenké placičky o průměru asi 10 centimetrů. Na pávni rozpálíte minimální množství tuku a opečete placičky po obou stranách. Vyrovnáte je na silně nahřáté talíře, na každou vložíte kousky jater a ozdobíte je bazalkou.

Stále horké je donesete ke stolu. A nejlepší způsob konzumace? Placičku srolovat, nábožně pozřít a doprovodit ji hrdlem vhodným vínem. Nám se vždy moc zamlouvalo Chateau Rauzan Ségla z Bordeaux, ovšem z mladých révových keřů, tedy lehčí, ale nic Vám nebrání vyzkoušet nějaké jiné...

Přeju Vám dobrou chuť!

A pokud Vás ani tento zážitek nenaladí k přívětivějšímu náhledu na podzim, pak Vám nezbývá, než si neustále připomínat třeba krásu třpytivého čerstvého sněhu, příjemné štiplání mrazu ve tvářích a nebo už první nával jara v duši, první jarní poupata, hřejivé sluníčko v závětří, ba nedáte-li jinak, klidně i pořádné horko příštího léta s báječnou dovolenou.....

Krásné podzimní dny přeje

Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | neděle 9.9.2007 8:21 | karma článku: 37,12 | přečteno: 5097x
  • Další články autora

Miroslav Macek

O hřbitovech, knihovničkách, knihovnách a úplně něčem jiném

Zavítáte-li do cizího městečka či města a chcete se o něm rychle něco dozvědět, rozhodně nehledejte informační středisko, ale zajděte si na místní hřbitov. Staré hrobky a jejich nápisy Vám promptně prozradí bývalou úroveň města, kdo patřil k městskému patriciátu, čím město vynikalo a další a novější náhrobky pak to, jakými proměnami město a jeho obyvatelé v toku času prošli. Zavítáte-li do cizího bytu a chcete se co nejrychleji něco dozvědět o jeho obyvatelích, nakoukněte na knížky v jejich domácnosti.

6.12.2007 v 16:42 | Karma: 41,92 | Přečteno: 8138x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O zpívání při práci, pobrukování a radosti ze života vůbec

Uvědomil jsem si to nedávno, když jsem vyhledával staré rodinné fotografie, o jejichž zkopírování mne požádala moje sestra. Na jedné z nich byl můj otec kamenosochař s velkým pemrlíkem v ruce u jakéhosi velikého bloku kamene a i z té staré, nekvalitní momentky bylo zřejmé, že si zpívá. No, není divu: zpíval si při práci skoro pořád. A mne najednou napadlo, že už je to zatraceně dlouho, neuvěřitelně dlouho, co jsem naposledy slyšel někoho si při práci zpívat.

29.11.2007 v 18:06 | Karma: 38,61 | Přečteno: 6129x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O vanilkových rohlíčcích, nudlové polévce a hlavně o lásce

Zřejmě za to může silná vrstva mraků a krátící se den, tedy časná tma. Jinak si totiž na Vánoce nevzpomenu jak je rok dlouhý, do vánočně vyzdobených obchodů jsem doposud nezabrousil a vlastně tyto svátky ani příliš nemám v lásce, neboť přeznačkováním vystrnadily mně mentálně mnohem bližší zimní slunovrat. Ale dnes jsem si na Vánoce vzpomenul - a hned mi v nose zavibrovala neuvěřitelně horká, omamná, všeobjímající vůně teplých ořechových rohlíčků, mísící se se sladkou a dráždivou vůní cukru s vanilkou.

22.11.2007 v 19:12 | Karma: 42,57 | Přečteno: 10020x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O prvním sněhu, výchově dětí a tradičně též o lecčems jiném

A tak včera to vypuklo: v půli dopoledne se roztrhla nad krajinou mého srdce velikánská duchna a čtyři poctivé hodiny se z šedivé oblohy sypaly velikánské, naducané, mokré vločky, nádherně ulpívající na stromech a keřích. Pak už jen sem tam přiletěla sprška drobnějších hvězdiček...

12.11.2007 v 20:44 | Karma: 42,22 | Přečteno: 9490x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O svátku Všech svatých, starých Keltech a hlavně o něčem jiném

A tak tu máme dnes svátek Všech svatých, neboli Dušičky, původně svátek keltský ( ne-li předkeltský), který dávní křesťané, tak jako mnoho dalších svátků a míst, prostě jen "přeznačkovali", jak bych co nejpřesněji jednoslovně popsal metodu, tak důvěrně známou kocourům a psíkům. Ten keltský svátek, Samain, zahajoval "temnou" část roku a důvod jeho existence vysvětluje spousta materiálních i duchovních teorií.

2.11.2007 v 9:44 | Karma: 39,97 | Přečteno: 10389x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek