Volby v Česku podle amerického vzoru

Z pohádky o dvou medvídcích asi znáte tu větu: „Pojďme si na něco hrát.“ Tak si pojďme nejen hrát, ale i přemýšlet, co by se stalo, kdyby se ve volbách něco podstatného změnilo.

 Tak jsem náhodou včera zaslechl rozhovor dvou starších důchodců, kteří si stěžovali na současný stav a nadávali, no však víte na co a na koho. Nikdo se o ně nezajímá ani teď na sklonku života. I když je teď módou, že si dnes stěžují všichni na téměř všechno, tak mi něco z toho rozhovoru zůstalo v paměti a tak jsem o tom přemýšlel. Přidal jsem k tomu ještě dvě životem získané zkušenosti a to skutečnost, že jsem více jak 10 let pracoval ve dvou agenturách, které zjišťovaly názory obyvatelstva. Pracoval jsem jak na ústředí, kde se dotazníky shromažďovaly a vyhodnocovaly, tak i jako anketář, který sbíral údaje v obcích po domech. Poznal jsem tak, že názory různých věkových skupin jsou v některých otázkách velmi odlišné.

Druhá zkušenost je ze způsobu amerických prezidentských voleb. Tam platí trochu odlišný způsob volby jako ve zbytku světa a volby nemusí vyhrát ten, který získá největší počet hlasů. Dříve se mi zdálo, že je to nelogické a nespravedlivé, ale po čase jsem přišel k závěru, že je to tak lepší a správné. Proč?  Všechny státy USA nejsou stejně vyspělé a bohaté a proto životní úroveň v některých státech je nižší než v těch bohatých, kde se lidem žije lépe. Jenomže těch bohatších zemí je sice méně, ale žije tam více osob, takže by ty chudobnější vždy přehlasovaly. Aby k tomu vždy nedocházelo, tak kdysi Američané zavedli a dodnes dodržují tento volební systém. I když od té doby už velmi zbohatli a mohli by pravidla změnit, neudělali to. Myslím, že správně.  

A nyní se dostaneme k podstatě věci.  Budu rozmýšlet jen v teoretické rovině, tak k tomu prosím v diskusi přihlédněte. Naši voličskou základnu bych rozdělil do pěti skupin podle věku. Co je pro jednotlivé skupiny charakteristické nebo možná prvořadé.

18-25 - dostupné, levné a kvalitní studium a možnost najít si zaměstnání přiměřené jejich kvalifikaci

26-45 - taktéž zaměstnání, založení rodiny a dostupné peníze (hypotéka) na pořízení bydlení a schopnost jeho splácení, aniž by trpěla rodina

45-65 - mít jistotu v zaměstnání, nebýt pro někoho robotem na získávání zisku, skloubení výchovy a financování dospívajících dětí se splácením hypotéky

66 -75 - jaký mi vypočítají důchod, uživím se s tím nejprve s manželkou a potom sám, utáhnu domácnost, moje chatrné zdraví a co mě to bude stát

nad 76 let – jsem sám, mám velký byt nebo dokonce dům, co s tím, kdo se o mě postará, když děti jsou daleko a já peníze na pečovatelskou službu nemám.

Jak vidíte, v každé věkové kategorii jsou jiné zájmy a jiné problémy.  Všem vždy a hned vyhovět není možné, proto je nejen u nás, ale v celém vyspělém světě tolik nespokojenosti a nadávek. Co by se tedy dalo udělat, aby byla větší spokojenost? Jednou z možností by možná bylo (představa):  Při volbách mít pět druhů hlasovacích lístků rozlišených barevně a to podle výše uvedených věkových skupin. Každý volič by dostal svoji barvu a volil by stejně jako dnes. Po ukončení voleb by se sečetly hlasy jednak podle osob nebo stran (co by se volilo) a také i podle barvy, to je podle věku hlasujících. Pokud by při prezidentských volbách byl základním kritériem jen věk s počty hlasujících, potom by se mohlo stát, že pokud by důchodci a studenti hlasovali pro prvního kandidáta, zatímco střední generace pro druhého, zvítězil by první v poměru 3:2, ačkoli v počtu celkových hlasů by možná získal méně než jeho protikandidát. Je jasné, že by k tomu musela platit nějaká nová volební pravidla. Takové nové pravidlo by se asi většině voličů zdálo velice divné, (nejsme v Americe), ale zase na druhé straně v tom vidím kus spravedlnosti, která by mohla vést k většímu klidu a spokojenosti mezi lidmi. Prostě a jednoduše i menšiny by tu měly svůj hlas.

Autor: Jan Lunga | pátek 18.8.2023 12:03 | karma článku: 8,48 | přečteno: 413x