Pár zajímavostí z pěti největších fotbalových lig Evropy

Kdo se rád baví a rád počítá, může si se mnou projít zajímavosti z pěti největších lig Evropy. Nebude se jednat o hráče, ale o celé kluby.

1. Mnozí z vás si ještě pamatují, že v naší nejvyšší fotbalové soutěži hrály takové celky, jako byly Drnovice nebo Blšany, takové malé vesnické kluby. Tak jsem se podíval do pěti největších evropských lig, zda je tam něco podobného.  Níže uvádím tabulku mužstev s nejmenším počtem obyvatel. Údaje jsou v tisících obyvatel.

 

Průměr počtu obyvatel je počítán jen ze čtyř nejmenších měst. Číslo 20 nebo 18 za zemí znamená počet mužstev v nejvyšší soutěži. Z tabulky vyplývá, že čtyři nejmenší města hrající nejvyšší soutěž jsou v Itálii a Francii.

2. Kdysi dávno mi jeden pan řekl, že dobrá reprezentace bude až tehdy, budou-li nejlepší kluby z hlavního města. Pokud bychom se podívali do těchto pěti zemí, tak vidíme, že toto pravidlo neplatí. Nejlépe by na tom byl Londýn, který má v nejvyšší soutěži hned sedm celků (Chelsea, Arsenal, Tottenham, Chrystal Palace, West Ham United, Brentford a Fulham). Krok s ním by držel Madrid s kluby Real, Atletiko a Vallecano. Hůře je na tom Řím, který tam má AS a Lazio, která sice bojují v Evropě, ale jen málo o italský titul. Paříž má jen jedno mužstvo PSG, které se vyšvihlo nahoru jen díky bohatým sponzorům. Nejhůře je na tom Berlín, který měl ještě na jaře dvě mužstva, Union a Herthu, ta ale letos spadla do nižší soutěže.

3. Sestupy a pády z nejvyšší soutěže

V roce 2022 (loni) postoupilo do nejvyšší soutěže celkem 14 klubů, to je ve všech zemích po třech, ale jen dva kluby v Německu. Na konci roku 2023 se muselo vrátit do nižší soutěže jen 5 klubů - Valladolid (šp), Cremonese (it), Auxerre, Ajaccio (fr) a Schlalke (něm). Zbývajících 9 klubů (65%) přežilo. Z toho tedy vyplývá, že nové kluby byly většinou přínosem pro danou soutěž a i v tak bohatých zemích se nebojí dát šanci mužstvům z menších, nebohatých a méně fotbalových měst. Stálo by proto se zamyslet, zdali by i u nás svaz podobnou praxi mohl zavést a to nejen ve fotbale, ale i v hokeji, kde by měl poslední klub také sestupovat. Ani v jednom z těchto sportů nelétají zase až tak velké peníze.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lunga | sobota 23.9.2023 18:33 | karma článku: 6,97 | přečteno: 196x