Když si nevážíme mladých hokejistů, tak nám musí odcházet do zahraničí

Co třeba ještě udělat, aby ten náš hokej dále patřil do světové špičky, a aby ti naši mladí kluci rádi trénovali a hráli i u nás doma?

S tím naším hokejem to jde trochu z kopce, což vidíme na výsledcích našich hokejistů v Lize mistrů i v tomto roku. I když mnozí budou tvrdit, že je to jen o penězích, není to úplná pravda. Je to i v přístupu společnosti jako takové k tomuto sportu. Není možné fandit jen dospělým, ale třeba propagovat i hru mladých. U nás se sledují jen nejvyšší soutěže dospělých a to především extraliga a potom 1. liga, to ostatní společnost už moc nezajímá. 

Podíval jsem se na statistiku návštěvnosti u extraligy juniorů, to je hráčů do 21 let. Údaje jsem našel pro sezonu 2017-18, to je období před covidem (2020), novější jsem nenašel, ale myslím, že i ty letošní by se moc nelišily od těchto pět let starých.  Play-off hrála mužstva z těchto hokejových měst: Brno, Sparta, Kladno, Liberec, Plzeň, Slávia, Mladá Boleslav a Hradec Králové. Průměrná návštěvnost ve čtvrtfinále byla 141 fanoušků, nejvíce přišlo na Kladno 205 a Brno 192, nejméně na Spartu 75, Slávii 69 a Plzeň 60. To jsou skutečně čísla k zaplakání. V semifinále potom už byla průměrná návštěva o trochu vyšší, to je 194 fanoušků. Na finále potom přišlo v Liberci 420 a v Brně 2156 fanoušků. Tyto údaje porovnejte s údaji v Kanadě, kde na zápasy juniorů chodí tisícové návštěvy.

Závěr: Úroveň hokeje se u nás pozvedne, až se o mládežnickém hokeji bude více psát v novinách, ale hlavně až se o něj začne zajímat televize a občas dá do televize sestřih takových utkání nebo dokonce i nějaký přímý přenos během roku, ale především několik utkání z play-off. Tak budou mít mladí kluci důvod na sobě více pracovat, protože jejich velkým stimulem bude nejen dostat se do play-off, ale také dostat se do televize a ukázat se i před celou společností a to už v mladším věku. A když o vás budou vědět nejen ve vašem městě nebo dokonce vesnici, kde vyrůstáte, ale budou o vás vědět i na škole, kam chodíte a o některých dokonce v celé republice, potom to bude skutečně ten největší stimul, jak ještě více na sobě pracovat a zároveň pracovat i pro úspěch kolektivu.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lunga | neděle 1.10.2023 12:22 | karma článku: 6,27 | přečteno: 198x