Hokej – Liga mistrů – sumář od sezony 2016-17

I když v současné době je u nás zájem o Ligu mistrů v hokeji přibližně stejný jako o českou ligu v kuželkách, dovolil bych předložit pár zajímavostí z této soutěže.

Liga mistrů se hraje novým systémem už 9 let, jeden rok se kvůli kovidu vynechal. Letos se hraje tedy osmý ročník. Česká média ani fanoušci jí moc času nevěnují, to se pozná např. podle toho, že v úterý v televizi ve sportovních zprávách před osmou hodinou výsledky české extraligy řeknou, ale výsledky českých zástupců v Lize mistrů neoznámí. Na tu bídu, co česká mužstva předvádějí v této lize, to s celkovým hodnocením zase nevypadá až tak špatně. Takže takové krátké shrnutí.

Každoročně ligu hraje 32 mužstev z Evropy, kde Švédsko, Finsko, Švýcarsko a Německo mají po 3-4 klubových zástupcích. To platí i pro Česko, které tam dříve mělo 4 kluby, ale poslední roky už jenom tři. Vypadá to tak, že asi kvůli špatným výsledkům. Zbývající země tam mají po jednom, v některých případech i po dvou klubech. Tento rok českou extraligu zastupovaly tři kluby - Sparta, Třinec a Hradec Králové. Mezi posledních osm se probojoval jen Hradec, čtvrtfinále se bude hrát příští týden v úterý 6.12, soupeřem bude švýcarský Zug.  Co říká statistika na posledních 5 ukončených ročníků a tohoto současného, stále probíhajícího. V soutěži bylo celkem 48 čtvrtfinálových míst (6x8) a probojovalo se tam celkem 31 mužstev. Z toho bylo 10 švédských, 7 českých, 6 švýcarských, 5 finských a po jednom německém, rakouském a francouzském. Liga tak vykazuje velkou nevyrovnanost. Nejúspěšnějším klubem je určitě švédská Frölunda, která soutěž vyhrála 4x a německý Mnichov, který se do čtvrtfinále probojoval 3x. Zbývající kluby mají maximálně po dvou účastech ve čtvrtfinále. Pokud bychom úspěšnost obodovali, tak bychom dostali ještě zajímavější pořadí z posledních pěti ukončených a šestého rozehraného ročníků (vítěz LM 5 bodů, finalista 4, semifinalista 3 a čtvrtfinalista 2 body) – Švédsko 51 bodů, Česko 27 bodů, Švýcarsko 19, Finsko 17 a Německo 9 bodů. Na tu bídu, co naše kluby předvádějí v Lize mistrů, je celkový dojem ještě dobrý.  A kdo udělal dobré jméno českému hokeji v této soutěži? Hradec, který byl jednou ve finále a letos je ještě ve hře o semifinále, Sparta byla také jednou ve finále a jednou ve čtvrtfinále a Brno, které bylo 2x ve čtvrtfinále. Po jedné semifinálové účasti má Plzeň, Liberec a Třinec a chuť čtvrtfinále poznají i Vítkovice. Osobně si myslím, že by výsledky mohly být lepší k tradici českého hokeje. Aby byly, chtělo by to lepší motivaci a ta může být jen dvojí – finanční a společenská. Finanční stránku může zabezpečit jen organizátor, zatímco společenskou i my sami. Když už se někdo rozhodne, že odehraje za sezonu o 6-13 utkání navíc, čímž dochází k vyšší vyčerpanosti hráčů a možné ztrátě bodů v extralize, doporučil bych něco na tento způsob, takovou menší kompenzaci: za postup ze skupiny 3 body a za každý postup v Lize mistrů bod navíc, to je až 7 bodů za celkové vítězství. Ty bych připočetl do tabulky extraligy. Byla by to jedna z možností jak české kluby motivovat k lepším výsledkům v LM.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lunga | čtvrtek 1.12.2022 18:46 | karma článku: 0 | přečteno: 64x