Fotbal - Je možné spojit Ligu národů a Mistrovství Evropy?

Krátké a stručné zamyšlení nad tím, jak zjednodušit, ale přitom zatraktivnit kvalifikace na fotbalová mistrovství.

Nejlepší světoví hráči, kteří hrají nejvíce v předních evropských klubech, si stěžují na to, že jsou unaveni z fotbalu, vyčerpáni a tím i často zraněni a tak se nemohou věnovat tomu, co je živí, to je tréninku a fotbalu. Máme odehrané dva ročníky Ligy národů ve fotbale s vítězi Portugalskem a Francií. Jsem přesvědčen, že tato soutěž začne nabývat na významu proto, že je zajímavá a střetávají se tam jen mužstva s přibližně stejnou výkonností.  Nehraje se tak například jen „tréninkové utkání“ Itálie - San Marino. A abych dlouho fanoušky fotbalu nezdržoval, přejdu hned k podstatě problému. Co by se stalo, kdyby se Liga národů vzala jako kvalifikace pro Mistrovství Evropy? Byla by jednoduchá pravidla. Ze čtyř nejsilnějších skupin, kde hrají vždy čtyři mužstva, by na ME postupovala první tři a jen čtvrté ne. Z druhých, to je slabších skupin, by postupovala mužstva na prvních dvou místech a ze třetích, nejslabších skupin, by postupoval jen vítěz. (Pro úplnost uvádím, že je ještě skupina D – nejslabší, kde je 7 národních celků ve dvou skupinách a z nich by nepostupoval nikdo.)  Tak by po pouhých šesti odehraných kvalifikačních zápasech zůstalo 24 mužstev, která by se pak zúčastnila závěrečného ME. Odpadly by tak minimálně 4, ale myslím si, že daleko více zbytečných kvalifikačních zápasů.

Pro zajímavost nyní uvedu, jak by to dopadlo, kdyby se tak postupovalo už při druhém ročníku Ligy národů, který nedávno skončil. Z nejsilnějších čtyř skupin by nepostoupili – Bosna a Hercegovina, Island, Švédsko a Ukrajina, kteří skončili poslední.  Z druhých skupin by postoupilo a nepostoupilo po osmi mužstvech, které tu nebudu vypisovat. Z třetí nejslabší skupiny by naopak postoupila Černá Hora, Arménie, Slovinsko a Albánie jako vítězové skupin. Protože by zůstalo docela dost volných termínů, mohli by se ještě závěrem střetnout vítězové ze třetích skupin s posledními z prvních skupin, hlavně proto, aby to bylo více spravedlivé.

Když se tak nad tím zamyslíte, bylo by to docela zajímavé a myslím, že by to přineslo prospěch celému fotbalu. Odehrála by se jak Liga národů i se závěrečnými zápasy, tak kvalifikace a tak by se jednou ranou zabily dvě mouchy.

Autor: Jan Lunga | čtvrtek 4.11.2021 13:59 | karma článku: 4,93 | přečteno: 92x