Co považuji za nejlepší koupi ve svém životě

Položili jste si někdy takovou obyčejnou otázku, co jste v životě koupili, co vám buď udělalo, nebo stále dělá velkou radost a bez čeho si život nějak neumíte představit?

Co vám udělalo největší radost, nevím, ale mně věc, která není ani drahá, technicky složitá a ani velká. Právě v této době covidové, kdy jsou téměř všichni na všechno naštváni, pokusíme se změnit myšlení a zkusíme myslet na věci příjemné, radostné a pozitivní. Je listopad, tedy doba nákupová – předvánoční, a tak si možná mnozí kladou otázku, co těm blízkým koupit, aby je to potěšilo a nestalo se pro ně další zbytečností v domě. Máme tu také dobu dřevovou, kdy se často píše o tom, kolik tu máme přebytečného dřeva a nevíme, co s ním. Když dáme všechny současné doby dohromady a já k tomu přidám svoji zkušenost, tak by z toho mohlo vzniknout něco zajímavého.

Asi před dvaceti roky jsem na místním trhu objevil dva dřevěné talíře. Každý stál 175 korun, tehdy to bylo ještě hodně peněz a já dost dlouho přemýšlel, zdali si je mám koupit nebo ne. Nakonec jsem si je koupil.  Dnes to považuji za velké štěstí, že jsem se tehdy tak rozhodl. Nikdy jsem toho nelitoval, ba naopak si často kladu otázku, na co bych danou věc položil nebo na čem bych si toto krájel, kdybych je neměl. Talíře používáme prakticky denně, krájí se na nich pizza, koláče, v létě slouží na pokrajování zeleniny, hlavně rajčat, papriky a okurků, na podzim na vykrajování a pojídání jablek, hrušek a dalšího ovoce. Když si chci skutečně pochutnat na nějaké studené večeři, tak si ji připravím tak, že jeden talíř slouží jako obložená mísa, kde je vše od masa, sýrů a zeleniny, a u druhého to prostě pojídám. Na stole to vypadá velmi pěkně a působí to na rozdíl od běžných bílých talířů docela romanticky. Má to i další výhodu, že při jídle nic necinká jako na obyčejném talíři a také máte jistotu, že se vám to při jakékoli manipulaci nerozbije. I po dvaceti letech vypadají talíře jako nové.

Mohu vám proto jen doporučit nebo dát určitý vánoční tip, jestliže na něco takového narazíte, neváhejte a kupte si to. Pokud by se našel i nějaký výrobce, uvádím rozměry, které mohou sloužit jako orientační: horní okraj má průměr 24,6 cm, dolní stojná plocha průměr 14-16 cm a výška je 5 cm. Z jednoho metru dřeva se tak dá vyrobit 20 kusů talířů. Zatím to v obchodech není, na různých trzích se to objevuje jen sporadicky, já sám bych ještě dva rád koupil. A myslím, že by to mohlo sloužit i jako pěkný dárek, protože to vlastní jen skutečně nemnoho rodin a je to pro ně škoda.

A na závěr jen uvádím, že žádnou výrobu ani prodej tohoto zboží nevlastním a ani nikdo z blízké rodiny nebo známých, proto tento článek neberte jako reklamu na určitý výrobek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lunga | čtvrtek 5.11.2020 11:15 | karma článku: 16,66 | přečteno: 604x